ΣΠΑΝΑΚΟΤΥΡΟΠΙΤΑ Η ΚΛΑΣΣΙΚΗ

Για να τιμήσουμε την ελληνική μας ταυτότητα και παράδοση (που κλυδωνίζονται επικίνδυνα την ταραγμένη αυτή περίοδο) ας κάνουμε σήμερα μία ωραία, απλή πιτούλα, την κλασσική ελληνική σπανακοτυρόπιτα. Τώρα βέβαια μου φαίνεται θα σας απογοητεύσω από την αρχή, καθότι είπαμε μεν παραδοσιακή αλλά εγώ χρησιμοποιώ ... φύλλο έτοιμο και καθόλου παραδοσιακό! Ε, τι να κάνουμε, ο χρόνος ποτέ δεν επαρκεί και αναγκαστικά κάνουμε και εκπτώσεις! Πάντως η πιτούλα γίνεται και έτσι νοστιμότατη (προς υπεράσπισή μου τα λέω αυτά, αν έχετε χρόνο και διάθεση εννοείται πως το χειροποίητο φύλλο είναι μακράν πιο νόστιμο!). Για ένα ταψί μεσαίου μεγέθους θα χρειαστούμε:
1 πακέτο φύλλα για πίτες (εγώ χρησιμοποιώ κυρίως φύλλο κρούστας αλλά εξίσου ωραίο είναι και το χωριάτικο που είναι πιο χοντρό ή ακόμα και η ζύμη κουρού)
Μισό κιλό φέτα
2 αυγά

2-3 κουταλιές σούπας γάλα
1 κιλό σπανάκι φρέσκο ή κατεψυγμένο που έχετε ξεπαγώσει και στραγγίσει καλά
2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα

1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
Ελαιόλαδο – περίπου ένα φλιτζάνι
Ρίχνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το σπανάκι, τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο μέχρι να φύγουν καλά τα υγρά και να μείνει το μίγμα στεγνό. Τα αφήνουμε να κρυώσουν. Λυώνουμε την φέτα με πηρούνι,  χτυπάμε σ' ένα πιάτο τα 2 αυγά με το γάλα, προσθέτουμε πιπέρι και λίγο αλάτι (με προσοχή, λόγω της φέτας) και τα ανακατεύουμε όλα μαζί με το σπανάκι.
Λαδώνουμε το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε και στρώνουμε 5 φύλλα λαδώνοντας το καθένα ελαφρά. Από πάνω απλώνουμε το μίγμα του σπανακιού και μετά άλλα 5 φύλλα λαδωμένα. Κόβουμε την πίτα σε κομμάτια και ραντίζουμε όλη την επιφάνειά της με ελαιόλαδο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για περίπου μια ώρα.
Μόλις ψηθεί βγάζουμε αμέσως το ταψί από τον φούρνο και δεν σκεπάζουμε την πίτα για να μείνει το φύλλο τραγανό.

2 σχόλια: