ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΟ


Στο σπίτι μας έχουμε μία σχέση πάθους με τα ακτινίδια: σε εμένα αρέσουν πολύ ενώ η Νατάσα τα σιχαίνεται! Παρόλο που γενικά δεν είμαι καταπιεστική όσον αφορά στις τροφές που πρέπει να καταναλώνει ένα παιδί, στα ακτινίδια είμαι λίγο επίμονη (διότι ως φρούτα έχουν πολλές ευεργετικές ιδιότητες, αν και είναι παρεξηγημένα) και έτσι της επιβάλλω να τα καταναλώνει συχνά. Υποθέτω ότι αυτό κάποια στιγμή, όταν θα μεγαλώσει, μπορεί να είναι και θέμα εξομολόγησης στον...καναπέ κάποιου ψυχολόγου, αυτή δηλαδή η καταπίεση στην κατανάλωση ακτινιδίων! Μέχρι τότε όμως και με ... άκρως δημοκρατικές διαδικασίες, τα ακτινίδια δεν λείπουν ποτέ από την κουζίνα μας!!! 

Πριν καιρό βρέθηκα ξαφνικά με μία σακούλα ώριμα ακτινίδια. Όσο μου αρέσουν τα πιο σφιχτά, λίγο ξινά ακτινίδια, τόσο δεν αντέχω τα ώριμα και μαλακά. Βάλθηκα λοιπόν κι εγώ να τα αξιοποιήσω και έψαξα άμεσα για συνταγές μαρμελάδας. Τελικά κατέληξα σε αυτήν με...τα λιγότερα υλικά, την έφτιαξα σε χρόνο ρεκόρ, την φάγαμε με ευχαρίστηση και θα την ξαναφτιάξουμε. Μας άρεσε η μαρμελάδα ακτινίδιο, ταιριάζει ωραία και με γιαούρτι (αυτό είναι το δικό μου τεστ, ως...γιαουρτοφάγου) και παίρνει καλό βαθμό ώστε να ξαναδοκιμαστεί, ίσως και σε άλλη παραλλαγή (μου έκανε κλικ μία εκδοχή με χυμό πορτοκάλι και αρμπαρόριζα, σίγουρα θα είναι πολύ αρωματική!).  

Για τη μαρμελάδα ακτινίδιο χρησιμοποίησα τα εξής:

1 κιλό ώριμα ακτινίδια καθαρισμένα
600 γρ. ζάχαρη
2 φακελάκια βανίλιας σε σκόνη

Καθαρίζουμε τα ακτινίδια, τα κόβουμε σε φέτες και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με τη ζάχαρη. Τα αφήνουμε περίπου 2 ώρες ανακατεύοντάς τα δυο-τρεις φορές να βγάλουν το χυμό τους. Μετά από αυτό το διάστημα προσθέτουμε τις βανίλιες και βράζουμε το μείγμα σε δυνατή φωτιά για ένα τέταρτό περίπου. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και με το ραβδί του μπλέντερ πολτοποιούμε το μείγμα. Ξανατοποθετούμε την κατσαρόλα στη φωτιά και βράζουμε ξανά μέχρι να δέσει η μαρμελάδα. 

Τοποθετούμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα και την καταναλώνουμε ...κατά βούληση! 


5 σχόλια:

  1. Την έφτιαξα κάποια φορά και δεν άρεσε, φέτος την έφτιαξα μαζί με ανανά και άρεσε πολύ τι να πω δεν τους βρίσκω πουθενά. Κι εμένα δεν μου αρέσουν ιδιαίτερα σαν φρούτο αλλά πρέπει όπως λες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όταν ήμουν μικρή η μαμά μου με έπρηζε να τα τρώω όπως εσύ τη Νατάσα! Η αλήθεια είναι ότι τώρα πια τα τρώω πιο ευχάριστα, αρκεί να είναι ώριμα και γλυκά, όπως αυτά που δεν σου αρέσουν δηλαδή :Ρ
    Δεν τα έχω κάνει ποτέ μαρμελάδα, ούτε καν έχω δοκιμάσει να φάω, είναι πάντως καλή ιδέα να τα κάνεις μαρμελάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κι γω δεν τρελαινομαι για ακτινιδιο αλλαως παραδοσιακη μαμα .....τα παιδια μου το τρωνε θελουν δεν θελουν αχαχ!!!
    ωραια μαρμελαδα,δεν εχω δοκιμασει ποτε και ευχαριστως θα δοκιμαζα,εχει και τελειο χρωματακι!!!!!
    φιλια πολλα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα ακτινίδια κι εγώ δεν τα πολυσυμπαθώ Αμαλία μου... ίσως με τη μορφή μαρμελάδας και παρέα με γιαουρτάκι να αλλάξω γνώμη!
    Πάντως σίγουρα την επόμενη φορά που θα βρεθώ με ώριμα ακτινίδια (γιατί αγοράζω για τον Κωστή και μερικές φορές δεν προλαβαίνει να τα καταναλώσει και περισσεύουν) θα ακολουθήσω το δρόμο της μαρμελάδας :)
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα Αμαλία μου!!
    Τα ακτινίδια τα λατρεύω αλλά μαρμελάδα δεν τα έκανα ποτέ... κάτι μου λέει όμως ότι θα τα δοκιμάσω γιατί με ξεσήκωσες με την υπέροχη μαρμελάδα σου!!! Τέλεια φαίνεται!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή