ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ / DONUTS

Τι σας έχω σήμερα??? 'Ενα νοστιμότατο γλυκάκι που νομίζω πώς αρέσει σε όλους! Λουκουμάδες με ζάχαρη! Ομολογώ πώς όποτε μπω σε φούρνο και αντικρύσω αυτούς τους λουκουμάδες με τη ζάχαρη, αυτούς τους κλασσικούς που έτρωγα και σαν παιδί, με πιάνει μία απίστευτη μανία και σχεδόν πάντα υποκύπτω στον πειρασμό! Είχα καιρό να τους κάνω στο σπίτι αλλά πριν από λίγες μέρες, επειδή η μικρή μου ήταν αρρωστούλα και ήθελα να την ευχαριστήσω, τους ετοίμασα. Περιττό να σας πω ότι η μικρή δεν έφαγε κανέναν γιατί ήταν κακόκεφη (στράφι πήγανε οι καλές μου προθέσεις!), αλλά οι υπόλοιποι στο σπίτι τους εξαφανίσαμε σε χρόνο-ρεκόρ! Να τρώει η μάνα και του παιδιού να μη δίνει, κυριολέκτικά!! Η συνταγή που χρησιμοποιώ είναι εύκολη και δοκιμασμένη, ακόμα κι εγώ που δεν τα πάω καλά με το τηγάνι τους καταφέρνω μια χαρά. Τα υλικά για περίπου 20 κομμάτια είναι:
- 1/2 φλυτζάνι τσαγιού χλιαρό νερό
- 1 φακελάκι μαγιά
- 3/4 του φλυτζανιού χλιαρό γάλα
- 1 κουταλάκι αλάτι
- 1/4 φλυτζάνι ζάχαρη
- 1 αυγό
- 1/4 φλυτζάνι βούτυρο λυωμένο
- 4 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι
- Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Διαλυουμε τη μαγιά στο νεράκι και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να έχουμε μία ζύμη που να μην κολλάει (ίσως χρειαστεί και λίγο αλευράκι παραπάνω). Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε περίπου μισή ώρα να διπλασιαστεί. Την ξαναζυμώνουμε και την ανοίγουμε (σε αλευρωμένη επιφάνεια) σε φύλλο χοντρούτσικο (περίπου 1 εκατοστό πάχος). Παίρνουμε ένα ποτήρι κρασιού και κόβουμε δίσκους ζύμης. Με ένα καπάκι από μπουκάλι νερού κόβουμε στη μέση ένα μικρό δίσκο έτσι ώστε να δημιουργηθεί τρύπα. Στρώνουμε τους λουκουμάδες σε μία αλευρωμένη πετσετούλα, τους σκεπάζουμε και τους αφήνουμε άλλο ένα μισάωρο να φουσκώσουν και πάλι. Σε αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε ένα δάχτυλο ηλιέλαιο και μόλις κάψει τηγανίζουμε τους λουκουμάδες (με προσοχή γιατί γίνονται αμέσως) θέλουν δύο φορές γύρισμα στο λάδι και είναι έτοιμοι. Μόλις ροδοκοκκινήσουν τους βάζουμε σε χαρτί κουζίνας να φύγει το πολύ λάδι και αμέσως τους βουτάμε σε ζάχαρη για να κολλήσει καλά. Ομοίως μπορουμε να ζεστάνουμε σε μπεν-μαρί λίγη κουβερτούρα με λίγο γάλα και να τους βουτήξουμε εκεί για σοκολατένια παραλλαγή!
Μπορεί η εκτέλεση να φαίνεται λίγο μπελαλίδικη αλλά δεν είναι, η συνταγή είναι πολύ επιτυχημένη και δεν πρέπει να την φοβηθείτε. Για του λόγου το αληθές, σας παραθέτω και τις φωτογραφίες των λουκουμάδων (που πρόλαβα ευτυχώς να βγάλω!)

12 σχόλια:

  1. αγαπημένα γλυκάκια των παιδιών και όχι μόνο, μωρέ θα τους τάραζα αν είχα μπροστά μου, κι εγώ παιδάκι είμαι!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος26/1/10 08:15

    Καλημέρα! Είμαι νέα στην.. περιοχή αλλά μόλις είδα τη συνταγή και τη φωτογραφία δεν μπορούσα να αντισταθώ και είπα να αφήσω το σχόλιό μου. Μου ξύπνησες ωραίες αναμνήσεις από τότε που πήγαινα στο σχολείο και κάθε πρωί περνούσα από το φούρνο και έπαιρνα έναν τέτοιο λουκουμά για να τον φάω στο διάλλειμα (η αλήθεια είναι ότι τον έτρωγα πριν ακόμα φτάσω στο σχολείο, αλλά τέλος πάντων!). Θα προσπάθήσω να εκτελέσω τη συνταγή κατά γράμμα για να τους φτιάξω και στα μικρά μου! Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πρωί-πρωί είδα τη φωτογραφία και λιγουρεύτηκα ένα νόστιμο λουκουμαδάκι με τον καφέ μου! Έλα όμως που είμαι άσχετος από μαγειρική! Κατόπιν τούτου θα αρκεστώ στη φωτογραφία και στον κουλουρά μπροστά στο γραφείο μου που πουλάει αντίστοιχους ζαχαρένιους λουκουμάδες! Πάει η δίαιτα και για σήμερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στείλε και από δω ένα δυο! Άν τους έφτιαχνα θα τους έτρωγα όλους μόνη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πως και δεν το είδε η γυναίκα μου.Το αντιγράφω γι' αυτήν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αχ Γαστερόπληξ κι εγώ τους τάραξα, αντί να τους φάει το τετράχρονο τους έφαγα εγώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλώς όρισες Ανώνυμη! Κι εγώ τον λουκουμά συνήθως τον έτρωγα πριν φτάσω στο σχολείο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Big mama κι εγώ σχεδόν μόνη μου τους έφαγα, γι αυτό και δε νομίζω να τους ξανακάνω σύντομα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δημήτρη να τους αντιγράψεις και να τους κάνετε, είναι πολύ απλή συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Με τρελαίνουν αυτοί οι λουκουμάδες...θυμήθηκα που ήμουν παιδάκι...με την πρώτη ευκαιρία θα ανατρέξω στην συνταγή σου να τους φτιάξω.Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. χρυσα17/2/11 23:37

    ειναι φανταστικοι.μολις τους εφτιαξα!!!δεν εχει καθολου κοπο και ειναι φ α ν τ α σ τ ι κ ο ι!!!εχουν ξετρελαθει ολοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος23/5/13 01:32

    Απλα τελεια..το αγαπημένο μου γλυκισμα απο παιδι κ οχι μονο συγχαρητήρια. .!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή