ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΟΥΛΕΣ BABY

Το κοκκινιστό μοσχαράκι είναι ένα παραδοσιακό, μαμαδίστικο φαγητό, που συνήθως προτιμάμε, ως κλασσικοί Έλληνες, στο Κυριακάτικο τραπέζι και συνοδεύεται ιδανικά με μακαρόνια (χοντρά κατά προτίμηση), πατάτες, πουρέ, ρύζι ή και με κριθαράκι σαν γιουβέτσι. Δύσκολο να βρεθεί κάποιος που δεν απολαμβάνει ένα μαλακό και ζουμερό, μελωμένο κοκκινιστό μοσχαράκι με μυρωδάτη σάλτσα!  Τα μπαχαρικά που συνήθως χρησιμοποιούνται είναι η κανέλα, το μπαχάρι και η δάφνη που όλα μαζί δίνουν το χαρακτηριστικό άρωμά του κοκκινιστού.
Στη δική μου εκδοχή, ακολουθείται μία παραλλαγή στην οποία χρησιμοποιούμε λίγο πιο "εναλλακτικά" μπαχαρικά: κύμινο, πάπρικα και σάλτσα σόγιας, ενώ προσθέτουμε τις baby πατατούλες με τη φλούδα τους μέσα στην κατσαρόλα για να βράσουν στην νόστιμη σάλτσα και να πάρουν όλη τη γεύση της. Έξτρα μυστικό είναι η προσθήκη τριμένου καρότου στη σάλτσα που τη βοηθάει να δέσει και να γλυκάνει, χωρίς να απαιτείται η προσθήκη ζάχαρης. Νομίζω πως αυτή η πρόταση αξίζει μία δοκιμή αν είστε οπαδοί του κοκκινιστού μοσχαριού!
1 κιλό μοσχαράκι (κατά προτίμηση χτένι)
2 μεγάλα κρεμμύδια σε φέτες
3 μεγάλες ντομάτες τριμμένες ή 1 κουτί κονσέρβα ντοματάκια ψιλοκομμένα (συνιστάται η φρέσκια ντομάτα, έχει διαφορά στο γευστικό αποτέλεσμα!)
2 σκελίδες σκόρδο σε φετούλες
1 κιλό μικρές πατατούλες με τη φλούδα τους
2 τριμμένα καρότο (βοηθάνε να δέσει και να γλυκάνει η σάλτσα) 
2 κουταλάκια του γλυκού κύμινο
2 κουταλάκια του γλυκού γλυκειά πάπρικα
2 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας
Λίγο θυμάρι, 1 φύλλο δάφνης
1 καλή κουταλιά της σούπας βούτυρο (για έξτρα άρωμα)
Ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
Σκουπίζουμε καλά το κρέας με χαρτί κουζίνας για να είναι εντελώς στεγνό. Σε φαρδιά κατσαρόλα σωτάρουμε  το κρέας με το λάδι και το βούτυρο (για περισσότερο άρωμα). Όταν ροδίσει σβήνουμε με τη σάλτσα σόγιας. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τη ντομάτα, τα καρότα, όλα τα μυρωδικά, λίγο αλάτι (με προσοχή γιατί η σάλτσα σόγιας είναι αλμυρή), πιπέρι και προσθέτουμε βραστό νερό να καλύψει τα υλικά. Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 40 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια προσθέτουμε τις πατατούλες με τη φλούδα τους κομμένες στα δύο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου μισή ώρα ακόμα, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να δέσει η σάλτσα.   

6 σχόλια:

  1. Τι μου θύμισες...
    Αυτό το φαγητό το φτιάχναμε όταν είχαμε εργάτες το χειμώνα. Είναι χορταστικό και ιδανικό για ανθρώπους που δουλεύουν όλη μέρα στα χωράφια. Σοσιαλισμός τότε... οι εργάτες έτρωγαν καλά! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κλάσικ πιάτο!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Α! Και η μαμά μου συνηθίζει να χρησιμοποιεί καρότο στις σάλτσες που φτιάχνει για κρέατα και γίνονται πραγματικά πολύ νόστιμες και δεμένες!
    Ωραία τα πιο εναλλακτικά μπαχαρικά! Δίνουν μια ωραία διαφορετικότητα, έτσι για να ξεφεύγουμε από τα συνηθισμένα!
    Και νομίζω ότι με τη σάλτσα σόγιας το κρέας θα είναι θα είναι πολύ πολύ νόστιμο και τρυφερό!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραιότατο φαγάκι που έχω πολύ καιρό να το φτιάξω Αμαλία μου! Τί καλά που μου το θύμισες!!! Για το καρότο συμφωνώ κι εγώ και μάλιστα εγώ το παραχρησιμοποιώ γιατί μου αρέσει πολύ και η γλύκα που δίνει. Με ιντριγκάρισε η σόγια και θα το δοκιμάσω λίαν συντόμως.
    Πολλά φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή