ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ ΜΕ ΑΥΓΑ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ-ΜΗΤΣΟΥ

Ο παππούς μας (βαφτισμένος Δημήτρης αλλά γνωστός παντού ως Μήτσος) ήταν μία εμβληματική μορφή στη Λάρισα. Γεννήθηκε στη Μικρά Ασία και κατέφτασε ως πρόσφυγας στην Ελλάδα. Πολυτεχνίτης ο παππούς, τα κατάφερνε περίφημα με ο,τι κι αν καταπιανόταν, μαγείρευε μερακλίδικα  και μπελαλίδικα φαγητά, μαστόρευε τα πάντα (από μηχανές-μηχανοδηγός στα τραίνα γαρ- μέχρι... τις μασέλες των γειτόνων, άλλες εποχές εκείνες!). 
Υπερκινητικός και ακούραστος ο παππούς, που μονο με παραδοσιακό παππού δεν έμοιαζε: ψηλός, ξερακιανός, φωνακλάς, αθυρόστομος, τον θυμάμαι μόνιμα με ένα ποτήρι τσίπουρο στο χέρι (το φάρμακό του, όπως έλεγε) να τραγουδάει και να μιλάει δυνατά. Θυμάμαι κάθε Πάσχα που μας περίμενε, εμένα και την αδερφή μου, στη Λάρισα, μας είχε πάντα έτοιμα βουνά από πασχαλινά κουλούρια. Εκτός μάλιστα από αυτά που είχαν το κλασσικό σχήμα-πλεξούδα μας έκανε και κάποια στο σχήμα των γραμμάτων, τα οποία όταν έμπαιναν στη σειρά σχημάτιζαν τα ονόματά μας, Αμαλία και Θεοδώρα. 

Ο παππούς ο Μήτσος έφτιαχνε νόστιμα μαγειρευτά φαγητά, σούβλιζε το νοστιμότερο αρνί που έχω φάει ποτέ μου, τηγάνιζε λαχταριστές τυρόπιτες, έφτιαχνε τέλεια κανταϊφια και χυλωμένα ρυζόγαλα, όλα αυτά χωρίς δυστυχώς να μας αφήσει πίσω καμία συνταγή. Ένα εύκολο φαγάκι που μας ετοίμαζε στο πι και φι ήταν τα κολοκύθια με αυγά. Το φτιάχνω κι εγώ συχνά και κάθε ψορά τον αναπολώ! 
Για να το φτιάξουμε τρίβουμε στον τρίφτη 3-4 κολοκυθάκια και ένα κρεμμύδι. Τα βάζουμε σε τηγάνι με λίγο νεράκι, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα κολοκυθάκια, γύρω στο τεταρτάκι δηλαδή. Μόλις μαλακώσουν, προσθέτουμε λίγο λαδάκι και λίγο ξερό δυόσμο. Στη συνέχεια χτυπάμε 3-4 αυγά και περιχύνουμε τα κολοκυθάκια. Όταν  ψηθούν τα αυγά, όπως στην ομελέτα, είμαστε έτοιμοι! Το φαγάκι αυτό τρώγεται πολύευχάριστα και κρύο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου