ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ ΜΕ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ

Υποθέτω πως οι περισσότεροι, όπως κι εγώ φυσικά, έχετε αναμνήσεις από τα κλασσικά τρίγωνα τυροπιτάκια με φύλλο που έφτιαχναν οι μαμάδες μας και τηγάνιζαν γρήγορα-γρήγορα στα παιδικά μας χρόνια. Θυμάμαι αυτά τα ζεστά κριτσανιστά τυροπιτάκια με μεγάλη νοσταλγία! Στη σημερινή εποχή που η υγιεινή διατροφή αποφεύγει τα τηγανητά και τα περιττά λίπη, μπορούμε να προσαρμόσουμε ανάλογα και τα κλασσικά τρίγωνα τυροπιτάκια, έτσι ώστε να μη στερούνται νοστιμιάς! Τα έκανα χθες το βράδυ σε χρόνο-ρεκόρ και (αν και η φωτογραφία δεν είναι καλή γιατί έχει χαλάσει η μηχανή μου και τα έβγαλα με το τηλέφωνο) βγήκαν ροδοκόκκινα και λαχταριστά! Σας δίνω τα υλικά:

- Χωριάτικο φύλλο για πίτα (γίνονται πολύ νοστιμότερα όταν πρόκειται για ψήσιμο στο φούρνο και δεν θρυμματίζεται ιδιαίτερα το φύλλο τους, όπως όταν χρησιμοποιούμε φύλλο κρούστας)
- Τυρί φέτα + ανθότυρο (μισό-μισό)
- 2-3 κουταλιές σούπας γάλα
- Πιπέρι, δυόσμος
- Ελαιόλαδο

Λυώνουμε με το πηρούνι τα τυριά, προσθέτουμε πιπέρι και δυόσμο και το γάλα, έτσι ώστε να γίνει η γέμιση σαν αλοιφή. Κόβουμε το φύλλο σε μακρόστενες λουρίδες (από τη μακριά πλευρά του). Στην άκρη κάθε λουρίδας βάζω μία κουταλιά γέμιση και τυλίγω σε τριγωνάκι. Τοποθετώ τα τυροπιτάκια σε ταψί πάνω σε χαρτί κουζίνας και τα αλείφω με λαδάκι. Τα ψήνω στον φούρνο, στον αέρα μέχρι να ροδίσουν.

10 σχόλια:

  1. Καλό μεσημέρι, Αμαλία μου! Μπράβο!!
    Μέχρι τώρα, παρότι μου άρεσαν πολύ τα τρίγωνα τυροπιτάκια της μητέρας μου, τα απόφευγα, λόγω των πολλών θερμίδων. Τώρα που μας τα κάνεις ψητά, χαίρομαι ιδιαίτερα.

    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παλιότερα τα έφτιαχνα συχνά, τα έχω σταματήσει για τους λόγους που έγραψες. Θα τα φτιάχνω τώρα ψητά γιατί αρέσουν σε όλους! Μπράβο Αμαλία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπημένες matriga και bigmama και εγώ τα είχα κόψει, μη νομίζετε! Απλώς μία μέρα που ήθελα να φτιάξω τυροπιτάκια και βαριόμουνα να φτιάξω ζύμη, είπα να τα δοκιμάσω με φύλλο αλλά ψητά και το πείραμα πέτυχε απόλυτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα Amelie! Ακολουθώ κι εγώ τον ίδιο τρόπο παρασκευής για τα τυροπιτάκια αλλά μου άρεσε η ιδέα σου για το χωριάτικο φύλο, θα την εφαρμόσω! Η αλήθεια είναι ότι με το συνηθισμένο φύλλο για πίτες δεν γίνονται τόσο νόστιμα όσο τα τηγανητά, εσύ όμως φαίνεται πως βρήκες τη λύση! Καλό ΣΚ να έχουμε όλοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχαριστώ για τις ευχές Jeanne, καλό σαββατοκύριακο και σε σένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ωραιότατη ιδέα Αμαλία. Και ομολογώ πως δεν μου είχε περάσει σαν σκέψη να τα κάνω με το φύλλο στον φούρνο, γιατί κι' εγώ το τηγάνι το αποφεύγω ιδίατερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Penelope δοκίμασέ τα, θα αρέσουν και στο μικρό σου, η δικιά μου τα τσάκισε! Παρεμπιπτόντως, έκανα το ψαράκι σου (με πέρκα όμως) και έγινε απίθανο, μπράβο για την ωραία συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αμαλία μου μου θύμησες τα τυροπιτάκια που εφτιαχνε πολυ στχνά η γιαγιά μου...Μα να σου πω θα τα φτιάξω πάλι.Πολυ ομορφες αναρτήσεις με πολύ ομορφες γεύσεις..Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σε ευχαριστώ annafrank για τα καλά σου λόγια, να τα φτιάξεις τα τυροπιτάκια να μας κεράσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γεωγράφος9/12/09 22:12

    Εχετε σκεφτεί να προσθέσετε και λίγο ανιθο με μπεσαμέλ μέσα στη γέμιση? θΈΛΩ ΤΑ ΣΧΌΛΙΑ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή