ΜΠΙΣΚΟΤΑ ANZAC

Τα μπισκότα ANZAC είναι παραδοσιακά μπισκότα από την Αυστραλία, πολύ δημοφιλή εκεί (καθώς και στη Νέα Ζηλανδία), τα οποία έχουν ως κύρια συστατικά τις νιφάδες βρώμης, την τριμμένη καρύδα, την καστανή ζάχαρη και το βούτυρο. Δεν απαιτούν κόπο καθώς όλα τα υλικά απλώς αναμιγνύονται (δεν απαιτείται χτύπημα με μίξερ) και είναι πολύ νόστιμα. Ουσιαστικά πρόκειται για μπισκότα τύπου cookies. Τα μπισκότα αυτά, όπως έμαθα διαβάζοντας καθότι έως σήμερα ομολογώ πως αγνοούσα την ύπαρξή τους, πήραν το όνομά τους από τον στρατό της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας (ANZAC) που ιδρύθηκε κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο συνδυασμός των υλικών τους λέγεται ότι βοηθούσε στο να μην αλλοιώνονται κατά την μεταφορά τους και έτσι οι γυναίκες των στρατιωτών τα έστελναν στο μέτωπο. 
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ, στο site στο οποίο βρήκα την αντίστοιχη συνταγή την οποία και χρησιμοποίησα.   

Το αποτέλεσμα ήταν ιδιαίτερα καλό και άρεσε πολύ στη Νατάσα (με πληροφόρησε μάλιστα ότι οι φίλες της στο σχολείο ενθουσιάστηκαν και ζήτησαν άμεση επανάληψη!). Συν τοις άλλοις, η ευκολία της παρασκευής τους τα καθιστά επιτυχημένη πρόταση για σχολικό σνακ.

Σας παραθέτω τη συνταγή που (όπως προανέφερα) βρήκα στο πολύ ενδιαφέρον site www.gourmelita.com και την οποία ακολούθησα κατά γράμμα (με μία μικρή μείωση μόνο στην ποσότητα του βουτύρου): 


ΥΛΙΚΑ (σε εμένα έδωσαν 18 μεγάλα μπισκότα):
  • 1 κούπα νιφάδες βρώμης
  • 3/4 κούπας ινδοκάρυδο
  • 1 κούπα αλεύρι
  • 100 γρ βούτυρο
  • 3/4 κούπας ζάχαρη καστανή
  • 2 κσ μέλι
  • 2 κσ ζεστό νερό
  • 1.5 κγ σόδα μαγειρικής
ΟΔΗΓΙΕΣ:
  1. Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 160 βαθμούς Κελσίου. Θα χρειαστείτε 2 λαμαρίνες, στρωμένες με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ, ενώστε το αλεύρι με την καρύδα και την βρώμη, κι ανακατέψτε πολύ καλά. 
  3. Σε ένα κατσαρολάκι, λιώστε σε χαμηλή φωτιά το βούτυρο, προσθέστε την ζάχαρη και το μέλι, κι ανακατέψτε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, και το μείγμα μόλις να αρχίσει να βράζει. Σβήστε την φωτιά. 
  4. Σε ένα μπολάκι, ενώστε το ζεστό νερό με την σόδα, κι ανακατέψτε καλά να διαλυθεί. Ρίξτε το μείγμα μέσα στην καραμέλα-στο κατσαρολάκι-κι ανακατέψτε συνέχεια. Αρχικά θα αφρίσει πολύ, αλλά όσο ανακατεύετε θα 'πέφτει'. Όταν μειωθεί αρκετά, ρίξτε το στο μείγμα του αλευριού. Ανακατέψτε καλά με μια σπάτουλα, μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε ζύμη. 
  5. Με δύο κουταλάκια του γλυκού, τοποθετήστε σε απόσταση 5-7 εκατοστών μεταξύ τους, γεμάτες κουταλιές ζύμης. (Το δεύτερο κουταλάκι είναι για να σπρώχνετε την ζύμη από το πρώτο).
  6. Ψήστε τα για 9-12 λεπτά-θα απλώσουν αρκετά και θα ροδίσουν επίσης. Βγάλτε τα από τον φούρνο, και μετά από 1-2 λεπτά, τραβήξτε το χαρτί με τα μπισκότα επάνω προσεκτικά, και βάλτε το πάνω σε σχάρα ή στον πάγκο σας. όταν κρυώσουν, ξεκολλήστε τα από το χαρτί, και τοποθετείστε τα σε κουτί που κλείνει αεροστεγώς, με αντικολλητικό χαρτί ανάμεσα σε κάθε στρώση

5 σχόλια:

  1. Από τα πιο νόστιμα στην κατηγορίας τους Αμαλία μου. Και άκρως θρεπτικά ειδικά για την πιτσιρικαρία μας.
    Καλό απόγευμα και χαιρετισμούς πολλούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λοιπόν, παρόλο που τα συγκεκριμένα μπισκότα τα έχω ακουστά, δεν έχει τύχει ποτέ να τα φτιάξω.
    Βλέποντας τα υλικά είμαι σίγουρη ότι θα μου αρέσουν πολύ!
    Είναι θρεπτικά και σχετικά υγιεινά μπορώ να πω και χαίρομαι που πήραν την έγκριση από τη Νατάσα και τις φίλες της :)
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχουν όλες αυτές τις ιδιότητες συν την ευκολία και την ταχύτητα παρασκευής (από τα πλέον σημαντικά προσόντα πια!). Φιλιά

      Διαγραφή
  3. Νοστιμότατα τα μπισκότα σου Αμαλία μου!! 'Εχω καιρό που θέλω να τα φτιάξω οπότε κρατάω τη συνταγή!!!!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή