ΜΠΡΟΚΟΛΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΧΩΡΙΣ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ

Η διατροφή χωρίς υδατάνθρακες έχει αρκετούς περιορισμούς και απαιτεί πολυμήχανη σκέψη έτσι ώστε να μπορεί κάποιος να αντικαθιστά τις γνωστές και αγαπημένες, κλασσικές γεύσεις με πιο εναλλακτικές που βασίζονται στις επιτρεπόμενες τροφές. 
Ένας σοβαρός περιορισμός αυτής της διατροφής είναι ο αποκλεισμός της λατρεμένης μπεσαμέλ (καθώς απαγορεύεται η χρήση οποιουδήποτε άλευρου). Θα το ομολογήσω, είμαι ένθερμη οπαδός των φαγητών στα οποία προστίθεται η κρεμώδης αυτή σάλτσα και ειδικά των "γκρατιναρισμένων" λαχανικών, τα οποία σερβίρω συχνά για συνοδεία κρεατικών και, τα τελευταία χρονια, για να φάει πιο εύκολα όλα τα λαχανικά η Νατάσα! 
Τον πρώτο καιρό λοιπόν που ξεκίνησα την αποχή από το αλεύρι και όλα τα συνακόλουθα τρόφιμα, μου έλειψαν αρκετά αυτά τα φαγητά.  Έκανα τα πειραματάκια μου και ευτυχώς κατέληξα σε ένα συνδυασμό υλικών που όταν προστίθεται σε ελαφρά βρασμένα λαχανικά δίνει νόστιμο αποτέλεσμα, εφάμιλλο της μπεσαμέλ. Η κρεμούλα αυτή μπορεί να συνδυαστεί με μπρόκολο, όπως στη σημερινή συνταγή, με κουνουπίδι, σπανάκι,  κολοκυθάκια, πιπεριές ή και μελιτζάνες, γενικά βάζουμε όποια λαχανικά επιθυμούμε κατά περίπτωση. Η βασική αρχή είναι να βράσουμε τα λαχανικά πολύ ελαφρά (ή στην περίπτωση της μελιτζάνας και της πιπεριάς να τα περάσουμε λίγο από το γκριλ) και μετά να προσθέσουμε την εναλλακτική μας κρέμα και να τα ψήσουμε περίπου μισή ώρα στο φούρνο ώστε να δέσουν τα υλικά και να ξεροψηθεί το φαγάκι μας.
Συγκεκριμένα για το μπρόκολο ακολούθησα τα εξης βήματα: 

Χρησιμοποίησα μία συσκευασία κατεψυγμένου μπρόκολου, το οποίο έβρασα σε δυνατή φωτιά ακριβώς για 5 λεπτά. Το σούρωσα και το έστρωσα σε πυρέξ. 
Σε μεγάλο μπωλ χτύπησα με τον αναδευτήρα τα ακόλουθα:
2 γιαούρτια στραγγιστά 2%
2 αυγά
2 συσκευασίες τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά
2-3 κουταλιές της σούπας γάλα (κατά προτίμηση εβαπορέ)
Αλάτι, πιπέρι, λίγο κρεμμύδι αποξηραμένο

Αφού ενοποιήθηκαν τα υλικά σε μία ωραία, λεία κρέμα πρόσθεσα τριμμένο τυρί κατά βούληση (αυτή τη φορά έβαλα τσένταρ, αλλά στο μπρόκολο ταιριάζει πολυ ωραία και η φέτα).
Περιέχυσα την κρέμα πάνω στο μπρόκολο και έψησα στο φούρνο για περίπου μισή ώρα (με το μάτι).
Το φαγητό μας βγήκε νοστιμότατο και η Νατάσα είπε ότι ήταν πιο επιτυχημένο και από την κλασσική εκδοχή με τη μπεσαμέλ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου