ΝΗΣΤΙΣΙΜΟΣ ΧΑΛΒΑΣ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Αυτές τις μέρες έχουμε κυριολεκτικά...τσακίσει το χαλβά σε πολλές παραλλαγές. Μάλλον επειδή είχα χρόνια να φτιάξω, τον επιθυμήσαμε τόσο που βαλθήκαμε να αναπληρώσουμε και τα περασμένα. 
Πολλοί χαλβάδες έγιναν, άλλοι κλασσικοί και άλλοι με εναλλαγή υλικών (αφού ο χαλβάς προσαρμόζεται άνετα σε πολλά γούστα) αλλά η πιο επιτυχημένη εκδοχή που συγκέντρωσε τους περισσότερους οπαδούς ήταν η σοκολατένια (καμία έκπληξη σε αυτό!). Δεν απαιτεί κάτι ιδιαίτερο, απλώς όταν είναι έτοιμος ο χαλβάς και το μείγμα έχει πήξει προσθέτουμε μία πλάκα σοκολάτα υγείας (των 100 γρ.) και ανακατεύουμε ζωηρά. Δοκιμάστε τον και είμαι σιγουρη ότι θα σας αρέσει πολύ! 
Θα δώσω την πολυ εύκολη συνταγή του χαλβά που κάνω πάντα και έχει σίγουρη επιτυχία (με τις αναλογίες 1-2-3-4, εκτός από τη ζάχαρη που πια τη λιγοστεύουμε κάπως). 
Επειδή ξέρω από κάποιες φίλες μου ότι γενικά υπάρχουν νοικοκυρές που "φοβούνται" το χαλβά (επειδή δεν τον έχουν φτιάξει ποτέ), θα δώσω αναλυτικές οδηγίες και θα τις διαβεβαίωσω ότι πρόκειται για το ευκολότερο και γρηγορότερο γλυκό!  

Υλικά
1 ποτήρι (νερού) ελαιόλαδο (ή μισό-μισό ελαιόλαδο με σπορέλαιο για πιο ελαφριά γεύση)
2 ποτήρια σιμιγδάλι χονδρό
2,5 ποτήρια ζάχαρη
4 ποτήρια νερό 
1 ξυλάκι κανέλας
Μισό κ.γ.κανέλα σκόνη
1 μεγάλη σοκολάτα υγείας (100 γρ)

Παίρνουμε δύο κατσαρόλες: μία μετρίου μεγέθους για το σιρόπι και μία μεγάλη και βαθιά (προσοχή, να είναι αρκετά βαθιά!) για το χαλβά. 
Στη μέτρια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και το ξυλάκι της κανέλας και τη βάζουμε στη φωτιά για να βράσει. Αφήνουμε το σιρόπι να βράσει περίπου 4-5 λεπτά και μετά αφαιρούμε την κανέλα. 
Συγχρόνως στη διπλανή εστία της κουζίνας και στη μεγάλη κατσαρόλα, αφήνουμε να κάψει το λάδι και προσθέτουμε το σιμιγδάλι. Το καβουρδίζουμε ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα περίπου για 10 λεπτά (θέλουμε να πάρει λίγο χρώμα το σιμιγδάλι). 
Στο σημείο που ακολουθεί όποιος κάνει για πρώτη φορά χαλβά πρέπει να προσέξει λίγο!
Κατεβάζουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα με το σιμιγδάλι (πολύ σημαντικό, δεν επιχειρούμε να την αφήσουμε στη φωτιά!!!) και με προσοχή ρίχνουμε το σιρόπι μέσα στο σιμιγδάλι. Προσέχουμε πολυ γιατι το μείγμα κοχλάζει πολύ (γι αυτό και η κατσαρόλα πρέπει να είναι βαθιά).
Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά (χαμηλωμένη) και ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να πήξει. Ο χαλβάς πήζει και άλλο όσο κρυώνει οπότε δεν περιμένουμε να γίνει πάρα πολυ σφιχτός. Προσθέτουμε την κανέλα και τη σοκολάτα σε κομματάκια και ανακατεύουμε, η σοκολάτα λιώνει αμέσως και ενσωματώνεται στο χαλβά.
Βάζουμε το μείγμα σε φόρμα, το πατάμε καλά με ένα κουτάλι για να είναι ενιαίο. Ξεφορμάρεται πάρα πολύ εύκολα όταν κρυώσει.

2 σχόλια:

  1. αααααα λατρευω χαλβα !!! μ αρεσει που τον εκανες σοκολατενιο !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Αμαλίτσα μου! Αυτός ο χαλβάς σου μου άρεσε πάρα πολύ... τον λατρεύω γενικά αλλά και με σοκολάτα γίνεται ασυναγώνιστος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή