ΔΡΟΜΟΙ ΖΩΗΣ

Το διήμερο 7-8/12/2013 πήγα σε ένα μπαζάρ που διοργανώνεται κάθε χρόνο από την οργάνωση ΔΡΟΜΟΙ ΖΩΗΣ. Δεν γνώριζα κάτι για τη συγκεκριμένη οργάνωση αλλά, χάρη στην Ξανθή είδα τη σχετική καταχώριση στο Facebook και αποφάσισα να πάω. Ευτυχώς που το έκανα διότι μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω αυτή την προσπάθεια, η οποία είναι ιδιαίτερα αξιόλογη γι αυτό και σας παραθέτω τα ακόλουθα αποσπάσματα από το site τους.
"Οι Δρόμοι Ζωής είναι μια εθελοντική οργάνωση όπου οι εθελοντές προσφέρονται ανιδιοτελώς για την διανοητική, ηθική και υλική συμπαράσταση παιδιών, εφήβων και οικογενειών που βρίσκονται σε συνθήκες κοινωνικής περιθωριοποίησης.
Οι βασικοί σκοποί είναι:
  • Η άρση του κοινωνικού αποκλεισμού ατόμων και ιδιαίτερα παιδιών και οικογενειών λόγω φυλετικών, θρησκευτικών, μαθησιακών ιδιαιτεροτήτων ή περιορισμών, λόγω χαμηλού βιοτικού επιπέδου ή οποιασδήποτε άλλης έλλειψης, υπερασπίζοντας έτσι το δικαίωμα που έχει ο κάθε άνθρωπος για μια αξιοπρεπή ζωή και δίκαιη μεταχείριση.
  • Η εθελοντική και ανιδιοτελής πνευματική, ηθική και υλική συμπαράσταση σε παιδιά, εφήβους, οικογένειες (και ειδικά στις γυναίκες-μητέρες), οι οποίες ανήκουν σε ομάδες με πολιτισμικές ή κοινωνικές ιδιαιτερότητες, ώστε να μπορέσουν να αναλάβουν εξ ολοκλήρου την ευθύνη της προσωπικής τους ζωής και των πράξεών τους.
  • Η καταπολέμηση του αναλφαβητισμού, της άγνοιας, της αδιαφορίας, της ημιμάθειας και του κοινωνικού φόβου προσβλέποντας στην αποκατάσταση της αξιοπρέπειας του ατόμου και την υποστήριξη της προσωπικότητάς του.
Για την επίτευξη των σκοπών αυτών δημιουργήθηκε το Κέντρο Επικοινωνίας στη περιοχή του Γκαζιού, το οποίο λειτουργεί καθημερινά με την παρουσία εθελοντών και την συνδρομή ειδικών επιστημόνων (πάντοτε σε εθελοντική βάση) όπως εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, γιατρών κ.α.
Παιδιά και έφηβοι, κυρίως Μουσουλμάνοι της Θράκης, μετανάστες και κάτοικοι της γύρω περιοχής, έρχονται στο Κέντρο Επικοινωνίας όπου τους παρέχεται ενισχυτική διδασκαλία για τα μαθήματα του σχολείου και συμμετέχουν σε καλλιτεχνικές, θεατρικές, μουσικές και επιμορφωτικές δραστηριότητες.

Οι Δρόμοι Ζωής δημιούργησαν επιπλέον τη δράση Φροντίδα στηρίζοντας με τρόφιμα πολλές οικογένειες που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας.
Τα τρόφιμα συλλέγονται από δωρεές, αποθηκεύονται προσωρινά στο κέντρο επικοινωνίας των Δρόμων Ζωής και διανέμονται ανά 2 εβδομάδες στις οικογένειες.
Αν θέλετε να συμμετάσχετε ενεργά ως νέος εθελοντής του Κέντρου Επικοινωνίας των Δρόμων Ζωής μπορείτε να επικοινωνήστε με τη Γραμματεία στο volunteers@dromoi-zois.gr αναφέροντας στοιχεία επικοινωνίας καθώς και τον τομέα στον οποίο θα θέλατε να προσφέρετε."
Αυτά είναι κάποια από τα ψώνια που έκανα: σάλτσα καραμέλας (toffee) από τα χεράκια της Ξανθής (δεν περιγράφεται η νοστιμιά της!) και ένα καταπληκτικό καδράκι για το δωμάτιο της Νατάσας.

Μαγνητάκια με ζωγραφιές των παιδιών που υποστηρίζουν οι Δρόμοι Ζωής, καθώς και άλλα μικροαντικείμενα, κοσμήματα, διακοσμητικά κλπ.

Αυτό το λαχταριστό cupcake είναι ένα πανέμορφο...κρεμαστό διακοσμητικό από πηλό!

Στο Μπαζάρ είχε καταπληκτικά χειροποίητα αντικείμενα (μεταξύ μας, η Ξανθή πρέπει να έκανε τις μεγαλύτερες πωλήσεις διότι διέθετε ένα τεράστιο στοκ από γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, τουρσιά, γλυκές και αλμυρές σάλτσες, και πολλά άλλα...ευρηματικά, συσκευασμένα σε υπέροχα βαζάκια), μία πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση φωτογραφίας (στην οποία υπήρχε η φωτογραφία που έβαλα στην αρχή της ανάρτησης όπου απεικονίζεται ένα σπίτι της περιοχής) καθώς και ένα...ξεσηκωτικό αυτοσχέδιο καφέ, με λιχουδιές τις οποίες και τίμησα δεόντως! Καταπληκτικές πίτες, τάρτες, έθνικ γεύσεις, χριστουγεννιάτικα γλυκά, κέϊκ, μπισκότα, τρουφάκια και γενικώς πολλά-πολλά νόστιμα πραγματάκια!
Ελπίζω, την επόμενη φορά που οι Δρόμοι Ζωής θα οργανώσουν κάτι ανάλογο να τύχει ακόμα μεγαλύτερης επιτυχίας!

2 σχόλια:

  1. Όμορφες οι αγορές σου Αμαλία!
    Ειδικά αυτή η σάλτσα της Ξανθής πρέπει να τρώγεται με το κουταλάκι!
    Εμείς δυστυχώς δεν καταφέραμε να έρθουμε :(
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αμαλία σε ευχαριστούμε πάρα πολύ για όλα.
    Να διορθώσω λίγο κάτι που δεν ήσουν υποχρεωμένη να ξέρεις η καραμέλα δεν είναι δική μου παρασκευή αλλά άλλων εθελοντών όπως και πάρα πολλά από τα εδέσματα.
    Είμαστε μια ομάδα μαγειρικής δυναμική και δεχόμαστε ευχαρίστως νέα μέλη για τις επόμενες προσπάθειες μας.
    Πολύ θα χαρώ να τα πούμε κι από κοντά κάποια στιγμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή