ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΠΟΥΡΕ ΓΚΡΑΤΕΝ

Χθες το βράδυ, ξεκινώντας να μαγειρέψω, ανακάλυψα ότι το ψυγείο μου ήταν σχεδόν άδειο! Τι να μαγειρέψω λοιπόν? Το κρέας που είχα ήταν στην κατάψυξη, το κοτόπουλο ομοίως, λαχανικά φρέσκα δεν είχα, αυγά δεν είχα, η κατάσταση φαινόταν μόνόδρομος! Με έπιασε πείσμα όμως και ανοίγοντας την κατάψυξη, έπεσα πάνω σε ένα σακουλάκι με ανάμικτα λαχανικά (κουνουπίδι, μπρόκολο και καρότα) και αποφάσισα να αυτοσχεδιάσω. Το αποτέλεσμα ήταν αρκετά καλό, υγιεινό (λόγω λαχανικών και ελαιόλαδου) και μυρωδάτο και σας το περιγράφω σήμερα! Επειδή τα λαχανικά τα πολτοποίησα και τα έκανα πουρέ, το φαγητό το έφαγε πολύ ευχάριστα και η μικρή μου, η οποία αν έβλεπε το κουνουπίδι και το μπρόκολο στην αρχική τους μορφή, ούτε καν θα πλησίαζε την κουζίνα! Τα υλικά που χρησιμοποίησα ήταν τα εξής:

- 1 συσκευασία κατεψυγμένα λαχανικά (κουνουπίδι, μπρόκολο, καρότα)
- γάλα (1 λίτρο)
- 6 κουταλιές σούπας λάδι
- 6 κουταλιές σούπας αλεύρι
- 300 γρ. τυρί φέτα
- 1 χούφτα παρμεζάνα ή άλλο ανάλογο τυρί
- λίγη τριμένη φρυγανιά
- Αλάτι, πιπέρι, κύμινο

Βράζουμε τα λαχανικά σε νερό με λίγο αλάτι και τα στραγγίζουμε. Μόλις κρυώσουν λίγο, τα πολτοποιούμε και τα αραιώνουμε με λίγο γάλα (με το μάτι, να μην είναι ο πουρές ούτε πολύ σφιχτός ούτε και αραιός). Αλατοπιπερώνουμε τον πουρέ (όχι όμως με πολύ αλάτι γιατί θα προσθέσουμε και τη φέτα) και προσθέτουμε λίγο κύμινο να αρωματιστεί. Στο τέλος τρίβουμε με το χέρι τη φέτα και ανακατεύουμε καλά να πάει παντού. Λαδώνουμε ένα πυρέξ και πασπαλίζουμε με τριμένη φρυγανιά. Στρώνουμε πάνω ομοιόμορφα τον πουρέ. Πάμε τώρα για τη μπεσαμέλ: σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε 3 φλυτζάνια γάλα. Σε άλλο κατσαρολάκι ζεσταίνουμε καλά 6 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο να κάψει και μετά προσθέτουμε 6 κουταλιές σούπας αλεύρι. Ανακατεύουμε να ξανθύνει το αλεύρι και όταν χρυσίσει το μίγμα χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το ζεστό γάλα. Ανακατεύουμε λιγάκι μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ. Προσθέτουμε τη μισή παρμεζάνα και ρίχνουμε τη μπεσαμέλ πάνω από τον πουρέ. Στο τέλος πασπαλίζουμε την επιφάνεια με την υπόλοιπη παρμεζάνα. Τέλος, ψήνουμε στο φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινήσει (περίπου 30 λεπτά). Αφήνουμε το φαγητό να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το κόψουμε γιατί αλλιώς θα είναι ρευστό. Ελπίζω να σας αρέσει, όπως άρεσε και σε εμάς!
Να και η μπεσαμέλ μου!

5 σχόλια:

  1. Καλημέρα...
    Εγώ ετούτο το "πείραμ" το ονομάζω αξιοποίηση υλικών στην οικιακή οικονομία!
    Μπράβο σου Αμαλία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραία περιγραφή Penelope!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα Αμαλία μου.
    Πολύ μου αρέσει αυτή η συνταγή σου!
    Είσαι άξια συγχαρητηρίων, όπως λέει και η Πηνελόπη. Καλή εβδομάδα.

    Φιλάκια πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γεωγραφος9/12/09 22:08

    Παιδιά , αυτη η εμπνευσημε τη μπεσαμέλ είναι ολα τα λεφτά!! Εξαιρετικό...Αριστο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή