ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΓΙΑΟΥΡΤΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Bonjour a tous! Ελληνιστί: καλημέρα σε όλους! Μαύρη μαυρίλα πλάκωσε σήμερα, στην Αθήνα τουλάχιστον, αλλά ευτυχώς δεν έχει κρύο, μόνο κάτι κατάμαυρα σύννεφα που κρέμονται με άγριες διαθέσεις πάνω από τα -σκοτισμένα- κεφάλια μας. Την προηγούμενη εβδομάδα ετοίμασα μία ελαφριά εκδοχή του μουσακά που προσφέρεται άνετα για το καθημερινό τραπέζι καθώς δεν είναι τόσο χρονοβόρα όπως η κλασσική εκδοχή, ούτε και τόσο πλούσια θερμιδικά. Ξεκινάμε φτιάχνοντας έναν κιμά όπως για τα μακαρόνια, τσιγαρίζουμε δηλαδή σε λίγο λαδάκι τον κιμά με τριμμένο κρεμμυδάκι και όταν πάρει χρώμα σβήνουμε με χυμό ντομάτας. Καρυκεύουμε με 1 ξυλαράκι κανέλας, αλατοπίπερο και μισή κουταλίτσα ζάχαρη για έξτρα γλύκα. Αφήνουμε να μαγειρευτεί μέχρι να μείνει ο κιμάς μας άνευ υγρών. Περιμένοντας τον κιμά, κόβουμε σε λεπτές φέτες τις μελιτζάνες, τις αλατίζουμε και τις αραδιάζουμε σε ένα ταψί φούρνου στρωμένο με λαδόκολλα. Αλείφουμε τις μελιτζάνες με λαδάκι (εδώ χρειάζεται πινελάκι) και τις ψήνουμε στο γκριλ και από τις δύο μεριές, μέχρι να μαλακώσουν.
Αφού έχουμε έτοιμο τον κιμά, ρίχνουμε μέσα λίγη τριμμένη φρυγανιά να τραβήξει τυχόν υγρά και προχωρούμε ταχύτατα στη συναρμολόγηση του μουσακά (κάπου εκεί μας έχει πιάσει και η πείνα με τις μυρωδιές που αναδύονται από κατσαρόλα και φούρνο!). Παίρνουμε ταψάκι (εγώ χρησιμοποιήσα πήλινο για πιο παραδοσιακή γεύση και όψη αλλά εννοείται πως χρησιμοποιούμε ό,τι διαθέτουμε), το λαδώνουμε ελαφρά στον πάτο (πάλι πινελάκι) και στρώνουμε μία στρώση μελιτζάνες. Απο επάνω βάζουμε τον κιμά και άλλη μία στρώση μελιτζάνες. Χτυπάμε σε μεγάλο μπωλ 2 γιαύρτια στραγγιστά 2% λιπαρά, 2 αυγουλάκια και 3-4 κουταλιές της σούπας τριμμένο τυράκι τύπου παρμεζάνα και πιπεράκι. Στρώνουμε αυτή την κρεμούλα πάνω από το φαγητό και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει.

9 σχόλια:

  1. Μουσακάς!!!!!!
    Το λατρεύω αυτό το φαγητό, με αυτή τη σάλτσα έχω κάνει μουσακά με αγκινάρες γιατί όχι και στον κλασικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτή η light βερσιόν του μουσακά πολύ μου αρέσει Αμαλία μου!
    Και οι μελιτζάνες είναι ψημένες και τις προτιμώ έτσι, αλλά και εξοικονομούμε θερμίδες από το μίγμα γιαουρτιού με το οποίο έχεις επικαλύψει το φαγάκι σου!
    Φιλιά και καλημέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπημενος!
    Πρεπει να δοκιμασω την εκδοχη σου αυτη την περιοδο που προσεχω τα κιλακια μου ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν θέλω "τσιγκουνιές" Αμαλία!
    Το πήλινο όπως είναι και άμεσα. Όχι κομματάκια. Το πήλινο λέμε...
    Καλό ΣΚ εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εννοείτα Ξανθή , τι αγκινάρες, τι μελιυζάνες, το γιαουρτάκι ταιριάζει με όλα τα λαχανικά εξίσου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ερμιόνη πρόκειτα για version εξοικονόμησης στο...πνεύμα της κρίσης! Αντί να εξοικονομούμε χρήματα όμως, εξοικονομούμε θερμίδες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Beauty Follower, αν είσαι σε περίοδο εγκράτειας, παρόμοιες συνταγές είναι ο,τι πρέπει! Στις γιορτές που πλησιάζουν ταχύτατα για να δούμε πως θα καταφέρουμε να προσέξουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πηνελόπη μου, όχι αυτό το μικρό πήλινο, ένα σούπερ-σπέσιαλ θα σου φτιάξω να το ευχαριστηθείτε! Δώσε εσύ το σύνθημα και στείλε οδηγό να το παραλάβει (καθότι μεταφορικό μέσο δεν διαθέτει το κατάστημα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αχ, τι μας κάνεις!! Τι ωραία συνταγή είναι αυτή! Όλα τα έχεις σκεφθεί όμως... και ελαφριά και νόστιμη συνταγή για μουσακά που μου αρέσει πολύ.
    Φιλιά και καλές γιορτές σ' όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή