ΚΕΪΚ ΕΥΚΟΛΟ (ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΘΟΛΟΥ ΛΙΠΑΡΑ)








Η αγάπη μου για τα cakes, muffins και cupcakes είναι γνωστή.
Μου αρέσουν πολύ! Σχεδόν όλοι οι συνδυασμοί τους με ξετρελαίνουν. Έχω πάρα πολλές συνταγές, άλλες απλές, άλλες πολύπλοκες, κάποιες με λίγα υλικά και κάποιες με πολύ-πολύ περισσότερα. Θα μπορούσα να πω ότι κυριολεκτικά υπάρχει μία συνταγή για κάθε περίσταση!
Στην καθημερινότητα προτιμώ φυσικά τις πιο εύκολες συνταγές, ειδικά όταν θέλω να φτιάξω κάποιο κέικ που θα πάρει το ρόλο του στο σχολικό μας εβδομαδιαίο μενού.
Πριν από λίγες μέρες η Νατάσα φυλλομετρούσε το...λεύκωμά της. Θυμάστε εκείνα τα παλιά μας λευκώματα στα οποία έγραφαν οι συμμαθητές και φίλοι τις σκέψεις τους και τα βαθυστόχαστα αποφθέγματά τους? Ε, ένα τέτοιο έχει και η Νατάσα. Για να ακριβολογώ, η κόρη μου έχει δύο λευκώματα: ένα για τις συνομήλικες φίλες της και ένα για τις ...κάπως μεγαλύτερες σε ηλικία (στην ουσία πρόκειται για τις δικές μου φίλες, καθώς και κάποια άτομα από το ευρύτερο φιλικό και οικογενειακό μας περιβάλλον). 
Αυτό λοιπόν, το δεύτερο λεύκωμα, το αγοράσαμε από ένα βιβλιοπωλείο στη Θεσσαλονίκη, το περασμένο Πάσχα. Στο τέλος του λευκώματος υπάρχουν κάποια παιχνίδια, ανέκδοτα και δύο...συνταγές. Αρχικά δεν τους είχαμε δώσει σημασία. Πριν από δύο εβδομάδες όμως, η Νατάσα εντόπισε τη συνταγή για κέικ που έδινε το λεύκωμα και ήρθε περιχαρής για να μου ζητήσει να τη δοκιμάσουμε. Έριξα μία γρήγορη ματιά στα υλικά, διαπίστωσα ότι δεν αναγραφόταν πουθενά κάποια ποσότητα για βούτυρο ή λάδι και της απάντησα με λίγο απότομο ύφος ότι προφανώς η συνταγή είναι λάθος και δεν υπάρχει νόημα να τη δοκιμάσουμε. Η Νατάσα επέμενε, το ίδιο κι εγώ, ναι έλεγε η μία, όχι έλεγε η άλλη. Τελικά επεκράτησε η γνώμη της  μικρής της παρέας (γνωρίζετε ότι η επιμονή είναι βασικό προσόν των παιδιών!), της δήλωσα ότι θα δοκιμάσουμε να φτιάξουμε αυτό το γλυκό αλλά ότι θα πρέπει να προετοιμαστεί για την πιθανή αποτυχία του.  Το κέικ έγινε, μπήκε στο φούρνο και ...διαψεύστηκα πανηγυρικά, ήταν νοστιμότατο και ιδιαίτερα επιτυχημένο!
Έκτοτε το φτιάξαμε άλλες δύο φορές, με διαφορετικούς συνδυασμούς κάθε φορά και δεν μας απογοήτευσε ούτε και τότε. 
Σε περίπτωση λοιπόν που ψάχνετε μία συνταγή για κέικ χωρίς λιπαρά (ζάχαρη έχει κανονικά βέβαια, μην ξεχνιόμαστε!), ευέλικτο στους συνδυασμούς του, με λίγα και απλά υλικά, που ετοιμάζεται κυριολεκτικά σε πέντε λεπτά ...βρήκατε την ιδανική συνταγή! 

Η συνταγή (που βρήκαμε στο λεύκωμα της Νατάσας) έχει ως εξής:
3 αυγά
250 γραμμάρια ζάχαρη
1 γιαούρτι (200 γραμμάρια) στραγγιστό με 2% λιπαρά
250 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι γλυκού μπέκιν πάουντερ
1 βανίλια σκόνη
Ξύσμα λεμονιού ή σταγόνες σοκολάτας ή ξύσμα πορτοκαλιού ή 1 κουταλάκι κανέλα σκόνη ή αποξηραμένα φρούτα ψιλοκομμένα ή ό,τι σας αρέσει γενικώς!


Χτυπάμε καλά στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να ασπρίσει. Εκεί ο ρόλος του μίξερ τελειώνει. Με απαλές κινήσεις προσθέτουμε στο μείγμα το γιαούρτι, Αφού ενσωματωθεί το γιαούρτι, προσθέτω τη βανίλια, όποιο μυρωδικό επιλέξω (λεμόνι, πορτοκάλι, κανέλα ή σοκολάτα κλπ.) και τέλος το αλεύρι και το μπέκιν (κοσκινισμένο πάντα το αλεύρι, μην ξεχαστείτε!).  Ανακατεύω απαλά μέχρι να ενωθούν. Βουτυρώνω και αλευρώνω μία μακρόστενη φόρμα για κέικ, ρίχνω μέσα το μείγμα και ψήνω στους 180 βαθμούς για περίπου 50 λεπτά (δοκιμάζω αν ψήθηκε το κέικ με τη γνωστή μέθοδο του μαχαιριού).



10 σχόλια:

  1. Η σταγονίτσες μεσα στην μέση φαινονται μουρλια ;)

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι ωραία να ανακαλύπτεις αξιόλογες συνταγές εκεί που δεν το περιμένεις!
    Η επιμονή της Νατάσας να φτιάξετε το κέικ σας βγήκε σε πολύ καλό Αμαλία μου!
    Είναι ενδιαφέρον και εντυπωσιακό το ότι δεν περιέχει καθόλου λιπαρή ύλη, σίγουρα μου κεντρίζει την περιέργεια να το δοκιμάσω.
    Σκίζει και εμφανισιακά πάντως!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν βρεις χρόνο αξίζει μία δοκιμή Ερμιόνη μου, είναι απλό και εύκολο!

      Διαγραφή
  3. Αυτό το κέικ σου το ...αγάπησα και θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε! Εξάλλου είναι πολύ ελαφρύ!!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελαφρύ είναι σίγουρα και γίνεται κυριολεκτικά στο άψε-σβήσε!

      Διαγραφή
  4. Τέλειο! Ό,τι πιο όμορφο το κέικ με γιαούρτι σε γεύση και...θερμίδες!

    Καλά, τι μου θύμισες με τα λευκώματα! Τι απίστευτα πράγματα γράφαμε σε αυτά. Όλο φιλοσοφία εφηβικού επιπέδου κι από ρομαντισμό άλλο τίποτα! Πλάκα είχε όμως, και χαίρομαι που συνεχίζεται η συνήθεια αυτή!

    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η φιλοσοφία περισσεύει, μην το συζητάς! Και πολύς πόνος επίσης! Πάνε σετ με την εφηβεία αυτά!

      Διαγραφή
  5. Ώστε γράφουν ακόμα λευκώματα τα κορίτσια; Τι υπέροχο, εγώ έχω κρατήσει ακόμα τα δικά μου!
    Μπράβο στη Νατάσα που επέμενε, μου αρέσει πολύ που είναι τόσο ελαφρύ το κεκάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γράφουν ακόμα και μάλιστα με μανία! Κάποια τα φτιάχνουν μόνες τους (σε κενά τετράδια) και κάποια είναι έτοιμα με ερωτήσεις και εικονογράφηση. Ωραία συνήθεια...

      Διαγραφή