ΓΙΟΡΤΙΝΑ ΣΤΑΦΙΔΟΨΩΜΑ

Τσιρ τσιρ, πέφτει από το πρωί η βροχούλα σήμερα και μουσκεύει την ταλαίπωρη πόλη μας. Σκοτεινός ο ουρανός αλλά ευτυχώς τα στολίδια στους δρόμους, στα καταστήματα και στα σπίτια μετριάζουν λίγο το μουντό σκηνικό. Μπορεί φέτος να μην έχουμε την άνεση άλλων ετών για να ψωνίσουμε και να τριγυρίσουμε ξοδεύοντας εδώ κι εκεί, μπορεί να μην αγοράσουμε κάτι καινούριο για να φορέσουμε στα καλέσματα των ημερών, μπορεί και τα καλέσματα τα ίδια να μην είναι πια τόσο υπερβολικά πλούσια σε αφθονία και ποικιλία, αλλά όλα αυτά τελικά δεν είναι ικανά να μας χαλάσουν το κέφι! Αρκεί να μπορούμε να έχουμε τα βασικά (που δυστυχώς πολλοί συνάνθρωποί μας πια δεν έχουν) και να είμαστε υγιείς. Αν έχουμε έστω και την μικρή δυνατότητα μπορούμε να βοηθήσουμε ακόμα και στο ελάχιστο κάποιον λιγότερο ευνοημένο από εμάς.
Πώς τώρα έφτασα από τα σταφιδόψωμα, στην βροχή που μας μούλιασε και από εκεί στην κοινωνική αλληλεγγύη, ένας Θεός το ξέρει! Συνειρμοί χαοτικοί!
Να σας κοινοποιήσω τη συνταγή για τα σταφιδόψωμα που βλέπετε στις φωτογραφίες, τα οποία έκανα με μία παραλλαγή της ζύμης του ψωμιού με αλεύρι ολικής αλέσεως. Έγιναν νόστιμα και είναι νηστίσιμα, υγιεινά και εύκολα! Για 4 μεγάλα σταφιδόψωμα χρειάστηκα:
3,5 κούπες τσαγιού αλεύρι ολικής αλέσεως 
1/2 κούπα μαύρη ζάχαρη
Μισό φακελάκι ξηρή μαγιά
1 1/2 κούπα χλιαρό νερό
1/2 κουταλιά γλυκού αλάτι
1 κουταλιά γλυκού κανέλλα
Μία πρέζα γαρύφαλλο
1 χούφτα σταφίδες μουλιασμένες σε 1/2 κούπα χυμό πορτοκαλιού
Άχνη ζάχαρη
Σε μπωλ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, την κανέλλα και το γαρύφαλλο, τη μαγιά και το αλάτι (προσέχοντας το αλάτι με τη μαγιά να μην ανακατευτούν μεταξύ τους από την αρχή). Προσθέτουμε σιγά-σιγά το χλιαρό νερό και ανακατεύουμε με το χέρι να σχηματισθεί η ζύμη. Στο τέλος προσθέτουμε τις σταφίδες μαζί με το χυμό και, αν χρειαστεί λίγο ακόμα αλεύρι (η ζύμη πρέπει να είναι σφιχτή). Αφού είναι έτοιμη, τη σκεπάζω με πετσετούλα και την αφήνω 20 λεπτά περίπου να φουσκώσει. Στα 20 λεπτά την ξεσκεπάζω, τη μοιράζω σε 4 μέρη και πλάθω όπως θέλω (εγώ τα έβαλα σε φορμάκια χριστουγεννιάτικα που έχω, αλλά πλάθονται άνετα και σε μακρόστενα ή στρογγυλά φρατζολάκια). Αφήνω τα φρατζολάκια σκεπασμένα για 15 λεπτά περίπου και μετά τα αλείφω με λίγο νεράκι και τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στη μεσαία θέση του φουρνου για 40 λεπτά περίπου. Μόλις τα βγάλουμε και είναι ακόμα ζεστά τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

1 σχόλιο:

  1. Ωραιότατα Αμαλία μου!
    Και άμα είναι φρέσκα και ζεστούτσικα βάζεις δίπλα και μια κούπα ρόφημα της αρεσκείας σου και αρχίζεις να "μακαρίζεις" τον παρασκευαστή τους!!!

    Σωστές είναι οι "χαοτικές" σου σκέψεις. Όλοι στο ίδιο μήκος κύματος είμαστε άλλωστε :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή