DONUTS ΦΟΥΡΝΟΥ


Εντάξει..πείτε μου τώρα αλήθεια...υπάρχει κάποιος που να ΜΗΝ αγαπάει τα donuts? Νομίζω πως είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να βρεθεί κάποιος εκεί έξω που να μένει ασυγκίνητος στη θέα τους. Αν δε περιορίσουμε το ερώτημα στα παιδιά, ε, η απάντηση αποκλείεται να έχει διαβαθμίσεις καθώς όλα τους θα ομολογήσουν την αδυναμία που έχουν σε αυτό το γλυκάκι!
Εγώ προσωπικά τρέφω τεράστια λατρεία στα donuts, όποια γεύση και αν έχουν, με γέμιση ή χωρίς, με κανέλα ή σοκολάτα, με γλάσο ή με ζάχαρη ή και...με όλα αυτά μαζί!! Είναι από αυτές τις παλιές αγάπες που παραμένουν δυνατές στο πέρασμα των χρόνων!
Η συνταγή που χρησιμοποιώ καμία φορά, όταν δεν θέλω (ή πιο σωστά όταν δεν πρέπει...) να καταφύγω στα έτοιμα, πεντανόστιμα μεν αλλά και φουλ  στις θερμίδες donuts είναι αυτή που σας παραθέτω σήμερα. Δεν θέλω να σας τάξω ότι το αποτέλεσμα είναι εφάμιλλο των έτοιμων, πάντως γίνονται νόστιμα, προσομοιάζουν στη γεύση και φυσικά είναι απείρως πιο υγιεινά. Αρέσουν επίσης στα παιδιά κι έτσι μένουν όλοι ευχαριστημένοι! 

Για 10 donuts θα χρειαστούμε:

Υλικά:
1 κουπα.τσαγιού χλιαρο γαλα
1 φακελακι μαγια
1 αβγο σε θερμοκρασία δωματίου
450 γρ αλευρι για ολες τις χρησεις
5 κ.σ. ζαχαρη
3 κ.σ. βουτυρο λιωμενο

Μαρμελαδα ή μερεντα ή γλάσο ή κανέλα-ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ 
Χτυπαμε το αυγο με την ζαχαρη, μετα προσθέτουμε το γαλα, την μαγια και λιγο λιγο το αλευρι. Στο τελος προσθέτουμε το βουτυρο. Η ζυμη μας δεν θα είναι σφιχτή.
Την αφήνουμε να φουσκωσει σε ζεστό μέρος (εννοώ μακριά από ρεύματα) για 1  ωρα.Πλάθουμε  μπαλακια 65 με 75 γρ το καθε ενα, τα ανοίγουμε στο χερι  και βαζουμε μαρμελαδα ή πραλίνα, τα κλεινουμε σαν πουγκι, τα βαζουμε  στο ταψι (σε λαδοκολλα) με το κλεισιμο απο κατω και τα αφηνουμε  παλι μιση ωρα να φουσκωσουν.
Ψηνουμε στις αντιστασεις περιπου 16 ' με 20' λεπτα, στους 180. 
'Οταν βγουν τα αλειφουμε με ελαχιστο βουτυρο λυωμενο να γυαλισουν και πασπαλιζω με αχνη, ή με κανέλα και ζάχαρη ή λιωνουμε σοκολατα κουβερτουρα ή λευκη και τα στολιζουμε οπως μας αρεσει.




3 σχόλια:

  1. Μια κουβέντα θα σου πω Αμαλία μου! Σήμερα δεν τα πολύ τρώω τα έτοιμα, γιατί έχουν πολλά βελτιωτικά στα άλευρα που μου φέρνουν έντονο φούσκωμα. Αλλά σαν παιδί τα "τσάκιζα" και γι' αυτό υπήρξαν από τις πρώτες μου προσπάθειες στην κουζίνα, εκεί κάπου στα 17!
    Δεν είχαν βέβαια επιτυχία, αλλά αργότερα τα κατάφερα πολύ καλύτερα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ααααααα χτυπησες φλεβα!! κ ντονατς κ φουρνου δλδ θα τρωω χωρις τυψεις χαχαχα! φαινονται τελεια κ σιγουρα θα τα δοκιμασω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή