ΓΡΗΓΟΡΗ ΒΕΛΟΥΔΙΝΗ ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ

Καλημέρα και καλή Σαρακοστή! Ξεκουραστήκαμε λιγάκι με τη χθεσινή αργία, αποχαιρετήσαμε τις απόκριες, πετάξαμε και τους αετούς μας με δυνατό άνεμο που τους πήγε πολύ-πολύ ψηλά και σήμερα ανανεωμένοι (θέλω να ελπίζω!) επιστρέψαμε στην καθημερινότητά μας.
Μία ψαρόσουπα γρήγορη θα φτιάξουμε σήμερα, εγώ τη συγκεκριμένη τη φτιάχνω με κατεψυγμένη πεσκανδρίτσα (ή αλλιώς λαγόψαρο) που έχω πάντα στην κατάψυξη για ώρα ανάγκης. Η κατεψυγμένη πεσκανδρίτσα είναι μεγάλο κομμάτι ψαριού, το οποίο είναι καθαρό από δέρμα και έχει μόνο ένα κεντρικό κόκκαλο στη μέση, έτσι ελαχιστοποιείται ο χρόνος που χρειάζεται μία παραδοσιακή ψαρόσουπα για καθάρισμα του ψαριού. Την βρίσκω σε καταστήματα που πωλούν κατεψυγμένα ψάρια (όχι τόσο στα σούπερ-μάρκετ). Η σούπα που βγάζει γίνεται πολύ νόστιμη παρόλο που το ψάρι δεν είναι φρέσκο. Για μία κατσαρόλα μετρίου μεγέθους βάζω τα ακόλουθα υλικά:
- 1 κομμάτι πεσκανδρίτσα (περίπου 1 κιλό ζυγισμένο με τον πάγο)
- 2 καρότα ολόκληρα καθαρισμένα
- 2 κολοκυθάκια ολόκληρα
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ολόκληρο
- 1 ματσάκι σέλινο
- 2 μέτριες ντομάτες σε μεγάλα κομμάτια
- 2 μέτριες πατάτες σε μεγάλα κομμάτια
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι
Βάζουμε όλα τα λαχανικά στην κατσαρόλα με νερό που να τα σκεπάζει και τα αφήνουμε να βράσουν. Μόλις το νερό πάρει βράση, αλατίζουμε και τα βράζουμε για περίπου 20 λεπτά. Μετά από αυτό το διάστημα προσθέτουμε και το ψάρι (δεν το ξεπαγώνουμε) και βράζουμε για ακόμα μισή ώρα μεχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά και το ψάρι. Με μία τρυπητή κουτάλα βγάζουμε όλα τα λαχανικά σε μία πιατέλα και το ψάρι σε μία άλλη, ενώ αφήνουμε το ζουμί στην κατσαρόλα. Πολτοποιούμε τα λαχανικά λίγα-λίγα στο μούλτι και ρίχνουμε τον πολτό στην κατσαρόλα στο ζουμί τους. Αφού τελειώσουν όλα τα λαχανικά, αφαιρούμε το κεντρικό κόκκαλο του ψαριού και με τα χέρια μας "μαδάμε" τη σάρκα του σε μικρά κομματάκια. Τα ρίχνουμε και αυτά στη σούπα, η οποία γίνεται πηχτή και κρεμώδης (από τον πολτό των λαχανικών και ιδιαίτερα της πατάτας που την βοηθάει να πυκνώσει). Βάζουμε τη σούπα να πάρει μία τελευταία βράση, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και πιπεράκι. Έτοιμη!

4 σχόλια:

  1. Αχ και να είχα τώρα ένα πιατάκι καυτό-καυτό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νοστιμότατη, Χρόνια Πολλά και Καλή Σαρακοστή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Betty μακάρι να μπορούσα να σου στείλω ένα αχνιστό πιατάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Erifili ευχαριστώ πολύ για τις ευχές, Καλή Σαρακοστη και σε σένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή