"ΠΕΙΡΑΓΜΕΝΗ" ΕΛΑΦΡΙΑ ΤΥΡΟΠΙΤΑ

Σας αρέσει η τυρόπιτα? Αν όχι σε όλους, στους περισσότερους αρέσει πολύ! Είναι όμως γεγονός ότι τα υλικά μιας τυρόπιτας είναι "πλούσια" σε θερμίδες. Μετά από πειραματισμούς, πότε λόγω δίαιτας και πότε για λόγους υγείας, κατέληξα σε μία πιο ελαφριά συνταγή για τυρόπιτα που είναι νοστιμότατη αλλά πιο ελαφριά από την κλασσική συνταγή. Η γέμιση μάλιστα, επειδή έχει τα γιαούρτια, γίνεται πολύ ζουμερή και αφράτη. Θα χρειαστούμε τα ακόλουθα υλικά:
- 6 φύλλα κρούστας
- 10 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- 2 γιαούρτια στραγγιστά 2%
- 2 αυγά
- 100 γρ. φέτα με χαμηλά λιπαρά
- 200 γρ. ανθότυρο
- 100 γρ. κίτρινο τυρί με χαμηλά λιπαρά
- 1 κουταλιά σούπας μουστάρδα
- Δυόσμος
- Αλάτι, πιπέρι
Χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε στα γιαούρτια. Στο μίγμα μέσα τρίβουμε τα τυριά και προσθέτουμε τη μουστάρδα, το δυόσμο, το πιπέρι και λίγο αλάτι. Λαδώνουμε με πινέλο ένα ταψάκι και στρώνουμε 3 φύλλα κρούστας, λαδώνοντάς τα ελαφρά ένα-ένα. Στη μέση ρίχνουμε το μίγμα με τα τυριά. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα 3 φύλλα λαδώνοντάς τα και αυτά ελαφρά. Αφού τελειώσουμε με τα φύλλα χαράζουμε την πίτα και λαδώνουμε την επιφάνεια με το λαδάκι που έμεινε (γενικά βάζουμε λίγο, έτσι ώστε να μας φτάσουν οι 10 κουταλιές του λαδιού που προανέφερα). Ψήνουμε την πιτούλα μας όπως ξέρουμε (δηλ. στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα) και μόλις μοσχομυρίσει το σπίτι και ροδοκοκκινίσει, την απολαμβάνουμε με ...λιγότερες τύψεις!!!

2 σχόλια:

  1. Γεωγράφος21/1/10 19:32

    Φαίνεται ωραία στη φωτό!! Εξυπνη η αναλογία ανθότυρου/φέτας. Ζεστη θαείναι μούρλια!!..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχω προγραμματίσει κάτι ανάλογο για το βράδυ, αλλά με σφολιάτα. Δεν μου λες όμως Αμαλία γιατί βάζεις την μουστάρδα μέσα στο μείγμα;
    Μοσχοκάρυδο, πιπεράκι, δυόσμο ή ψιλοκομμένο μαϊντανό, πάπρικα (ανάλογα τα τυριά μου) βάζω αλλά μουστάρδα ποτέ μέχρι σήμερα...
    Καλό Σαββατοκύριακο εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή