ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΕΥΚΟΛΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑΚΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!


Παιδικός ραδιοφωνικός σταθμός? Και όμως υπάρχει!
Ας το πάρουμε όμως από την αρχή το θέμα : οι γονείς και όσοι-ες περιτριγυρίζονται από παιδιά αναπόφευκτα αποκτούν κάποιες πολύ...ιδιαίτερες γνώσεις!
Μαθαίνουν τα ονόματα όλων των ηρώων των παιδικών σειρών, οι οποίοι εξελίσσονται (όχι απαραίτητα θετικά) όσο μεγαλώνουν τα παιδάκια: από το Γουϊνι και το Μπάρνυ (το δεινόσαυρο καλέ, δεν θέλω ερωτήσεις του τύπου: ποιός είναι ο Μπάρνυ?), περνάμε στη Ντόρα τη μικρή εξερευνήτρια και το Ντιέγκο το ξαδερφάκι της (σόι πάει το βασίλειο!), στους κλασσικούς Μίκυ, Μίννυ, Ντόναλντ και Σία και μετά σιγά-σιγά προχωρούμε στην πάντα κραταιή και αειθαλή Barbie, στις μοντέρνες Winx, στις τερατόμορφες αλλά μοδάτες μαθήτριες Monster High, στα...εκπάγλου καλλονής Gormitti, Χελωνονιντζάκια, Σκουπιδοπαρεάκια, Transformers, Monsuno και λοιπά τερατουργήματα. Ποιοί νοσηροί εγκέφαλοι έχουν εμπνευστεί όλα αυτά τα παιδικά ινδάλματα παραμένει μυστήριο! Γεγονός είναι όμως ότι τα μικρά παιδιά, όσο "ψαγμένοι" και αν είναι οι γονείς τους, όσο και αν προσπαθούν να τα στρέψουν προς κάτι πιο ποιοτικό και εκπαιδευτικό, πορώνονται κυριολεκτικά με αυτά τα προγράμματα του συρμού και φανατικά τα παρακολουθούν. Εκτός από τα προγράμματα βέβαια, η λατρεία επεκτείνεται και στα αντίστοιχα παιχνίδια αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Υπάρχει άραγε κοριτσάκι που δεν κοιτάζει μαγεμένο την εικόνα της Βarbie στην τηλεόραση και δεν ονειρεύεται ότι μεταμορφώνεται σε αυτό το αιθέριο (υποσιτισμένο), κατάξανθο (και παστωμένο στο μακιγιάζ) και εκθαμβωτικό (ντυμένο κραυγαλέα και κακόγουστα) πλάσμα? Ξέρετε κάποιο αγοράκι που δεν γουρλωνει τα μάτια παρακολουθώντας τον Ben Ten να εξολοθρεύει κάθε λογής τερατόμορφους εχθρούς, τους οποίους και εκείνο πολύ θα ήθελε να αντιμετωπίσει?
Μέσα σε αυτό το σωρό ξεχωρίζουν κάποια ελάχιστα παιδικά προγράμματα, που ενίοτε προσφέρουν μια πιο αξιόλογη πρόταση διασκέδασης αλλά δυστυχώς αυτά δεν έχουν τόσους φανατικούς οπαδούς, ελλείψει της μαζικής διαφήμισης.
Υποθέτω, όπως κι εγώ στο παρελθόν, έτσι και κάποιοι από εσάς, πριν αποκτήσουμε παιδία καταδικάζαμε μετά βδελυγμίας αυτά τα παιδικά προγράμματα. Ιδανικά, τα δικά μου παιδιά θα μεγάλωναν με...Μότσαρτ και Λιλιπούπολη, θα έβλεπαν κουκλοθέατρο και κλασσικά προγράμματα της Disney και θα έπαιζαν με ξύλινα παιχνίδια και παζλ. Ναι, καλά, ήρθε η εμπειρία της μητρότητας και ξύπνησα! Όλα αυτά που μου φαίνονταν ανόητα και εμπορικά, τα έμαθα απ´εξω και ανακατωτά! Έχω δει όλες τις αμερικάνικες παιδικές ταινίες που κυκλοφορούν, παρακολουθώ κατ´ανάγκη (επειδή η τηλεόραση βρίσκεται στην κουζίνα) όλα τα προαναφερθέντα προγράμματα και (ναι,ναι, το παραδέχομαι κατακόκκινη ακόμα και αυτό το...ατόπημα) έχω αγοράσει ουκ ολίγες Μπάρμπι. Τρίζουν τα κόκκαλα του αδικοχαμένου Amadeus με τη μουσική που ακούγεται στο σπίτι μας, δηλώνω ένοχη και γι αυτό! Που και που βάζουμε και κάτι πιο ποιοτικό αλλά παραδέχομαι ότι αυτό δεν γίνεται τόσο συχνά όσο θα επέβαλλε η κλασσική μου παιδεία (εδώ δράττομαι της ευκαιρίας να σας ομολογήσω κάτι που θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τη θέση μου: διαθέτω δίπλωμα πιάνου, οπότε θεωρητικά θα έπρεπε να περνάμε τα απογεύματά μας ακούγοντας παιδικούς σκοπούς του Shubert, του Prokofiev ή του Saint-Saens και όχι τα...Ζουζούνια που ακούμε στην πραγματικότητα!).
Τέλος πάντων, τρίζουν τα θεμέλια του ωδείου, αυτό το εμπεδώσαμε!
Μετά από όλα αυτά που σας ανέφερα και που ελπίζω να μη με χαρακτηρίσουν αμετάκλητα ως άνθρωπο, θα έρθω στην ανακάλυψη που έκανα εσχάτως και μου πρόσφερε μεγάλη ικανοποίηση: ένας παιδικός ραδιοφωνικός σταθμός! Τον βρήκα τυχαία και κόλλησα, δηλαδή όχι τόσο εγώ, η Νατάσα περισσότερο, αλλά εγώ επιτέλους επικροτώ. Εκπέμπει όλη την ημέρα (ιντερνετικά) και το πρόγραμμα περιλαμβάνει πολλά τραγούδια (η πλειονότητα των οποίων είναι ευτυχώς αξιόλογων δημιουργών), ανάγνωση παραμυθιών, νέα που ενδιαφέρουν τα μικρά μας, κατασκευές κλπ. Το site είναι το www.ifeelkid.gr και μπαίνοντας μπορείτε να ακούσετε απευθείας το πρόγραμμα του σταθμού ή να το κατεβάσετε στο i-phone / i-pad από την ομώνυμη δωρεάν εφαρμογή.
 
Ωραίο είναι το ραδιόφωνο, βάλτε το να παίζει, απασχολώντας έστω και για λίγο τα βλαστάρια σας και φτιάξτε αυτά τα πανεύκολα, νοστιμότατα μπισκότα, τα οποία βρήκα στο site με το εμπνευσμένο όνομα Agapame an...Dolmas! στο οποίο έχω βρει πολύ καλές συνταγές (κάντε μία επίσκεψη συντομα-αξίζει).
Ακολούθησα τη συνταγή κατά γράμμα, ως εξής:
1/2 κούπα ζάχαρη (όχι τσαγιού, κούπα μεγάλη)
5 κουταλιές λιωμένη μαργαρίνη
1 βανίλια
1 κούπα τσαγιού αλεύρι
1/2 φλυτζάνι τσαγιού γάλα
1 κουταλάκι μπείκιν
Ανάλογα την όρεξη και το τι έχουμε διαθέσιμο, ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού ή σταγόνες σοκολάτας ή κουβερτούρα τριμμένη (έβαλα σταγόνες λευκής σοκολάτας)
Εκτέλεση:
1. Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.
2. Αν η ζύμη είναι λίγο νερουλή προσθέτουμε ακόμα λίγο αλεύρι
3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και στρώνουμε σε ενα μεγάλο ταψί μια λαδόκολλα
4. Με ένα κουταλάκι του γλυκού παίρνουμε λίγο μείγμα και το αραδιάζουμε στο ταψί αφήνοντας αρκετό κενό ανάμεσα γιατί απλώνουν πολύ
5. Ψήνουμε περίπου 15 λεπτά μέχρι να χρυσίσουν ελαφρά οι άκρες.
Αυτά τα μπισκοτάκια γίνονται τραγανά και νόστιμα με πολύ λίγο κόπο και χρόνο! 

16 σχόλια:

  1. Έστω και ιντερνετικά κάτι είναι.
    Βέβαια με γύρισες πολύ πίσω αρχές του '90 όταν υπήρχε ο δημοτικός σταθμός Καλλιθέας τικ τακ στα FM και κάθε απόγευμα υπήρχε η παιδική εκπομπή 'Κίτρινα γάντια με άσπρες βούλες" με τη Νατάσα Πανδή.
    Κάθε απόγευμα τα δικά μου ήταν κολλημένα στο ραδιόφωνο και ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ μια φορά την εβδομάδα στο σταθμό όπου μαζί με τη Νατάσα κάναν εκπομπή!
    Ταλαιπωρία εγώ να παρκάρω εκεί και άλλα πολλά. Αξέχαστα χρόνια να σου πω την αλήθεια όμως πολύ θα ήθελα να υπήρχε σήμερα μια τέτοια εκπομπή.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήμουν κι εγώ ένα από αυτά τα παιδάκια!!! Πέντε χρόνων τότε!!

      Διαγραφή
  2. Λατρεία το ραδιόφωνο.............αυτό με τα παιδικά δεν μας αφορά πια, μεγαλώσαμε!!!
    Οπότε θα πάρω μπόλικα μπισκοτάκια για το καφεδάκι μου!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μιλάμε ότι έκανες μεγάλη και θεάρεστη πράξη με αυτή σου την ανακάλυψη Αμαλία μου!!!

    Το ραδιόφωνο για μένα είναι ίσως ότι καλύτερο. καθώς η φαντασία καλπάζει σε μια προσπάθεια να συνθέσει εικόνες για τους ήχους και τις φωνές που ακούει.

    Θα πειραματιστώ με το Θ. για να δω τις αντιδράσεις του, καθώς η TV είναι η μεγάλη του αγάπη.

    Μπισκοτάκια και πάλι μπισκοτάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν ήξερα τον συγκεκριμένο σταθμό και χάρηκα πολύ που μας τον γνωστοποίησες Αμαλία μου!
    Θα τον εγκαινιάσουμε αύριο με τη μικρή κυρία!
    Ευχαριστούμε και για την πληροφορία αλλά και για τη συνταγή!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα Αμελί!
    Να σου πω την αλήθεια ενθυσιάστηκα με την ιδέα του παιδικού ραδιοφωνικού σταθμού. Το ράδιο παραμένει η μεγάλη μου αγάπη παιδιόθεν και πιστεύω ακράδαντα ότι είναι το ωραιότερο μέσο ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Εύχομαι η Νατάσα να το λατρέψει και να κολλήσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αχ Ξανθή, είδες, είχατε κι εσείς τα τρεξίματά σας με το ραδιόφωνο τελικά! Αν και όταν μας τρέχουν τα βλαστάρια μας δυσανασχετούμε, υποθέτω ότι αργότερα αναπολούμε με νοσταλγία εκείνες τις εποχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Λίλα, το ραδιόφωνο για πολύ κόσμο είναι λατρεία, συμφωνώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πηνελόπη μου περιμένω εντυπώσεις από τον μικρό εναγωνίως (το εννοώ!). Ελπίζω να του αρέσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ερμιόνη μου για να δούμε, θα βρει ενδιαφέρον η μικρή σας στο συγκεκριμένο σταθμό? Δεν ξέρω τι ακριβώς βάζουν το πρωί για να είμαι ειλικρινής. Πάντως δοκίμασε και με την Ιφιγένεια γιατί το μεσημέρι έχει και αρκετά παραμύθια, εκτός από τραγούδια φυσικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Crispy, ευτυχώς η Νατάσα ήδη έχει ψιλοκολλήσει με το συγκεκριμένο σταθμό. Επειδή, όπως όλα τα σημερινά παιδιά, είναι πολύ εξοικειωμένη με την τεχνολογία και όλα τα συμπαραμαρτούντα, παίρνει το i-pad και ξεκινάει τα τραγούδια και τους χορούς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν είχα ιδέα για αυτόν τον παιδικό ραδιοφωνικό σταθμό αλλά σίγουρα θα τον κρατήσω στα υπόψη, γιατί μου φαίνεται εξαιρετική ιδέα! Έκανες πολύ καλά που το μοιράστηκες μαζί μας! Ευχαριστούμε!!!
    Τα φιλιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολύ καλός! Τον έχω βάλει και ο μικρός τον ακούει μία χαρά!

    thanx!

    p.s. εμείς τον απολαμβάνουμε με home made banoffee από τα χεράκια του mamouliou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Παρακαλώ Αναστασία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μαμούλι δεν είσαι εντάξει, πωλς το φτιάχνεις το banoffee??? Πολύμου αρέσει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δε θα το πιστέψεις μέσα από αυτό το σχόλιο με βρήκε σήμερα μια κοπέλα στην ηλικία των παιδιών μου που ερχόταν στην εκπομπή, πόσο μικρός είναι ο κόσμος!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή