Μανιταρόπιτα


Η συγκεκριμένη πιτούλα, που γίνεται και σε νηστίσιμη εκδοχή (αν αφαιρέσουμε τα τυριά), βασίζεται σε μία πολύ νόστιμη μανιταρογέμιση. Η γέμιση αυτή άνετα χρησιμοποιείται και ως σάλτσα σε ζυμαρικά, καθώς είναι ιδιαίτερα γευστική, υγιεινή και εύκολη. Αν σας αρέσουν τα μανιτάρια μην το σκέφτεστε καν, προμηθευτείτε τα απαραίτητα υλικά και ετοιμάστε την χωρίς δισταγμό, είναι πεντανόστιμη!

Αν αποφασίσετε να κάνετε ζύμη (αλλιώς ταιριάζει πολύ και η έτοιμη ζύμη κουρού):

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Περίπου 500 ml νερό
  • 4 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά ξύδι
  • 1 κουταλιά ζάχαρι
  • 1 κουταλιά αλάτι

Για την γέμιση:

  • 1 πακέτο μανιτάρια πλευρώτους
  • 1 πράσινη και μια κόκκινη πιπεριά
  • 1 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 200 γρ κίτρινο σκληρό τυρί, πχ γραβιέρα
  • 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο
  • Λίγο γλυκό κρασί, πχ μαυροδάφνη
  • αλάτι – πιπέρι
  • πάπρικα γλυκειά
  • Για το φύλλο βάζουμε σ’ ένα μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, το ξύδι και το λάδι, ανακατεύουμε και στην συνέχεια προσθέτουμε λίγο-λίγο το νερό μέχρι να σχηματιστεί ζυμάρι ελαστικό. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί όσο φτιάχνουμε τη γέμιση. 
  • Για τη γέμιση ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια και τα βάζουμε με λίγο ελαιόλαδο σε μια πλατειά κατσαρόλα να σωταριστούν. Ψιλοκόβουμε τις πιπεριές και τις προσθέτουμε στα μανιτάρια, αλατοπιπερώνουμε. Στη συνέχεια σβήνουμε τα λαχανικά με το κρασί και τα αφήνουμε λίγο να σιγοβράσουν. Στο μεταξύ τρίβουμε τα τυριά και τα προσθέτουμε στη γέμιση, μετά ρίχνουμε και το μαϊντανό και λίγο ωμό ελαιόλαδο. Αφήνουμε τη γέμιση λίγο να κρυώσει και χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο. Λαδώνουμε ένα ταψί , τοποθετούμε το ένα κομμάτι ζύμης πλαταίνοντάς το με τα χέρια  βάζουμε μέσα τη γέμιση και από πάνω το άλλο φύλλο. Βάζουμε λίγο λάδιμαπό επάνω και ραντίζουμε με λίγο νερό. Ψήνουμε στους 180 βαθμόυς μέχρι να ροδίσει.


16 σχόλια:

  1. Καλή Σαρακοστή Αμαλία μου!!! Υπέροχη η πίτα σου... νοστιμότατη!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μου αρέσει πολύ!!! Και έχω καιρό να φτιάξω!!
    Καλή Σαρακοστή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξανθή, μπροστά σε σένα εγώ πρέπει να μη μιλάω καθόλου για πίτες! Αλλά τέλος πάντων, Καλή Σαρακοστή να χουμε!

      Διαγραφή
  3. Καλή Σαρακοστή Αμαλία μου! Φαίνεται, πολύ ωραία συνταγή!!!! Ανυπομονώ να τη δοκιμάσω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Tax, να την ετοιμάσω να έρθετε για δοκιμή???

      Διαγραφή
  4. καλημέρα!!! εχω αδυναμια στη μανιταρόπιτα!! μου αρεσει που το φυλλο σου δεν ειναι το τριφτο οπως στις πιτες αλλα λιγο πιο σκληρο σαν ταρτα {ετσι φαινεται στη φωτο}

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, όντως έτσι είναι το φύλλο, λίγο σκληρούτσικο και κριτσανιστό, καλά το κατάλαβες!

      Διαγραφή
  5. Όλες οι πίτες μας αρέσουν πολύ! Η μανιταρόπιτα εμένα μου αρέσει λίγο παραπάνω!
    Καλή Σαρακοστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Την κάνω κι εγώ αυτήν την πίτα με μια παραλλαγή: τα μανιτάρια και τις πιπεριές τ' αφήνω να βράσουν σε λίγο πελτέ τομάτας, όχι σε κρασί. Κι επίσης στο σπίτι μας δεν την λέμε μανιταρόπιτα. Την λέμε ... ... ... πιτσόπιτα - χαχαχαχαχαχαχααα -, γιατί (σύμφωνα με την λογική του Πάρι) η γέμιση είναι τα υλικά που βάζουμε στην πίτσα !!! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα πόσο δίκιο έχει ο Πάρις! Πιτσόπιτα ε? Ωραίο όνομα και απόλυτα ταιριαστό!

      Διαγραφή
  7. Η γέμιση είναι πραγματικά φοβερή. Μου αρέσει ο συνδυασμός μανιτάρια με πιπεριές.
    Και η νηστίσιμη εκδοχή φοβερή για την περίοδο που διανύουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα, είμαι φίλη των μανιταριών και όλων των λαχανικών γενικότερα. Και χωρίς τυρί η πίτα σου πρέπει να γίνεται νοστιμότατη. Κρατάω το γλυκό κόκκινο κρασί όπως και το ωμό ελαιόλαδο που γράφεις πως προσθέτεις στο τέλος, κάτι μου λέει πως είναι τα μυστικά! :)
    Καλό βράδυ & καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το αδύνατο μου σημείο είναι οι μανιταρόπιτες! Τέλεια είναι κ ωραία η ιδέα για νηστίσιμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μ'αρέσει πολύ ο συνδυασμός μανιτάρια και μαυροδάφνη! Αδημονώ να φτιάξω αυτή τη λαχταριστή πιτούλα! Καλώς σε βρήκα Amelie!

    www.foodaki.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή