ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΕΣ ΜΕ ΦΕΤΑ ΚΑΙ ΝΤΟΜΑΤΑ

Ένα κλασσικό ελληνικό φαγάκι, κατ' εξοχήν καλοκαιρινό, είναι και αυτό που θα σας περιγράψω σήμερα. Γίνεται εύκολα και γρήγορα με λαχανικά της εποχής και τρώγεται καλύτερα όταν είναι χλιαρό ή ακόμα και κρύο. Αυτό το καθιστά ιδανικό για το καθημερινό τραπέζι αλλά και σαν συνοδευτικό σε ένα φιλικό γεύμα ή δείπνο, καθώς δεν δημιουργεί στην οικοδέσποινα το άγχος της τελευταίας στιγμής! Η γεύση του είναι οικεία σε όλους μας, αφού παντρεύει αρμονικά τη μελιτζάνα, τη ντομάτα και τη φέτα, υλικά καθαρά ελληνικά. Σημειώστε λοιπόν τι θα χρειαστούμε:

2 κιλά μελιτζάνες μακρόστενες
1 κιλό πιπεριές κέρατο
1 κιλό ώριμες ντομάτες
αλάτι,πιπέρι, ρίγανη, ζάχαρη
λάδι
1/2 κιλό φέτα

Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες σε χοντρές φέτες. Τις αφήνουμε για 1/2 ώρα σε ένα μπολ με νερό κι αλάτι να ξεπικρίσουν. Τις στύβουμε με τα χέρια μας να φύγουν τα υγρά. Κόβουμε σε φέτες και τις πιπεριές. Στη λαμαρίνα του φούρνου (αφού τη στρώσουμε με αντικολλητικό χαρτί) αραδιάζουμε τις φέτες από τις μελιτζάνες και τις πιπεριές, τις αλείφουμε με λαδάκι χρησιμοποιώντας πινέλο και τις ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να μαλακώσουν. Τις γυρίζουμε και από την άλλη μεριά. Μέχρι να ψηθούν τα λαχανικά, ετοιμάζουμε μία απλή σαλτσούλα ντομάτας βάζοντας στην κατσαρόλα τις ντομάτες, λίγο λαδάκι, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και 1 κουταλίτσα ζάχαρη. Σε ένα σκεύος πυρέξ στρώνουμε τις μελιτζάνες και από πάνω τις πιπεριές. Από πάνω τρίβουμε με το χέρι τη φέτα σε χοντρά τρίμματα και περιχύνουμε με τη σαλτσούλα. Το ψήνουμε για 20' περίπου στους 170 και είμαστε πανέτοιμοι!!!
Σημείωση 1: Μπορούμε άνετα να προσθέσουμε και φέτες κολοκυθάκια αν μας αρέσουν!
Σημείωση 2: Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη φέτα με κίτρινα τυριά!
Σημείωση 3: Μπορούμε φυσικά να χρησιμοποιήσουμε ντοματάκια κονσέρβα αντί για φρέσκες ντομάτες!
Σημείωση 4: Μπορούμε τέλος να τηγανίσουμε τα λαχανικά από την προηγούμενη μέρα και να τα αφήσουμε να στραγγίξουν καλά (έχοντας όμως γνώση ότι το φαγητό μας θα γίνει πιο βαρύ και επιβαρυμένο θερμιδικά, ίσως όμως και πιο νόστιμο...!)

3 σχόλια:

  1. Αμαλία μου έχεις ένα βραβείο να παραλάβεις :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ πολύ αλλά προς το παρόν οι συνταγές που βάζω είναι απλές και γρήγορες. Καλοκαίρι είναι, δεν αντέχεται η ζέστη της κουζίνας για πολλή ώρα! By the way, Μαράκι, τις τελευταίες μέρες, όταν προσπαθώ να μπω στο Shell-land με πετάει έξω. Συμβαίνει κάτι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αμαλία μου το έχουν πει και άλλοι, αλλά δεν συμβαίνει μόνο με το δικό μου blog. Μάλλον φταίει το Internet Explorer, γιατί όσοι έχουν Mozilla Firefox δεν έχουν πρόβλημα. Η συνταγή σου είναι πολύ καλή, αλλά δεν εννοούσα ότι έχεις βραβείο για τη συνταγή αυτή. Έλα στο Shell-land για να παραλάβεις το βραβείο της Φαντασίας! Καλό βράδυ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή