ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΚΙΜΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑ!

Χθες το μεσημέρι και ενώ ήμουνα ακόμα στο γραφείο, μου ήρθε μία τεράστια λαχτάρα για γεμιστά! Ενώ το τηλέφωνο χτυπούσε ασταμάτητα και απαντούσα σε κάθε είδους ερωτήσεις και απορίες (έχουμε πέσει και σε φορτωμένη εργασιακά περίοδο!), το μυαλό μου ήταν στα υλικά που έπρεπε να ψωνίσω επιστρέφοντας στο σπίτι. Συμπλήρωσα λοιπόν το ωράριό μου, χτύπησα την καρτούλα μου ως ευσυνείδητη υπάλληλος, πέρασα και από το σούπερ-μάρκετ να εφοδιαστώ με τα απαρίτητα και μόλις μπήκα στο σπίτι ανακοίνωσα στη βαριεστημένη κορούλα μου τα μεγαλεπήβολα σχέδιά μου! Έχω να σας αναφέρω πως δεν ενθουσιάστηκε με αυτά, καθότι τα γεμιστά δεν της αρέσουν ιδιαίτερα και προτιμούσε να συνεχίσει να χαζεύει παιδικές σειρές στην τηλεόραση παρά να ασχοληθεί λίγο με την μαγειρική. Απτόητη όμως εγώ την έστρωσα στη δουλειά (όπως βλέπετε και από το άνω φωτογραφικό ντοκουμέντο, στο οποίο φαίνεται πεντακάθαρα η Νατάσα τη στιγμή που με θρησκευτική προσήλωση γεμίζει μία... πιπεριά!!!). Τα γεμιστά έγιναν, ψήθηκαν, μοιράστηκαν σε διάφορα σημεία της πολυκατοικίας μας και φαγώθηκαν.  Αποτελούν πλέον παρελθόν!
Η συνταγή είναι λίγο-πολύ γνωστή αλλά ας σας δώσω τη δική μου εκδοχή:
Για ένα μέτριο ταψί
5 μεγαλούτσικες ντομάτες
5 πιπεριές
5 μέτριες πατάτες
500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
1/2 φλυτζάνι ρύζι καρολίνα
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 ματσάκι μαϊντανός
Δυόσμος
Λίγη ζάχαρη
2 κουταλιές σούπας κέτσαπ
Αλάτι, πιπέρι
Λάδι
Λίγη τριμμένη φρυγανιά
Κόβουμε το επάνω μέρος από τις ντομάτες, τις αδειάζουμε με ένα κουταλάκι (κρατάμε τη σάρκα) και τις αναποδογυρίζουμε στο ταψί να στραγγίξουν (το υγρό που θα βγάλουν το αφήνουμε στο ταψί). Κόβουμε ομοίως το επάνω μέρος από τις πιπεριές, τις αδιεάζουμε από τα σποράκια και τις αναποδογυρίζουμε κι αυτές στο ταψί. Σε ένα τηγάνι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με τον κιμά για 10 λεπτά περίπου. Μετά προσθέτουμε την ψιλοκομμένη σάρκα από τις ντομάτες και την κέτσαπ, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το μίγμα του κιμά να μαγειρευτεί για 10-15 λεπτά, μέχρι να πιεί τα υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το δυόσμο και το ρύζι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει το μίγμα για κανένα δεκάλεπτο, έτσι ώστε να φουσκώσει λίγο το ρυζάκι. Μόλις κρυώσει, πασπαλίζουμε το εσωτερικό από τις ντομάτες με λίγη ζάχαρη, γεμίζουμε τις ντοματοπιπεριές κατά τα 3/4, τις αραδιάζουμε στο ταψί και τις σκεπάζουμε με τα καπάκια τους. Στα κενά κόβουμε τις πατάτες, έτσι ώστε να στερεώνονται καλά τα γεμιστά μας. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε λαδάκι (αρκετό για αυτό το φαγητό, δεν θέλει τσιγκουνιές!) και πασπαλίζουμε τις ντοματοπιπεριές με λίγη τριμμένη φρυγανιά έτσι ώστε όταν ψηθούν να κάνουν ωραία τραγανή κρούστα). Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου μιάμιση ώρα.

 

10 σχόλια:

  1. Καλημέρα Amelie!
    Ξέρω πολύ καλά το συγκεκριμένο συναίσθημα, όταν απλά πρέπει να φτιάξεις ένα φαγητό΄-μακάρι και τι!!
    Βέβαια δεν διάλεξες και το πιο εύκολο αλλά είναι πεντανόστιμο ομολογουμένως!
    Τι γλυκιά η μικρή μαγείρισσα!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι σοβαρή και συγκεντρωμένη βοηθός είναι αυτή! Ποιος τη χάρη σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άντε και σε λίγο καιρό...θα γυρίζεις από το γραφείο και θα το βρίσκεις ήδη έτοιμο το φαγάκι, από την βοηθό σου Αμαλία μου :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ερμιόνη μου χθες με είχε πιάσει αμόκ, αν δεν έτρωγα γεμιστά θα έσκαγα! Αλλά μέχρι να ψηθούν μου έφυγε η μεγάλη όρεξη τελικά! Η μικρη μαγείρισσα είναι γλυκιά αλλά βαριέται κιόλας, μη σε ξεγελάει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ναι Dora μου, ποιος τη χάρη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Penelope μου άμα περιμένω από τη Νατάσα, με βλέπω να γευματίζω με Foudounia, πατατάκια και λοιπα... υγιεινά! Αυτά της αρέσουν (αν και δεν τα έχουμε στο σπίτι) και μακάρι να μπορούσε να τρέφεται μόνο με αυτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ωραία τα γεμιστά και η βοηθός σου όμως μπορεί να βαριόταν αλλά στην δουλειά της είναι πολύ συγκεντρωμένη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ποιός στην χάρη σου με τέτοια βοηθό στην κουζίνα! Τα γεμιστά αγαπημένο μας φαγάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή