ΤΟ ΓΡΗΓΟΡΟ FLAN

Τον τελευταίο καιρό, σας έδωσα μεγάλη δόση Γαλλίας, τουλάχιστον από φωτογραφικής πλευράς. Συνεχίζοντας λοιπόν στο ίδιο μοτίβο σας γράφω σήμερα μία εύκολη και γρήγορη συνταγή για το γαλλικό γλυκό flan. Για όσους δεν το ξέρουν, το flan είναι κάτι σαν τη δική μας γαλατόπιτα, βασίζεται κυρίως στο γάλα και τα αυγά και ψήνεται στο φούρνο. Κάποιες εκδοχές του έχουν ως βάση λεπτή ζύμη τάρτας, κάποιες είναι χωρίς ζύμη ή με προσθήκη φρούτων. Η δική μου σημερινή συνταγή είναι η πιο απλή εκδοχή, χωρίς ζύμη και με ελάχιστα υλικά. Για ένα στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 20 εκ. χρειαζόμαστε:
500 ml γάλα (ακόμα και με μειωμένα λιπαρά)
3 αυγά
100 γρ. ζάχαρη
100 γρ. αλεύρι
2 φακελλάκια βανιλίνη ή 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Χτυπάμε με σύρμα (όχι στο μίξερ) τα αυγά και προσθέτουμε λίγο-λίγο τη ζάχαρη και το αλεύρι. Ενώνουμε με το γάλα και στο τέλος προσθέτουμε τη βανίλια (μην την παραλείψετε, γιατί αλλιώς όταν ψηθεί το γλυκό μας θα έχει έντονη μυρωδιά αυγού). Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε το ταψάκι μας (προσέξτε να μην είναι πολύ ρηχό γιατί το γλυκό φουσκώνει αρκετά κατά τη διάρκεια του ψησίματος αν και μετά πέφτει) και ρίχνουμε μέσα το μίγμα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου τρία τέταρτα, είναι έτοιμο όταν πάρει ροδοψημενη όψη η επιφάνειά του. Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν το φάμε και αν θέλουμε το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη (με τις παραπάνω δοσολογίες είναι αρκετά άγλυκο, οπότε μην φοβηθείτε να προσθέσετε λίγη άχνη). Bon apetit!

7 σχόλια:

  1. Γεια σου Αμελί!
    Λατρεύω το φλαν! Πάω και το αγοράζω συχνά πυκνά στου Πωλ. Νομίζω ότι ήρθε ο καιρός να το φτιάξω και μόνη μου, θα το δοκιμάσω! (Αυτό που σημειώνεις ότι είναι αρκετά άγλυκο, νομίζω ότι ισχύει στη γαλλική ζαχαροπλαστική γενικά. Δεν σε συντρίβει η γλυκύτητα ενός γαλλικού γλυκού. Είναι όσο χρειάζεται γλυκό)
    Αχ, τι μας έκανες με το Παρίσι! Πληγή στην καρδιά ήταν! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραίο και εύκολο γλυκάκι!
    Νομίζω ότι θα ταιριάζει υπέροχα με καφέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γαλλική γαλατόπιτα εύκολη και πολύ νόστιμη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Crispy, αυτό είναι το καλό/κακό των γαλλικών γλυκών, μπορείς να φας ´οσα τραβάει η ´ορεξή σου δυστυχώς! Δοκίμασέ το το φλαν, είναι εύκολο και ελαφρύ. Αυτός ο Πωλ, πανταχού παρών ήταν στο Παρίσι συν βέβαια όλα τα λοιπά (patisseries, boulangeries etc). Τραγωδία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λίγο βουτυράκι δεν πάει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όχι κυρία Ταξιαρχία μας, δεν χρειάζεται βουτυράκι, είναι light συνταγούλα αυτή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλώς σε βρίσκω Amelie!
    Παλιά Νιοσμυρνιά εγώ και ελληνογαλλίδα, πώς και δεν σε είχα ανακαλύψει νωρίτερα???? χαχαχα !!!!
    Τρελλαίνομαι για τα flans! Καλά που μου το θύμισες να φτιάξω κανένα το Σαββατοκύριακο! Κι έχω μείνει και με το παράπονο που δεν πήγα στο Παρίσι τα δύο τελευταία χρόνια, μετά από 30 και πλέον συνεχόμενα...!
    Θα χαρώ πολύ να σε δώ κι από τα δικά μου λημέρια !!
    Bisous!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή