ΤΡΑΧΑΝΟΠΙΤΑ


Μαζί με την πρόταση για τραχανόπιτα (η συνταγή ακολουθεί) σας έχω μία πολύ αξιόλογη θεατρική πρόταση που παρακολουθήσαμε οικογενειακώς πριν μερικές μέρες και μας ενθουσίασε: το Φιλάργυρο του Μολιέρου στο Θέατρο "Ελεύθερη Έκφραση" στην Κυψέλη. 
Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά έργα του Γάλλου συγγραφέα. Πρωταγωνιστής ο Αρπαγκόν, το όνομα του οποίου είναι εμπνευσμένο από το αρχαιοελληνικό Άρπαξ-Άρπαγας, ένας παθολογικά τσιγκούνης και στρυφνός άνθρωπος. Η αγάπη του για το χρήμα κυριαρχεί πάνω σε όλη του τη ζωή και στο όνομα του χρήματος καταλύεται η οικογένεια, η ηθική και οι ανθρώπινες σχέσεις. Νομίζω πως όλοι μας έχουμε συναντήσει τέτοιους ανθρώπους και εύκολα αναγνωρίζουμε αυτό τον τύπο σε πολλά πρόσωπα που κινούνται ανάμεσά μας. Οι φιλάργυροι το μόνο που υπολογίζουν είναι τα κασελάκια με το χρυσό ή -στη σύγχρονη εποχή- τις δεσμίδες με τα ευρώ... 
Στη συγκεκριμένη μεταφορά του έργου το αποτέλεσμα είναι αστείο, διαχρονικό και πολύ διασκεδαστικό. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο... εύκολα αναγνωρίζουμε στον Αρπαγκόν άτομα που κυκλοφορούν ανάμεσά μας, είναι πραγματικά σοκαριστικό πόσο απαράλλαχτοι στους αιώνες παραμένουν οι ανθρώπινοι χαρακτήρες.  Μάλλον σε αυτή τη διαχρονικότητα οφείλεται και η μεγάλη ποικιλία των συνωνύμων της λέξης φιλάργυρος (τσιγκούνης, τσιφούτης, καρμίρης, σφιχτοχέρης, παραδόπιστος, σπαγκοραμμένος, δραχμοφονιάς, μπορείτε ελεύθερα να προτείνετε και άλλα συνώνυμα που μου διαφεύγουν αυτή τη στιγμή)! 
Η παράσταση είναι κατάλληλη για παιδιά περίπου από την ηλικία των 9 ετών (γι αυτό και την επιλέξαμε), το εισιτήριο ιδιαίτερα προσιτό αγγίζει το κόστος μίας εξόδου στο σινεμά, ο χώρος του θεάτρου φροντισμένος και πολύ ατμοσφαιρικός. Πριν και μετά την παράσταση προσφέρονται κεράσματα-σνακ σε όλους, πινελιά πολύ ξεχωριστή την οποία εκτιμήσαμε ως κίνηση! Σάββατο βράδυ που πήγαμε εμείς, υπήρχαν αρκετές οικογένειες με παιδιά, τα οποία ξεκαρδίζονταν συνέχεια κατά τη διάρκεια του έργου.  Στο τέλος της παράστασης οι ηθοποιοί στάθηκαν ανάμεσά μας, χαιρέτησαν όλους τους θεατές και ζήτησαν με ενδιαφέρον τη γνώμη μας. Το μεράκι τους μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις! 
Στα πιο ...δικά μας τώρα, αφού ικανοποιήσαμε το πνεύμα, καιρός να ικανοποιήσουμε και το σώμα! 
Μία νόστιμη και εύκολη πιτούλα, με θρεπτικά υλικά (τραχανά, γάλα, αυγά και φέτα) που μας άρεσε πολύ. Η συνταγή είναι της Αναστασίας (Dolmadaki) και θα τη βρείτε εδώ. Αν σας αρέσει ο τραχανάς δοκιμάστε την ανεπιφύλακτα και μοιραστείτε την με τους αγαπημένους σας (εμείς δεν είμαστε ...φιλάργυροι, έτσι δεν είναι;;;) 

7 σχόλια:

  1. Υπέροχη η τραχανόπιτα Αμαλία!!! Ό,τι πρέπει και για γεύμα και για σνάκ και για δείπνο!!!!
    Για την παράσταση τί να πω;;; Διαχρονική αξία και καλό είναι να πηγαίνουν τα παιδιά στο θέατρο!
    Πολλά φιλιά!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φαινεται τελεια! Δενε χω δοκιμασει ποτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μου αρέσει που δείχνει τόσο φουσκωτή και αφράτη!
    Τραχανόπιτα φτιάχνω κι εγώ σε διαφορετική παραλλαγή, είναι ένα εξαιρετικά χορταστικό γεύμα και μια διαφορετική γεύση!
    Σε φιλώ, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρες και καλή Κυριακή, Αμαλία μου.
    Να σ' ευχαριστήσω για τις πληροφορίες για το έργο, καθώς σκεφτόμουν να πάμε να το δούμε οικογενειακώς, οπότε τώρα μου δίνεις μια θετική κριτική από πρώτο χέρι!

    Όσο για την τραχανόπιτα φαίνεται πως έχει πετύχει εξαιρετικά στο φούσκωμα. Καλοφάγωτη τώρα πια :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή