ΚΡΕΜΑ ΚΑΤΑΛΑΝΑ

Περνάει ο καιρός και ούτε που συνειδητοποιώ πότε έγραψα για τελευταία φορά στο ταπεινό αυτό blog και ούτε ότι έκτοτε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι! Πώς μπλέκω κάθε μέρα μέσα στον κυκεώνα των κάθε λογής υποχρεώσεων και δεν προλαβαίνω να βρω ούτε λίγα ελεύθερα λεπτά ακόμα δεν το έχω αποκρυπτογραφήσει πλήρως! Ειλικρινά θαυμάζω όλους/ες εσάς που μπαίνετε σχεδόν καθημερινά και μας ενημερώνετε, έχοντας συγχρόνως και χίλιες-δύο άλλες υποχρεώσεις. Προφανώς κάτι φταίει στη διαχείριση του χρόνου μου. Και μου αρέσει που πάντα με θεωρούσα οργανωτική έως υπερβολής ενίοτε, μπα, κάτι έχει στραβώσει και η οργάνωση δεν αποτελεί πλέον το δυνατό σημείο μου. Δέχομαι προτάσεις μήπως και αντεπεξέλθω καλύτερα στο μέλλον! 
Μια και σήμερα έφτασε ο κόμπος στο χτένι (ή τώρα ή ποτέ που λένε) να γράψω μία νοστιμότατη κρεμούλα που είναι γνωστή σε αρκετούς, την κρέμα καταλάνα (ισπανικής προέλευσης όπως μαντεύετε!). Στην αυθεντική της εκδοχή σερβίρεται με τον ίδιο τρόπο όπως η creme brulee (δηλαδή καίγοντας με φλόγιστρο την πασπαλισμένη με ζάχαρη επιφάνειά της) αλλά εγώ που δεν διαθέτω φλόγιστρο κάνω μία μικρή παραλλαγή σερβίροντάς την με μία σως καραμέλας. Ιδού η εκτέλεση:
Υλικά για την κρέμα
1 λίτρο γάλα
6 κρόκοι αυγών
50 γραμμάρια κορν φλάουρ
200 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
Ξύσμα από μισό λεμόνι
Ξύσμα από μισό πορτοκάλι
1 ξυλάκι κανέλλας
Και για την σως
2/4 φλυτζ.ζάχαρη
2 κ.σ. μέλι
1/3 φλ. νερό
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τα 900 ml γάλα, τα ξύσματα λεμονιού και πορτοκαλιού και την κανέλλα. Μόλις βράσει το γάλα, το βγάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τους κρόκους με την ζάχαρη πολύ καλά. Αφαιρούμε απ΄το γάλα την κανέλλα και τα ξύσματα και το προσθέτουμε μέσα στο μίγμα αυγών-ζάχαρης σιγά-σιγά ανακατεύοντας συνέχεια. Βάζουμε πάλι την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε το κορν φλαουρ με το υπόλοιπο κρύο γάλα (100 ml), το ρίχνουμε μέσα στο μίγμα που ζεσταίνεται και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η κρέμα αλλά όχι να βράσει. Σερβίρουμε σε μπωλάκια.
Για τη σάλτσα βάζουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι  όλα τα υλικά.  Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να καραμελώσει η σάλτσα και περιχύνουμε την κρέμα (που έχει κρυώσει εννοείται!).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου