ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ ΜΕ ΣΚΛΗΡΗ ΖΥΜΗ

Καλή και γιορτινή εβδομάδα! Έχουμε μπει πλέον για τα καλά στην εορταστική περίοδο και ετοιμάζουμε τα σπίτια αλλά και τις κουζίνες μας για τις αυξημένες ανάγκες των ημερών! Το σημερινό μου φαγητό όμως είναι καθημερινό και αγαπημένο! Επειδή ένα από τα λατρεμένα μου φαγητά είναι η σπανακόπιτα, σε όλες τις πιθανές παραλλαγές, έχω μεγάλο απόθεμα συνταγών για την συγκεκριμένη πιτούλα. Συχνά-πυκνά ετοιμάζω κάθε είδους σπανακο-χορτοπιτούλες με όλους τους πιθανούς και απίθανους συνδυασμούς! Σήμερα θα γράψω μία σπανακόπιτα που φτιάχνεται με σκληρή (κουρού) ζύμη και όχι με το πιο κλασσικό φύλλο. Τη ζύμη θα πρέπει να την φτιάξετε 1 ώρα πριν ετοιμαστεί η πίτα γιατί χρειάζεται να μείνει λίγο στο ψυγείο για να ξεκουραστεί και να μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε. Ιδού τα υλικά για τη ζύμη:

½ κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
250 γρ. μαργαρίνη (σε θερμοκρασία δωματίου)
250 γρ. γιαούρτι
1 αυγό
1 κ.γλυκού αλάτι
Σε ένα μπωλ βάζουμε το αλεύρι κοσκινισμένο. Προσθέτουμε το αλάτι και τη μαργαρίνη. Με το χέρι τρίβουμε το αλεύρι με τη μαργαρίνη έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια ζύμη τριφτή (σαν ψιχουλάκια). Προσθέτουμε το γιαούρτι και το αυγό και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μπάλες, τις τυλίγουμε σε πλαστική μεμβράνη και τις αφήνουμε μια ώρα στο ψυγείο να ξεκουραστούν. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε 2 φύλλα (πασπαλίζουμε συχνά τη ζύμη με αλεύρι για να μην κολλάει ο πλάστης). Το κάτω φύλο φροντίζουμε να είναι λίγο μεγαλύτερο για να καλύπτει και τα πλαϊνά του ταψιού που θα χρησιμοποιήσουμε. Ρίχνουμε μέσα τη γέμιση που έχει τα ακόλουθα υλικά:

300 γρ.σπανάκι ψιλοκομμένο
100 γρ. ρόκα ψιλοκομμένη
4 πράσα ψιλοκομμένα
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (και το πράσινο μέρος τους)

400 γρ. φέτα
3 αυγά χτυπημένα
Λίγο λάδι

Λίγο αλάτι, πιπέρι
Η γέμιση ετοιμάζεται ως εξής: αφού έχουμε ψιλοκόψει όλα τα λαχανικά, τα βάζουμε σε μπώλ και τα "στίβουμε" με το χέρι μας να μειωθούν σε όγκο και να μαζέψουν. Μετά προσθέτουμε τα αυγά, τη φέτα τριμμένη, λίγο λάδι καθώς και αλάτι (προσοχή να μη γίνει αλμυρή η πίτα, θέλει λίγο!) και πιπέρι.
Αφού ρίξουμε τη γέμιση στο ταψί, καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο (που ανοίγουμε ομοίως σε αλευρωμένη επιφάνεια). Ενώνουμε τις άκρες από τα φύλλα και τις στρίβουμε σε κορδονάκι γύρω-γύρω στο ταψί μας. Χαράζουμε σε κομμάτια και περιχύνουμε με 1 κούπα γάλα. Τη ψήνουμε μέχρι να ροδοκοκκινήσει.

9 σχόλια:

  1. ετοίμασε κομμάτι κι έρχομαι να την τιμήσω, μούρλια έγινε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο σου Αμαλία μου! Πάντα τα καλύτερα μας δείχνεις και όλο και καλύτερο γίνεται το blog σου!

    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και εμένα είναι αγαπημένη μου η σπανακόπιτα. Εγώ δεν τα βάζω ωμά τα λαχανικά. θα δοκιμάσω την ιδέα σου, μου αρέσει πολύ και η ρόκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γαστερόπληξ ευχαριστώ, η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη πίτα όντως έγινε νοστιμότατη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σε ευχαριστώ matriga, μακάρι να είχα περισσότερο χρόνο να ασχοληθώ με το blog αλλά κάθε φορά μέσα στο τρέξιμο γράφω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Big mama εγώ τα τελευταία χρόνια πάντα ωμά τα βάζω τα χορταρικά γιατί "κρατάνε" λίγο ακόμα και μετά το ψήσιμο της πίτας, είναι πιο γευστικά πιστεύω! Η ρόκα δίνει στην πίτα μία λίγο πικάντικη γεύση που της πάει πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γεωγράφος15/12/09 15:12

    Πολλά μπράβο!! Εξαιρετική συνταγή. Επειδή περιέχει πολλά χορταρικά εί ναι πεντανόστιμη. Μπράβο και ξανά μπράβο!! Αυτη η σπανακόπιτα σε συνδιασμό με πίτσα λεπτή και τραγανή , θα είναι αχτύπητο γευστικό δίδυμο!! Μπράβο Αμαλία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος16/12/09 09:20

    Έπεσα τυχαία πάνω στο blog σου Amelie και μου αρέσουν πολύ οι συνταγές που δίνεις, φαίνονται πραγματοποιήσιμες και καθημερινές! Μου άρεσαν ιδιαίτερα οι δύο τελευταίες, το γιουβέτσι και η σπανακόπιτα, θα τις αντιγράψω και όταν με το καλό τις δοκιμάσω θα ενημερώσω για το αποτέλεσμα! Εξάλλου πλέον θα σε παρακολουθώ συχνότερα! Καλές γιορτές σε όλους εύχομαι! Αγγελική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γεωγράφε, σπανακόπιτα μαζί με πίτσα? Βλέπω ότι τα γούστα σου είναι πληθωρικά! Ομολογώ ότι κι εγώ είμαι φανατική οπαδός της πίτσας αλλά την προτιμώ μόνη της!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή