ΠΑΖΑΡΙ ΒΙΒΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΑΡΤΑ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ!

Διαβάζετε?
Δεν εννοώ βέβαια αν ξέρετε να διαβάζετε, ελπίζω να μην με παρεξηγήσατε! Εννοώ αν, μέσα στα ενδιαφέροντά σας συμπεριλαμβάνεται το διάβασμα. Για μένα προσωπικά η ανάγνωση κάθε είδους βιβλίων είναι στενά συνδεδεμένη με την καθημερινότητά μου. Διαβάζω πολύ και από μικρή ηλικία: οι γονείς μου ακόμα έχουν να διηγούνται πώς έμαθα να διαβάζω μόνη μου, παρατηρώντας τα γράμματα της αλφαβήτου και συνδυάζοντάς τα σε συλλαβές, επειδή συνέχεια τους παρακαλούσα να μου διαβάζουν παραμύθια, εκείνοι είχαν κουραστεί και συνήθως αρνούνταν και εμένα με έπιασε το πείσμα. Τα κατάφερα λοιπόν, πριν ακόμα πάω στο νηπιαγωγείο και έτσι ξεκίνησε μία σχέση αγάπης μεγάλης διάρκειας! Παρόλο που ήμουνα ζωηρό παιδί, με έφεση στις σκανταλιές και τις...μηχανορραφίες, η μαμά μου με θυμάται πολλές φορές να παρατάω τα παιχνίδια για να βυθιστώ στα βιβλία μου, εικόνα που παρατηρώ τώρα και στην κόρη μου (να το και το DNA!).
Ως μικρή διάβαζα πολύ πιο "σοβαρά" βιβλία από αυτά που διαβάζω τώρα, ιδού το παράδοξο! Ξεκοκκάλισα όλους τους κλασσικούς (γάλλους, ρώσσους, άγγλους, έλληνες φυσικά και λοιπές εθνικότητες συγγραφέων) πριν καν τελειώσω το σχολείο. Και μεγαλώνοντας, σιγά-σιγά και σταδιακά άρχισα να...ρίχνω την ποιότητα. Φαίνεται ότι η εισαγωγή μου στην ενήλικη καθημερινότητα είχε ως αποτέλεσμα να ψάχνω κάτι πιο διασκεδαστικό, πιο ελαφρύ, που να μη με προβληματίζει και να μη με κάνει να ψάχνω τις απαντήσεις στα αιώνια, βαρυγδουπα ερωτήματα της ζωής και της ανθρώπινης ύπαρξης!
Έτσι τα τελευταία χρόνια συνεχίζω με αμείωτη συχνότητα την ανάγνωση βιβλίων, αλλά έχω στραφεί σε διαφορετικά είδη, όπως το αστυνομικό μυθιστόρημα, τα μυθιστορήματα με ηθογραφικά στοιχεία,  τα ιστορικά μυθιστορήματα και τα διηγήματα.  
Επειδή στις δύσκολες οικονομικά εποχές που διανύουμε, η αγορά βιβλίων δεν είναι πάντα δυνατή (έχουν και αυτά το κόστος τους) μία λύση πάντα ευπρόσδεκτη είναι οι κάθε είδους εκθέσεις-παζάρια που διοργανώνονται με μεγαλύτερη ευτυχώς συχνότητα από ότι παλιά. Αυτές τις μέρες υπάρχει το Παζάρι Βιβλίου στην πλατεία Κοτζιά, που θα διαρκέσει έως τις 20 Νοεμβρίου και λειτουργεί καθημερινά από τις 9.00 το πρωί μέχρι τις 9.00 το βράδυ. Εγώ το επισκέφθηκα το Σάββατο (σέρνοντας το ειδικό καροτσάκι, αυτό που έχουν και οι...γιαγιάδες, για να μπορέσω να μεταφέρω τις αγορές μου!) και βρήκα αρκετά ενδιαφέροντα βιβλία με μεγάλη έκπτωση. Η ποικιλία είναι ικανοποιητική και υπάρχουν και αρκετά παιδικά, σε περίπτωση που ενδιαφέρεστε. Μέσα σε όλα τα άλλα, πήρα και κάποια διηγήματα του Πόε, μπρρρ, σκέτο θρίλλερ, πολύ τα ευχαριστήθηκα, τύφλα να΄χει ο σχιζοφρενής δολοφόνος με το πριόνι! Αφήστε που, όπως και να το κάνουμε, άλλο κύρος έχει ο Πόε και άλλο ο Stephen King (και ας πρόκειται εδώ που τα λέμε για παρόμοιο στυλ). Διαβάζεις το Κοράκι του Πόε και όλοι σε θεωρούν κουλτουριάρη, ενώ διαβάζεις το Κοράκι του King και σε κοιτάζουν με αποδοκιμασία, να μία αδικία! Τέλος πάντων, ξέφυγα από το θέμα που είναι το διάβασμα, αν λοιπόν αυτό συγκαταλέγεται στα ενδιαφέροντά σας κάντε ένα πέρασμα από το παζάρι βιβλίου!

Αφού λοιπόν αγοράσετε τα βιβλία που σας αρέσουν, τελειώστε τις δουλειές εντός και εκτός του σπιτιού, βάλτε για ύπνο τα παιδιά ή τον σύντροφό σας (!) και καθίστε αναπαυτικά στον καναπέ με ένα ζεστό ρόφημα και ένα κομμάτι νόστιμη τάρτα κολοκύθας (καλέ τι ωραία που συνέδεσα τη συνταγή με την εισαγωγή, φτου μου!).

Η συνταγή είναι δανεισμένη από το ωραιότατο blog ΛΕΜΟΝΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΛΑ (το οποίο αξίζει να γνωρίσετε αν δεν το γνωρίζετε ήδη)
αλλά επειδή δεν είχα μεγάλη ποσότητα κολοκύθας έκανα τη μισή δόση από αυτήν που προτείνεται, γι αυτό και το ταψάκι μου είναι μικρό όπως θα δείτε στη φωτογραφία. Κατά τα άλλα όμως ακολούθησα κατά γράμμα τις κατατοπιστικότατες οδηγίες της συνταγής και η τάρτα έγινε...ίδιο ποίημα, έτσι, για να παραμένουμε και στα ευρύτερα πεδία της λογοτεχνίας, όπως ξεκινήσαμε. Αν σας αρέσει η κολοκύθα και έχετε την ανάλογη διάθεση, η συγκεκριμένη συνταγή ενδείκνυται, είναι πολύ επιτυχημένη και νόστιμη.


14 σχόλια:

  1. Μια παρόμοια έφτιαξα την Κυριακή με ξυνομυζήθρα η δικιά μου.
    Το παζάρι το είδα κι αν μπορέσω Σ/Κ θα πάω αν και δεν ξέρω που θα μπορούσα να βάλω βιβλία στο σπίτι μας πια. Μου θύμησες το γιο μας που από τη μεγάλη του περιέργεια είχε μάθει να διαβάζει πριν πάει σχολείο και είχα κατηγορηθεί τότε από τη δασκάλα για΄τι μιας και ήξερε να διαβάζει κοίταζε αλλού κι αλλού.
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κι εμένα μου αρέσει πολύ να διαβάζω βιβλία.Στο παζάρι στη Κοτζιά δεν έχω πάει ακόμη.Συνήθως έχει παλιά και κλασσικά βιβλία, αν και αρκετά φθηνά.Τώρα, όσο για την τάρτα κολολύθας, θα πάρω ένα κομμάτι.Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ξανθή μου το θέμα της αποθήκευσης των βιβλίων δεν το έθιξα σκόπιμα διότι το σπίτι ξεχειλίζει από βιβλία και ας έχω κλείσει και πολλά σε κούτες στην αποθήκη! Πονεμένη ιστορία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Mageirissa καλως όρισες! Αυτή τη φορά βρήκα και κάποια πιο καινούρια βιβλία πλην των κλασσικών που πολύ σωστά αναφέρεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αμελί καλημέρα!
    Πολύ ωραία η ανάρτηση σου!
    Το ίδιο συνέβη και σε μένα! Στην εφηβική ηλικία είχα πάθος με τους κλασικούς, το τι Μπαλζάκ, Τσέχωφ, Κάφκα, Μαν κλπ κλπ διάβασα τότε! Μετά στράφηκα στην αστυνομική λογοτεχνία, στην οποία πια έχω εθιστεί!
    Ναι, δυστυχώς τα βιβλία είναι ακριβά -κι η κρίση τα έχει κάνει ακομα πιο ακριβά- και τα παζάρια ευτυχώς είναι μια πολύ καλή λύση. Δυστυχώς τα βιβλία σε στυλ paperback (φθηνές εκδόσεις) δεν έγιναν ποτέ της μόδας στην Ελλάδα, και δυστυχώς -πάλι! 3ο "δυστυχώς"- τα βιβλία των ελληνικών εκδοτικών εταιρειών είναι ακριβά, ιδιαίτερα νέες εκδόσεις και βιβλία συγγραφέων που πουλάνε.
    Α, τάρτα κολοκύθας! Πόσα χρόνια υπόσχομαι ότι θα φτιάξω μία και πάντα το αναβάλλω- διότι δυστυχώς -4ο "δυστυχώς"!!- θα αναγκαστώ να την φάω μόνη μου!! (ο σύντροφος είναι λιτοδίαιτος)
    Και πάλι καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευχαριστώ πολύ Crispy! Α, η πορεία μας είναι κοινή δηλαδή ΄στο διάβασμα και συμφωνώ απόλυτα και με τις υπόλοιπες επισημάνσεις σου. Η τάρτα κολοκύθας (στη μισή δόση που την έκανα εγώ) τρώγεται άνετα και από έναν (καλά, όχι με τη μία φυσικά!) σε περίπτωση που το αποφασίσεις. Έκανα δε μία μεγαλειώδη ανακάλυψη (που υποθέτω θα την είχαν ήδη κάνει πολλοί πριν από εμένα την άσχετη) ότι στα Σ/Μ υπάρχει καθαρισμένη-συσκευασμένη κολοκύθα σε κύβους, σε σχετικά μικρή ποσότητα. Μεγάλη υπόθεση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μου άρεσε ο συνδυασμός σου! Γιατί ουτε τη συνταγούλα ήξερα ούτε το μπαζάρ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πρώτη φορά έρχομαι εδώ (απείχα από την μπλογκόσφαιρα 2μιση χρόνια και είπα να επανέλθω) και σε έχω συμπαθήσει πριν διαβάσω κανένα άλλο σου ποστ για τον εξής απλό λόγο: η μαγειρική και το διάβασμα είναι τα πάθη μου (γι᾽αυτό και μόλις εξέδωσα και ένα βιβλίο μαγειρικής)!

    Νομίζω ότι όλοι όσοι αγαπάνε να διαβάζουν περνάνε από μία φάση που διαβάζουν "σοβαρή" λογοτεχνία και μετά στρέφονται και σε άλλα είδη.

    Εγώ από τότε που έκανα τα παιδιά δυστυχώς διαβάζω λιγότερο, πάντα όμως θα έχω ένα βιβλίο δίπλα στο κομοδίνο, για να διαβάσω έστω και 5 σελίδες πριν κοιμηθώ.

    Επίσης, διαβάζω λιγότερο, διότι διαβάζω πολύ στα παιδιά. Και, πλέον, στις εκθέσεις βιβλίων που πηγαίνω, η αναλογία αγορών βιβλίων για τα παιδιά μου και για εμένα είναι 10/1!

    Θα πάω όπωσδήποτε στην πλατεία Κοτζιά (και κατά πάσα πιθανότητα θα φύγω με πολλά πολλά παιδικά βιβλία).

    Και θα φτιάξω και το κέικ και θα επανέλθω να σου πω αν ήταν καλό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αμελί καλημέρα! Δεν το ήξερα ότι μπορούσες να βρεις έτοιμη καθαρισμένη κολοκύθα και μάλιστα σε μικρή ποσότητα! Μου βγαίνει η πίστη να την καθαρίσω κάθε φορά, άσε το χώρο που πιανει στο ψυγείο! Θα ψάξω να τη βρω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Create Taste πέτυχα δύο στα δύο δηλαδή ε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Mamouli ειδικά στα παιδικά θα βρεις αρκετά μεγάλη ποικιλία, θα χαρούν πολύ τα μικρά σου και δεν θα σου στοιχίσει η χαρά! Εγώ πήρα και μερικά έξτρα για μικροδωράκια σε παιδάκια φίλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αχ Crispy χαίρομαι που δεν το ήξερες κι εσύ διότι εγώ υπέθεσα ότι ήταν γνωστό τοις πάσι και μόνο εγώ απέφευγα να ασχοληθώ με την κολοκύθα στην ολότητά της! Ναι, ναι, μεγάλη ανακάλυψη έκανα και μάλιστα πάνω στη συσκευασία γράφει ότι διατηρείται αν θέλουμε 3 μήνες στην κατάψυξη (γιατί η κανονική της ημερομηνία λήξης, αυτή που αναγράφεται δηλαδή, είναι 4-5 μέρες).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλημέρα Αμαλία!
    Πολύ μου αρέσουν οι ολοκληρωμένες προτάσεις!
    Και τάρτα κολοκύθας και παζάρι βιβλίου!
    Όμορφο κείμενο, με έκανε να ταυτιστώ και να χαμογελάσω.
    Παλιότερα κι εγώ ήμουν πολύ του βαθυστόχαστου, τόσο σε σχέση με τα βιβλία όσο και με τις ταινίες. Αλλά μεγαλώνοντας αποζητώ κάτι πιο ανάλαφρο, κάτι που θα με γεμίσει αισιοδοξία και θα με κάνει να δω τη ζωή θετικά.
    Χρόνος για διάβασμα δεν υπάρχει πολύς δυστυχώς, αλλά που θα πάει θα μεγαλώσουν οι ζουζούνες :)
    Φιλιά και καλό ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Νομίζω ότι είναι λογικό όσο μεγαλώνεις και η καθημερινότητα σε γεμίζει με άγχη να αναζητάς κάτι πιο ανάλαφρο τις ώρες που χαλαρώνεις. Άλλωστε, όλα τα βιβλία έχουν κάτι να μας προσφέρουν -σε όποιο είδος κι αν ανήκουν. Πολύ ωραία η πρόταση σου να επισκεφθούμε το παζάρι και να ολοκληρώσουμε τη βόλτα με ταρτούλα κολοκύθας! Τροφή για πνεύμα αλλά και για σώμα!
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή