ΚΕΑ, ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΓΡΑΦΙΚΑ ΝΗΣΙΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΝΑΠΝΟΗΣ!

Λίγα μόνο χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» και 60 λεπτά από το λιμάνι του Λαυρίου αρκούν για να μαγευτείτε από το πρώτο νησί των Κυκλάδων. Πέρασα εκεί τις ημέρες του Πάσχα και πραγματικά απόλαυσα -με σύμμαχο τον καλοκαιρινό καιρό!- την υπέροχη φύση, τις μεθυστικές μυρωδιές και τα χρώματα του όμορφου αυτού νησιού! Για όσους δεν έχετε πάει, σας δίνω εδώ μερικές επιγραμματικές πληροφορίες και ελπίζω να σας πείσω να το γνωρίσετε και από κοντά!
ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο κόλπος του Αγίου Νικολάου είναι το φυσικό λιμάνι της Κέας και ο πρώτος σταθμός που θα σταθεί ο επισκέπτης. Ο γραφικός παραθαλάσσιος οικισμός της Κορησσίας είναι ένα σημαντικό τουριστικό κέντρο του νησιού.
ΚΟΡΗΣΣΙΑ
Το Βουρκάρι απέχει από την Κορησσία περίπου 2 χιλιόμετρα. Πρόκειται για ένα όμορφο ψαροχώρι, που παρά την τουριστική του ανάπτυξη διατηρεί το παραδοσιακό του χρώμα. Τους καλοκαιρινούς μήνες βάζει τα καλά του και υποδέχεται στο γραφικό και ασφαλές λιμανάκι του δεκάδες ιστιοφόρα και σκάφη αναψυχής και τότε φαντάζει η πλωτή γοητεία του σ' όλο της το μεγαλείο.
ΒΟΥΡΚΑΡΙ
Σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από το Βουρκάρι, θα συναντήσουμε τον όρμο του Οτζιά, με την σπάνια φυσική ομορφιά, καταγάλανα νερά και πυκνά αρμυρίκια στην αμμουδιά.
ΟΤΖΙΑΣ
Ο δρόμος που συνεχίζει από τον Οτζιά μας οδηγεί στην προστάτιδα του νησιού Παναγία Καστριανή. Το επιβλητικό μοναστήρι βρίσκεται στο λόφο Καστρί πάνω σ' ένα βράχο. Από το 18ο αιώνα, απόκοσμο ατενίζει το πέλαγος.
ΚΑΣΤΡΙΑΝΗ
Η Ιουλίδα είναι η πρωτεύουσα του νησιού και σημείο αναφοράς της ιστορίας της Κέας. Η είσοδος του οικισμού είναι ένα στεγάδι που οι τοίχοι του έχουν φιλοτεχνηθεί από τον ζωγράφο Α.Φασιανό, ο οποίος διατηρεί σπίτι στο νησί εδώ και πολλά χρόνια. Περιδιαβαίνοντας στα λιθόστρωτα στενά δρομάκια με τα στεγάδια ο επισκέπτης θα εντυπωσιαστεί από το παραδοσιακό χρώμα και την αρχιτεκτονική της.
ΙΟΥΛΙΔΑ
Κοντά στην βρύση Τρία Πηγάδια δεσπόζει το παλιό σχολείο της Ιουλίδας, χαρακτηριστικό δείγμα νεοκλασσικής αρχιτεκτονικής.
ΠΑΛΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Στην πλατεία του οικισμού, γύρω από εμπορικά μαγαζιά υπάρχει το Δημαρχείο. Πρόκειται για ένα νεοκλασικό κτίριο, που κατασκευάστηκε το 1902 και κοσμείται από πήλινα αγάλματα του Απόλλωνα και του Ερμή.
ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ
Στην νότια Κέα, 16 χιλιόμετρα από την Ιουλίδα, βρίσκεται ο Κούνδουρος, η κοσμική παραλία του νησιού. Πανέμορφες αμμουδερές παραλίες που υποδέχονται η μια την άλλη και εντυπωσιακοί πετρόχτιστοι μύλοι που κατοικούνται. ΚΟΥΝΔΟΥΡΟΣ
Και μία φωτογραφία της βεράντας μου στο νησί!

Και η θέα από τη μπροστινή βεράντα!

11 σχόλια:

  1. Ανώνυμος8/4/10 09:54

    Η Τζιά είναι πανέμορφη. Φοβερό οδοιπορικό! Ντόρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. χρονια πολλα και χριστος ανεστη!!! η τζια εχει πολυ ωραια χωρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ζηλεύωωωωωω! Και για το νησί αλλά και για την καταπληκτική βεράντα!
    Χρόνια πολλά και του χρόνου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστώ Ντορίνι, ξέρεις ότι είσαι πάντα ευπρόσδεκτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Pansofix η Χώρα, αν και σχετικά μικρή, είναι πραγματικά πολύ όμορφη και γραφική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χρόνια Πολλά Big Mama, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές! Η βεράντα, όπως και το υπόλοιπο σπίτι, είναι ακόμα υπό διαμόρφωση αλλά η θέα σε αποζημιώνει για την κούραση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αμαλία μου,
    Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά!
    Την Τζια την επισκέφτηκα πέρυσι για πρώτη φορά και με κέρδισε. Να είσαι καλά εσύ και ο άνδρας σου για την φιλοξενία και την ξενάγηση ;)

    Το σπίτι σας είναι πανέμορφο. Έχει μοναδική θέση και είναι υπέροχη και συνάμα απλή η διακόσμησή του.
    Να το χαίρεστε. Φιλιά πολλά και τις ευχές μου για την Νατάσσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ ωραία ανάρτηση. Στην Τζιά είχα πάει πολύ μικρή και είχα περάσει καταπληκτικά! Όσο για την βεράντα έμεινα άφωνη από την θέα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Matriga ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Είσαι ευπρόσδεκτη στο σπίτι μας όποτε ευκαιρήσεις, είναι και καλύτερα εξοπλισμένο πλέον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Λίλα η Τζια ειδικά τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει αρκετά, πολύ περισσότερες εξοχικές κατοικίες και κάτοικοι, αλλά ευτυχώς με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον. Ελπίζω να το αποφασίσεις και να την επισκεφθείς εκ νέου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γεωγράφος9/4/10 22:15

    Παιδιά ,η Τζιά είναι ο χαμένος Παράδεισος! Αναπνέεις παντού θυμάρι υπέροχα μυρωδικά φυτά και αγνωστα αγριολούλουδα.Είναι κοντά στην Αθήνα. Εχει απίστευτους ψαρομεζέδες καθώς και την ξακουστή αστακομακαρονάδα του Αρίστου. Μπράβο για τις καλές φωτό με τηνυπέροχη θέα απ το καλύτερο σημείο του νησιού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή