ΚΑΝΕΛΟΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ

- Μαμά, πότε θα φτιάξουμε κουλουράκια?
- Πάλι κουλουράκια? Την προηγούμενη εβδομάδα δεν φτιάξαμε κουλουράκια βανίλιας? Γεμάτο είναι το κουτί.
- Ναι μαμά, αλλά εγώ θέλω να πηγαίνω διαφορετικά κουλουράκια κάθε φορά στο σχολείο, μη λένε οι φίλοι μου ότι είμαι...βαρετή!!!
Σουρεαλιστικός αλλά πραγματικός ο διάλογος! Καθώς φαίνεται, για να μην είμαστε βαρετοί στα εφτάχρονα θα πρέπει να φουρνίζουμε 52 διαφορετικά είδη κουλουρακίων και μπισκότων, ένα για κάθε εβδομάδα του χρόνου! Αφού λοιπόν δοκιμάσαμε με σοκολάτα, με βανίλια, με πορτοκάλι, με σουσάμι, με ζαχαρούχο και με πλείστους άλλους συνδυασμούς, ήρθε η ώρα για κάτι πιο απλό και κλασσικό. Κανέλογαρύφαλα και πορτοκάλι, συνδυασμός δοκιμασμένος και σίγουρος! Τα υλικά είναι:
1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (και λίγο παραπάνω)
1 κουταλάκι σόδα
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
1 1/2 κουταλάκι κανέλα
1/4 κουταλάκι γαρίφαλο
1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
3/4 κούπας ζάχαρη
1 κούπα ελαιόλαδο
1/4 κούπας σόδα
1 κουταλιά κονιάκ
1/4 κούπας χυμό πορτοκαλιού
Ξύσμα από 1 βιολογικό πορτοκάλι
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το γαρίφαλο και το μοσχοκάρυδο, μέσα σ' ένα μεγάλο μπολ. Χτυπάμε στο μούλτι τη ζάχαρη με το λάδι, το ανθρακούχο νερό, το κονιάκ, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ρίχνουμε τα ανακατεμένα υλικά μέσα στο μπολ με το αλεύρι. Ανακατεύουμε στην αρχή μ' ένα κουτάλι και κατόπιν ζυμώνουμε, ρίχνοντας όσο ακόμη αλεύρι χρειαστεί, για να γίνει ζύμη μάλλον σφικτή, να πλάθεται εύκολα. Πλάθουμε κορδόνια στο πάχος μικρού δακτύλου και τυλίγουμε σε διάφορα σχέδια. Αραδιάζουμε σε ταψί και ψήνουμε στους 175 βαθμούς Κελσίου, 15-20 λεπτά περίπου. Βγάζουμε τα και τα αφήνουμε  να κρυώσουν επάνω σε σχάρα.
Έγιναν τα κουλουράκια, μοσχοβόλησε το σπίτι και γλύτωσα προσωρινά από τη...ρετσινιά της βαρετής μητέρας. Μέχρι την επόμενη εβδομάδα...!

9 σχόλια:

  1. Ναίιιι! τα θέλουμε!Πάλι κουλουράκια..τα λατρεύω να πάρει η ευχή, χθες γυρνούσα μέσα στη κουζίνα και "τρωγόμουνα" να κάνω ..μα σκέφτηκα οτι θα φάω τη λαμαρίνα πάνε έλα στη κουζίνα και στα σταμάτησα..όμως να η ευκαιρια..θα φτιάξω τη συνταγη σου "δήθεν" για να τη δοκιμάσω!Καλημέρα γλυκιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χα χα χα!! Βρε τι ακούς από τη μικρή κυρία σου! Έτσι για να σε κρατά σε εγρήγορση!
    Φοβερά κουλουράκια έφτιαξες όμως, με αρώματα που προσωπικά λατρεύω!
    Φιλιά πολλά και κράτα γερά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάτι ήξερε το ζουζουνάκι σου και σε έβαλε πάλι στην κουζίνα, αν κρίνω από το αποτέλεσμα! Φαντάζομαι τη μυρωδιά αλλά και τη γεύση της κανέλας με την πρώτη μπουκιά...
    Πολλά φιλάκια και στις δυο σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αχτίδα μου κι εγώ τη λαμαρίνα την έβαλα...κάτω, άστα! Μπαίνω, βγαίνω και συνέχεια κουλουράκια δοκιμάζω, αυτό είναι το πρόβλημα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ερμιόνη, καλομελέτα και σού ρχονται και σένα όλα αυτά τα επιτυχημένα κοριτσίστικα σχόλια, ποιός τη χάρη σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευχαριστούμε για τα φιλάκια Αναστασία μου, παρεμπιπτόντως η εν λόγω απαιτητική κορούλα έχει το όνομά σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φαίνονται υπέροχα!
    Πανέξυπνη η Αναστασία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα!
    Καλά κάνει η μικρή Αναστασία και επιμένει σε διαφορετικά και ποικίλα μπισκότα! Έχει δίκιο. Το επαναλαμβανόμενο γίνεται βαρετό!
    Όμορφα , κλασικά και νηστίσιμα -πλησιάζει η Μεγάλη Εβδομάδα!- τα κανελοκούλουρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Se ve irresistible este me encantó lo haré pronto muy muy rico,abrazos y abrazos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή