Ο ΜΙΚΡΟΣ ΦΙΛΟΣ

Η προϊσταμένη μου στο γραφείο, ένας καλλιεργημένος, βιβλιόφιλος και πολύ γλυκός άνθρωπος, μου δάνεισε το βιβλίο "Ο Μικρός Φίλος" της Ντόνα Ταρτ. Ομολογώ πως όταν βρέθηκα αντιμέτωπη με τον όγκο του βιβλίου (900 σελίδες και κάτι) τρόμαξα λίγο. Βιάστηκα να συμπεράνω ότι δεν θα κατάφερνα να το τελειώσω μέσα σε αυτό το έτος (το...νέο εννοώ!) και ξεκίνησα να το διαβάζω με μία διάθεση ηττοπάθειας, σίγουρη ότι κάποια στιγμή θα κουραζόμουνα και θα το επέστρεφα μισοτελειωμένο. Ευτυχώς διαψεύστηκα!
Η ανάγνωση όλων αυτών των σελίδων κύλησε πολύ ευχάριστα γιατί η γραφή γεννά τόσες εικόνες που νομίζεις ότι συμμετέχεις στην πλοκή. Η ιστορία οργανώνεται γύρω από τον ανεξιχνίαστο απαγχονισμό του Ρόμπιν Κλιφ, ενός εννιάχρονου παιδιού, στην αυλή του σπιτιού του και την προσπάθεια της αδελφής του Χάριετ, δώδεκα χρόνια μετά το συμβάν, να λύσει το μυστήριο. Μέσα από αυτό το κεντρικό πλαίσιο περιγράφονται οι διαπροσωπικές και κοινωνικές σχέσεις της εποχής στην αμερικανική επαρχία (δεκαετία '70): διαλυμένες οικογένειες, ρατσιστικές συμπεριφορές, στοιχεία του υποκόσμου, θρησκευτικός φανατισμός και  κοινωνικές συμπεριφορές. Ο τόπος είναι μία κωμόπολη του αμερικανικού Νότου, της περιοχής του Μισισιπί (περιοχή από την οποία κατάγεται και η συγγραφέας) και περιγράφεται τόσο ρεαλιστικά που πραγματικά σε κάνει να βιώνεις την αποπνικτική ζέστη του καλοκαιριού, τις βαριές καλοκαιρινές καταιγίδες, τις έντονες μυρωδιές της υγρασίας και της πλούσιας βλάστησης, τα κουνούπια και τις σκνίπες, τα παιδιά που κυκλοφορούν παντού ελεύθερα  και τα κάθε είδους φίδια που ξεφυτρώνουν ανεξέλεγκτα σε σπίτια και αυλές.
Ψάχνοντας λίγο στο διαδίκτυο για πληροφορίες ανακάλυψα ότι η συγγραφέας έχει δημοσιεύσει μόνο 3 βιβλία έως τώρα (τα δύο πρώτα, η "Μυστική Ιστορία" και ο "Μικρός Φίλος" έχουν γνωρίσει τεράστια επιτυχία) με διαφορά 10 ετών το ένα από το άλλο (το τρίτο κυκλοφόρησε πριν λίγους μήνες) και είναι ιδιαίτερα φειδωλή στις εμφανίσεις και τις συνεντεύξεις της. Προφανώς τη διακρίνει τελειομανία, πράγμα που αποδεικνύεται όχι μόνο από τη συχνότητα με την οποία δημοσιεύει αλλά και από την εξαιρετικά καλοδουλεμένη γλώσσα που χρησιμοποιεί.
Αν έχετε διάθεση (και λίγη υπομονή!) και θέλετε να διαβάσετε κάτι αξιόλογο σας συστήνω θερμά το εν λόγω βιβλίο.

10 σχόλια:

  1. Αμελί τι σύμπτωση! Σήμερα γκουγκλάριζα για την Ντόνα Ταρτ! Έψαχνα πληροφορίες για το τελευταίο της βιβλίο αλλά κόλλησα στον "Μικρό φίλο"! Μου φαίνεται πως μετά από τα βιβλία που αγόρασα τώρα τα Χριστούγεννα, θα την τιμήσω την εν λόγω συγγραφέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απαπα! Αυτή κι αν είναι σύμπτωση! Πιστεύω ότι ειδικά εσένα θα σου αρέσει πολύ ο τρόπος γραφής της, αν τελικά την τιμήσεις περιμένω εντυπώσεις!

      Διαγραφή
  2. Ευχαριστούμε για την πρόταση! Αγαπώ πολύ το διάβασμα. Να είσαι καλά, καλή χρονιά με υγεία και καλώς σε βρήκα! Καλό ξημέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές και ανταποδίδω! Καλά διαβάσματα!

      Διαγραφή
  3. Ειμαι τρελος βιβλιοφαγος, αν και τωρα με το μωρο μου ειναι δυσκολο... Απο την περιγραφη σου μου φαινεται πολυ στα γουστα μου! Το βαζω στα υποψιν!!! Πολλα φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σοφία μου η αλήθεια είναι ότι τον θέλει το χρόνο του το συγκεκριμένο βιβλίο, τουλάχιστον το αξίζει όμως!

      Διαγραφή
  4. Δεν το έχω διαβάσει και νομίζω πως πρέπει να το αναζητήσω με την πρώτη δυνατή εξόρμηση στα βιβλιοπωλεία, πραγματικά δείχνει να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από το όσα βλέπω, Αμαλία μου.
    Χαιρετισμούς πολλούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλούς χαιρετισμούς Πηνελόπη μου και καλά διαβάσματα!

      Διαγραφή
  5. Εγώ πάλι Αμελί μου... με την συγκεκριμένη συγγραφέα δεν τα πάω καλά!!! Προσπάθησα να διαβάσω αλλά ...δεν ...δεν σου λέω!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος21/1/14 19:28

    Να τολμήσω τότε να προτείνω την Τζίλιαν Φλιν; Συντοπίτισσα της Ταρτ- την οποία παρεμπιπτόντως δε ήξερα και θα σπεύσω με την πρώτη ευκαιρία να γνωρίσω- με τρία ως τώρα βιβλία της στα ελληνικά και με παρόμοια θεματολογία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή