ΜΙΝΙ ΚΙΣ-ΛΩΡΕΝ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Λαχταριστά δεν είναι τα μεζεδάκια παντός είδους (και καιρού)? Προτιμώ να τρώω διάφορα τέτοια μικροπραγματάκια, παρά κανονικές μερίδες φαγητού, το ομολογώ! Ένα από τα αγαπημένα μου είναι τα μικρά κις-λωρέν, για την παρασκευή των οποίων χρησιμοποιώ τα ταψάκια με τις θήκες των muffins. Οι παραλλαγές πολλές: από τα κλασσικά με τυρί και ζαμπόν ή μπέικον, μέχρι τα πιο γκουρμέ με σολωμό και άνηθο, τα αγαπημένα όλων με μπουκίτσες κοτόπουλου και μανιτάρια ή τα πιο ιδιαίτερα με μπρόκολο και ροκφόρ. Για σήμερα θα γράψω μία vegetarian εκδοχή που εμένα μου αρέσει πολύ και που φυσικά επιδέχεται πολλές προσθαφαιρέσεις, ανάλογα με τα γούστα σας στα λαχανικά και το περιεχόμενο του ψυγείου σας! Για 12 κις (όσα και οι θήκες στο ταψάκι μου) χρειάστηκα:
- 12 στρογγυλά σφολιατάκια
- διάφορα λαχανικά - στην συγκεκριμένη περίπτωση έβαλα: 1 χούφτα ανάμικτα κατεψυγμένα (αρακά, καρότα και φασολάκια) & 5-6 μανιτάρια σε φετούλες & 1 χούφτα σπανάκι βρασμένο & 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο & 1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη, κοινώς ό,τι βρήκα στο ψυγείο και στην κατάψυξη!
- πιπέρι, γλυκιά πάπρικα
- 1 χούφτα τριμμένα κίτρινα τυράκια (ομοίως ό,τι έχει το ψυγείο!)
- 2 αυγά
- 1 φλυτζάνι γάλα
Η εκτέλεση είναι απλή: σε ένα τηγάνι και σε λίγο λαδάκι μαραίνετε όλα τα λαχανικά μαζί μέχρι να μαλακώσουν. Όταν είναι έτοιμα, τα πιπερώνετε. Στρώνετε ένα σφολιατάκι σε κάθε θήκη του ταψιού σας και ρίχνετε μέσα μία κουταλιά μίγματος λαχανικών. Από πάνω βάζετε και μία κουταλιά τριμμένα τυράκια. Χτυπάτε σε ένα μπωλ τα αυγά και το γάλα, προσθέτετε την πάπρικα και γεμίζετε κάθε θηκούλα με αυτό το υγρό μίγμα. Μετά ψήνετε στο φούρνο σας μέχρι τα κις -λωρέν να φουσκώσουν και να μποσχομυρίσει όλο το σπίτι! Τρώγονται ωραιότατα και την επόμενη μέρα γιατί τα λαχανικά δεν χάνουν τη νοστιμιά τους!

11 σχόλια:

  1. Αμαλία, μια χαρά για μεζεδάκια είναι τούτα τα χαριτωμένα, αλλά και για κολατσιό επίσης. Πρακτικά και μικρά να τα μεταφέρεις σε χώρο εργασίας... Ασε που ξεγελάς ίσως και κανένα πιτσιρίκι με το να φάει πράγματα που αλλιώς δεν θα έτρωγε :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μούρλια έγιναν ότι πρέπει για παρέα με μπυρίτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ...drooling λιχουδιές!:P
    Καλώς σας βρήκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ξερετε οτι η αυθεντικη quish lorraine δεν έχει τυρι παρα μονο αυγά,κρεμα χτυπημενη και αλλαντικό?η προσθήκη τυριου gryere αλλαζε το ονομα της κις σε gryere,οπως και η προσθηκη κρεμμυδιου σε κις αλσατίας...είθισται δε να τρώγονται κρύες καθ'οτι θεωρούνται ιδανικές για καλοκαιρινα πικ νικ...οι δικες σας παντως ειναι ιδιαιτερως...γαργαλιστικες :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Penelope έχεις απόλυτο δίκιο για τη μεταφορά τους, εγώ τα περισσότερα τα έφερα στο γραφείο όπου έγιναν ανάρπαστα αν και κρύα! ¨οσο για το πιτσιρίκι μου... δυστυχώς δεν ξεγελάστηκε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ είναι όντως ωραία για μπυρο-μεζεδάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. COOK ευχαριστούμε πολύ για τις χρήσιμες γαστρονομικές πληροφορίες, έχεις εντρυφήσει γενικά σε σχετικά θέματα ή μόνο σε όσα αναφέρονται στη γαλλική κουζίνα???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. τελεια τα κις λωρεν μονο που που ευκολα ξεκινας και δυσκολα σταματας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αμελί μου στο ξαναλεω, αν και είμαι follower, δεν ξερω γιατί δεν μου ερχονται ενημερώσεις ώστε να ειδοποιούμαι και να τρέχω να απολαμβάνω τις νοστιμιές σου!
    Τα κις λορενάκια άψογα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Pansofix πόσο δίκιο έχεις (μάλλον γι αυτό διάλεξες και το σχετικό όνομα!!!). Να μη σας πω πόσα έφαγα, κωλύομαι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή