ΜΑΥΡΟ (ΚΑΙ ΟΥΧΙ ΑΡΑΧΝΟ) ΨΩΜΑΚΙ

Από τη μία η πανταχού παρούσα οικονομική κρίση, από την άλλη η ανάγκη/διάθεση για μία λίγο πιο υγιεινή διατροφή, τους τελευταίους μήνες έχω επιδοθεί σε πάσης φύσεως απόπειρες για παρασκευή σπιτικού (και δη μαύρου) ψωμιού. Δοκίμασα με νωπή μαγιά, δοκίμασα με ξηρή, δοκίμασα με μπύρα, γενικώς έκανα όλους τους δυνατούς συνδυασμούς που βρήκα. Το ζητούμενό μου ήταν ένα μαύρο ψωμάκι συμπαγές αλλά και μαλακό, το οποίο να κόβεται και σε λεπτές φέτες για να χρησιμοποιείται για τοστ και σάντουϊτς. Επιπλέον και καθώς δεν διαθέτω αρτοπαρασκευαστή, θα πρέπει να μην απαιτεί και έντονο ζύμωμα, βλέπετε τα χέρια μου, λόγω πιάνου και υπολογιστή, δεν αντέχουν πλέον πολλά-πολλά! Τελικά κατέληξα στη συνταγή που αναγράφεται πίσω από το αλεύρι ολικής άλεσης των μύλων Αγίου Γεωργίου, την οποία και συνιστώ με κλειστά μάτια! Τα υλικά για μία μεγάλη μακρόστενη φόρμα είναι:

8 φλ. τσαγιού αλεύρι ολικής άλεσης
1 φακελάκι ξηρή μαγιά

2 κ.γ. αλάτι
3 1/3 φλ.τσαγιού χλιαρό νερό
Σε μία λεκάνη βάζουμε το αλεύρι μαζί με τη μαγιά και το αλάτι, προσέχοντας να μην έρθει σε επαφή το αλάτι με τη μαγιά. Κατόπιν προσθέτουμε το νερό. ζυμώνουμε λίγο μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική. Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη για 20 λεπτά. Στη συνέχεια την βάζουμε μέσα σε ελαφρά λαδωμένη αντικολλητική φόρμα (ή απλώς πλάθουμε σε σχήμα φρατζόλας) και την αφήνουμε άλλα 20 λεπτά να φφουσκώσει σκεπασμένη. Ψεκάζουμε την απιφάνεια με λίγο νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200, στη μεσαία θέση με αντιστάσεις για 45 λεπτά.
Σημείωση: Το ψωμάκι της φωτογραφίας μου βγήκε λεπτό γιατί την πρώτη φορά που το έκανα το δοκίμασα με τη μισή δόση. Τις επόμενες φορές που  ετοίμασα την κανονική δόση γέμισε όλη τη φόρμα και πήρε το σχήμα και το μέγεθος του ψωμιού για τοστ.

8 σχόλια:

  1. Αμαλία μου γέλασα με τον τίτλο της ανάρτησής σου!!
    Συμφωνώ απόλυτα ως προς τα κριτήρια που είχες θέσει για το ψωμάκι σου! Το συγκεκριμένο φαίνεται και πολύ εύκολο αλλά και πολύ ελαφρύ! Καμιά φορά οι συνταγές που βρίσκονται στις συσκευασίες των προϊόντων μας εκπλήσσουν ευχάριστα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άμα είναι ζεστό και φρέσκο ... και "άραχνο" να είναι Αμαλία μου, εμείς το τρώμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λατρεύω μάυρα ψωμάκια! Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ερμιόνη μο έτσι είναι τελικά, το ψωμάκι πέτυχε διάνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πηνελόπη, αυτό το ψωμί δεν χρειάζεται αναγκαστικά να είναι ζεστό και φρέσκο, ακόμα και την πέμπτη ημέρα παραμένει μια χαρά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Eri κι εγώ έχω μία αδυναμία στα μαύρα ψωμάκια και κατ΄επέκταση στα μαύρα ζυμαρικά. Πλέον μου φαίνονται πιο νόστιμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΚΑΛΟ ΧΕΙΜΩΝΑ!!!

    ΣΥΜΦΩΝΩ...ΜΙΑ Η ΚΡΙΣΗ ΜΙΑ Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΜΑΣ ΤΡΑΒΑΕΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΦΕΤΟΣ ΠΟΛΥ Ν ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΜΕ ΜΕ ΣΠΙΤΙΚΑ ΕΔΕΣΜΑΤΑ!!
    ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙΣ Κ ΑΛΛΑ...!!!
    ΕΜΕΙΣ...Σ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ!!!

    ΝΑΣΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΒΡΑΔΟ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΒΡΑΔΟ ΚΑΙ ΣΕ ΣΕΝΑ ΒΑΛΙΑ ΜΟΥ!!?

    ΑπάντησηΔιαγραφή