ΜΑΥΡΟΔΑΦΝΟΣΤΕΦΑΝΩΜΕΝΟ ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ!

Χειμώνιασε πια, οι θερμοκρασίες έπεσαν και μαζευτήκαμε λίγο μέσα στα σπίτια μας. Κάποιοι τυχεροί είδαν και χιόνι στα μέρη τους, ενώ εμείς, οι περίοικοι του κέντρου της Αθήνας, το βλέπουμε μόνο στους τηλεοπτικούς μας δέκτες προς μεγάλη απογοήτευση των παιδιών μας! Αυτές τις κρύες μέρες που διανύουμε, η όρεξή μας τραβάει πιο "πλούσια" φαγητά με νόστιμες σαλτσούλες. Σε μία τέτοια γλυκειά σάλτσα μαγειρεύουμε το σημερινό μας μοσχαράκι και το απολαμβάνουμε στη θαλπωρή του σπιτιού ενώ έξω μαίνονται τα στοιχεία της φύσης! Η μαυροδάφνη, που "ευθύνεται" για την γλύκα της σαλτσούλας αυτής, είναι ένα συστατικό που συχνά χρησιμοποιώ στα κοκκινιστά μου φαγητά γιατί δίνει υπέροχο άρωμα και γλύκα, τη συνιστώ ανεπιφύλακτα σε κοκκινιστό μοσχαράκι και σουτζουκάκια. Για το σημερινό κρεατάκι που δεν έχει κόκκινη σάλτσα τα υλικά είναι τα ακόλουθα:
1 κιλό μοσχαράκι κομμένο σε μεριδούλες
1 κρεμμύδι κομμένο σε φετούλες
2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
Λίγο ελαιόλαδο
1 μικρή συσκευασία μανιτάρια σε φετούλες
1 φλυτζάνι τσαγιού Μαυροδάφνη
1 βιολογικό κύβο λαχανικών διαλυμένο σε 3 φλυτζάνια ζεστό νερό
1 φύλλο δάφνης
3 κουταλιές σούπας αλεύρι
Αλάτι, πιπέρι
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα μανιτάρια. Τα αφαιρούμε από τη κατσαρόλα και τα κρατάμε στην άκρη. Στη συνέχεια, στην ίδια κατσαρόλα σωτάρουμε το κρέας, τα καρότα και το κρεμμύδι και πασπαλίζουμε με το αλεύρι. Σβήνουμε με τη μαυροδάφνη. Αφήνουμε να μαγειρευτεί το φαγητό για λίγα λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και να μείνει μόνο το άρωμά του. Προσθέτουμε το νερό με τον κύβο και το φύλλο δάφνης και σιγομαγειρεύουμε το φαγητό για 1 ώρα περίπου. Το τελευταίο τέταρτο προσθέτουμε τα μανιτάρια που έχουμε κρατήσει και αλατοπίπερο (για να μη σκληρύνει το κρέας δεν αλατοπιπερώνουμε από την αρχή). Ιδανικά το κρεατάκι αυτό ταιριάζει πολύ ωραία με ρύζι μπασμάτι, εγώ όμως επειδή χθες δεν είχα προνοήσει, το συνόδευσα με noodles όπως βλέπετε και στη φωτογραφία. Πάντως η σάλτσα του ταιριάζει πολύ ωραία και με πουρέ!

3 σχόλια:

  1. πολυ ωραιο το μοσχαρακι σου, θα το τιμισω οπως ειναι!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος29/1/10 08:01

    Ωραίος ο τίτλος, ωραίο και το κρεατάκι σου! Εγώ που είμαι και φαν του πουρέ το ονειρεύομαι ήδη με ενα λευκό λοφάκι πουρε δίπλα του!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ τη λιμπίστικα την σαλτσούλα σου...όσο για το συνοδευτικό δεν με χαλάνε τα noodles, και ο πουρές μου αρέσει, και το ρυζάκι...ναι σε όλα δηλαδή!
    Καλό μήνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή