ΚΡΕΠΕΣ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ

Παρά τις προγραμματικές δηλώσεις μου για συχνή και συνεπή ενημέρωση των αναρτήσεών μου, μάλλον θυμίζω... ελληνική κυβέρνηση και δεν τηρώ τις   υποσχέσεις μου! Επιπλέον, έταξα σε αγαπημένη φίλη κάποιες συνταγές (που δοκίμασε σπίτι μου πρόσφατα και της άρεσαν) αλλά δεν έχω ανάλογο φωτογραφικό υλικό που να τις συνοδευει. Την ώρα του εν λόγω γεύματος και ούσα μόνη στο μαγείρεμα-σερβίρισμα-καθάρισμα κλπ.κλπ. αμέλησα να βγάλω φωτογραφίες των εδεσμάτων και όταν το θυμήθηκα το μόνο που είχε μείνει να φωτογαφήσω ήταν τα άδεια πιάτα των φίλων! Χάλια τα έχω κάνει, το παραδέχομαι!  Επειδή η φτώχια θέλει καλοπέραση όπως έλεγαν και οι παλιότεροι, και πριν ξεχάσουμε εντελώς κάποια είδη που σε λίγο καιρό μερικοί από εμάς δεν θα μπορούν να καταναλώνουν σε τακτική βάση λόγω τσιμπημένης τιμής, να κάνουμε σήμερα ένα φαγητό που κοστίζει κάτι παραπάνω και σε χρήμα και σε κόπο αλλά αποζημιώνει με τη νοστιμιά του: κρέπες με γαρίδες και μανιτάρια! Είναι και ό,τι πρέπει για εορταστικό τραπέζι ενόψει των ημερών που έρχονται. Για ένα μετρίου μεγέθου ταψί (περίπου 15 κρέπες) θα χρειαστούμε:
Για τις κρεπες:
2 αβγά
1 φλ. γάλα
1/2 κ.γ. αλάτι
1 φλ. αλεύρι
Κρέμα μπεσαμέλ (ακολουθεί η συνταγή)
1 συσκευασία κατεψυγμένες γαρίδες
1 σφηνάκι κονιάκ
10 μέτρια μανιτάρια κομμένα στα τέσσερα
Μαϊντανός ψιλοκομμένος (περίπου 1-2 κουταλιές της σούπας)
1 μικρή κρέμα γάλακτος
Χτυπάμε ελαφρά τα αυγά με το γάλα και τέλος προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι και το αλάτι. Αφήνουμε κανένα δεκάλεπτο το χυλό να ηρεμήσει. Σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι (μεγέθους σαν τα πιάτα του φρούτου) απλώνουμε με πινέλο ελάχιστο βούτυρο και ρίχνουμε με κουτάλι λίγο χυλό, τόσο ώστε να κάνει μία λεπτή στρώση. Τηγανίζουμε λίγο από τη μία πλευρά και με μία λεπτή σπάτουλα γυρνάμε και από την άλλη. (Εννοείται πως αν θέλουμε μπορούμε να χρησιμοποιησουμε έτοιμες κατεψυγμένες κρέπες που υπάρχουν πλέον στα καταστήματα τροφίμων, αλλά στην περίπτωση των κρεπών οι χειροποίητες είναι πιο νόστιμες).
Αφού φτιάξουμε τις κρέπες (μπορούμε και από την προηγούμενη μέρα, αρκεί να τις κρατήσουμε σκεπασμένες με αλουμινόχαρτο να μην ξεραθούν) ετοιμάζουμε μία σφιχτή μπεσαμέλ με: 5 κουταλιές σούπας βούτυρο στις οποίες ξανθαίνουμε 5 κουταλιές σούπας αλεύρι. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε 2 φλυτζάνια γάλα και όταν πάρει χρώμα το αλεύρι ρίχνουμε το γάλα μέσα και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα. Αλατοπιπερώνουμε.
Αποψύχουμε τις γαρίδες και τις ξεπλένουμε με νερό και λίγο ξύδι. Βάζουμε σε τηγάνι μία κουταλιά σούπας βούτυρο και σωτάρουμε τις γαρίδες λίγο να πάρουν χρώμα. Σβήνουμε με το κονιάκ και όταν εξατμισθεί προσθέτουμε τα μανιτάρια. Μόλις πιούν τα υγρά τους προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφού κρυώσουν ελαφρά ενώνουμε το μίγμα των γαρίδων με τη μπεσαμέλ. Με αυτή την κρέμα γεμίζουμε μία-μία κρέπα, τις αραδιάζουμε σε ελαφρά βουτυρωμένο ταψί και περιχύνουμε με μία μικρή κρέμα γάλακτος. Ψήνουμε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινήσει (μυρίζει υπέροχα!).

10 σχόλια:

  1. Τι κι αν δεν έβαλες φωτό! Εγώ το είδα από την περιγραφή! Πολύ ωραίο πρέπει να είναι! Το τιπ με το ξύδι στο ξέπλυμα δεν το ήξερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. οι κρεπες όπως και να'ναι...αλμυρες και γλυκιες,σλουρπ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα!!!το ίδιο λέω κι εγώ η φτώχεια θέλει καλοπέραση κι αφού δεν πάμε πουθενά ας περνάμε καλά στο σπίτι μας με φίλους ή όχι.
    Η πρόταση σου δελεαστική, μόλις τελειώσω από το μπαζάρ θα το φτιάξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν τα πάω καλά με τις κρέπες..ούτε γλυκιές ούτε αλμυρές..πάντως θα δοκίμαζα..πάντα δοκιμάζω κάτι νέο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έφη, το κολπάκι με το ξύδι ισχύει για όλα τα κατεψυγμένα ψάρια και θαλασσινά, βοηθάει να φύγει η μυρωδιά του κατεψυγμένου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Cook, ειδικά κάτι περιποιημένες κρέπες που φτιάχνουν στα "κρεπομάγαζα" με μπισκότα, σοκολάτες, κρέμες κλπ.κλπ. είναι σκέτος πειρασμός!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ξανθή μου μόνο οι φιλικές συναθροίσεις πλέον θα ομορφαίνουν την καθημερινότητά μας. Και φυσικά, δεν είναι ανάγκη κάθε φορά να το ρίχνουμε στην υψηλή μαγειρική, μία απλή μακαρονάδα κάνει εξίσου καλά τη δουλειά της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητή αχτίδα, δεν είναι ανάγκη να τα πάμε καλά με όλες τις γεύσεις, μακάρι να μπορούσα κι εγώ να αποκλείσω κάποιες μήπως και γλύτωνα μερικές θερμίδες, αλλά πού τέτοια τύχη! Παμφάγο το άτιμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αντίθετα με την αγαπημένη Αχτίδα, εγώ τα πάω καλά με τις κρέπες,αλλά με γαρίδες δεν έχει τύχει να φτιάξω ποτέ οπότε μου δίνεις μια πολύ καλή ευκαιρία για σκέψη και δοκιμή καλή μου Αμαλία.
    Καλημέρες και καλό ΣΚ εύχομαι.
    Όσο για τα Ελληνικά πολιτικά δρώμενα, ότι και να σχολιάσουμε πια, ξεπερνά το φάσμα κάθε σεναρίου και φαντασίας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καταπληκτική συνταγή ... Σκέφτομαι να στην κλέψω αν δεν έχεις αντίρρηση βέβαια ...

    Μια ευχή σου εύχομαι για τον καινούργιο χρόνο,
    την πόρτα σου να τη χτυπά η ευτυχία μόνο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή