Γαλλική ζαχαροπλαστική

Συνδυάζοντας το τερπνό με το ωφέλιμο βρεθήκαμε για λίγες μέρες στη Γαλλία. 
Όπως θα δείτε από τις φωτογραφίες που ακολουθούν, αντί να φωτογραφίζω τα μνημεία και τα αξιοθέατα, φωτογράφιζα τους γαλλικούς φούρνους! Προς υπεράσπισή μου όμως, οι φούρνοι στη Γαλλία εκτός από ψωμί και αντίστοιχα "ψωμένια" είδη, έχουν πάντα και γλυκά (γι αυτό και η ταμπέλα τους γράφει  "Boulangerie-patisserie" που σημαίνει Φούρνος-ζαχαροπλαστείο) και κατά μία έννοια αποτελούν αξιοθέατο, ειδικά για μία ορκισμένη γλυκομανή όπως εγώ! 
Θα δείτε στις φωτογραφίες ότι τα γλυκά δείχνουν (και είναι) πολύ υψηλής αισθητικής παρά το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς τους φούρνους είναι απλά, συνοικιακά καταστήματα. Η γεύση τους φυσικά δεν υπολείπεται της εμφάνισης. Αυτό οφείλεται στη γαλλική παράδοση στη ζαχαροπλαστική που ανεβάζει ψηλά τον ανταγωνισμό και κατά συνέπεια το επίπεδο των γλυκών. 
Ενώ την τελευταία φορά που ήμουνα στη Γαλλία ήταν πολύ στη μόδα τα μακαρόν, με αποτέλεσμα παντού να συναντάμε πολλές εκδοχές τους, αυτή τη φορά, και ενώ υπάρχουν φυσικά αρκετά μακαρόν στις προθήκες, έχουν πλέον παραχωρήσει το θρόνο και το στέμμα τους στα εκλαίρ. Προφανώς πρόκειται για τη νέα (ή μάλλον την αναβίωση της παλιάς) μόδα στα γλυκά. Πολλά μικρά, κουκλίστικα ζαχαροπλαστεία που ειδικεύονται στα εκλαίρ-κοσμήματα (όπως αυτά της πρώτης φωτογραφίας) και πολλές εκδοχές εκλαίρ σε όλα τα υπόλοιπα ζαχαροπλαστεία. Εγώ ξετρελλάθηκα με την εκδοχή του λεμονιού, η Νατάσα με τη το φυστίκι και με την αλμυρή καραμέλα, ειλικρινά η γεύση τους ήταν απερίγραπτη! Ωραία μόδα τα εκλαίρ και με πολλές παραλλαγές! 

Χαζέψτε τις φωτογραφίες και πάρτε γλυκές ιδέες για τις δικές σας γλυκές δημιουργίες!
Σε αυτή τη φωτογραφία προσέξτε ιδιαίτερα τα εκλαίρ αριστερά, στα χρώματα της γαλλικής σημαίας (μπλε-λευκό και κόκκινο)!

Αξίζει να προσέξετε τις λευκές αυτές πυραμίδες με τη μικρή χρυσή λεπτομέρεια στην κορυφή




Πάνω αριστερά φαίνεται το flan, η γαλλική έκδοση της γαλατόπιτας-δημοφιλές γλυκό με πολλές παραλλαγές

Στα αριστερά, τάρτες με βερίκοκα

Μία πρωτότυπη τάρτα με σύκα



Στο συγκεκριμένο ζαχαροπλαστείο όλα τα γλυκά ήταν σαν έργα τέχνης, με αποκορύφωμα αυτά τα γλυκά-φιλάκια και τη διπλανή Πάβλοβα με πεπόνι και ακτινίδιο!





3 σχόλια:

  1. Αυτά μου κάνεις!!! Και με κάνεις να ζηλεύω... Ευτυχώς που έχω ακόμη να θυμάμαι το πρόσφατο ταξίδι στο Στρασβούργο και έρχομαι σε ισορροπία :-))) Αμαλία μου.
    Όσο για τα εκλαίρ σαφώς και τα προτιμώ πολύ περισσότερο από τα μακαρόν. Στην Νορμανδία πριν 2 χρόνια είχα πάρει ένα κουτί με διάφορα σε γεύση και εμφάνιση και έβαλα όλη την παρέα να δοκιμάσει....
    Αφού καταλήξαμε στο καλύτερο, κάναμε επαναλληπτική αγορά :-))) την ίδια μέρα!
    Φιλιά πολλά και καλή συνέχεια στα ταξίδια σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και Και πολύ καλά κάνατε Πηνελόπη μου, απορώ μάλιστα πως δεν κάνατε επαναληπτικές δοκιμές και όλες τις επόμενες μέρες, χαχαχα!
      Καλή συνέχεια στις διακοπές σας!

      Διαγραφή
  2. καλέ ποιος νοιάζεται για τα μνημεία. πολύ ωραίες οι φωτογραφίες σου. δεν πιστεύω να μη ας δείξεις και άλλες!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή