ΣΟΓΙΑ Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ

 
Αυτή τη φορά, λίγο η νηστεία, λίγο η δίαιτα και πιο πολύ η διάθεση για μία αλλαγή,  είπα να πειραματιστώ μαγειρικά με τη σόγια. Αποτελεί μία καλή εναλλακτική του κρέατος, νηστίσιμη και απείρως πιο οικονομική. Είχα χρόνια να τη μαγειρέψω, παρόλο που παλιά την τιμούσα συχνά-πυκνά. Η σόγια πωλείται σε δύο μορφές, σε κιμά (που είναι και η πιο διαδεδομένη μορφή) και σε μικρά κομματάκια (κεμπάπ, όπως αναγράφεται στη συσκευασία).
Η διαφορά της στο μαγείρεμα από το κρέας είναι ότι χρειάζεται περισσότερο αλάτι και μπαχαρικά γιατί από μόνη της είναι άγευστη, αν όμως τη μαγειρέψουμε σωστά το αποτέλεσμα είναι αρκετά γευστικό. Στη δική μου περίπτωση την έκανα κοκκινιστή και ο δύσκολος κριτής του σπιτιού, η Νατάσα, δεν κατάλαβε καν ότι δεν είναι κρέας, απλώς της φάνηκε "κάπως διαφορετικό κρέας" όπως μου είπε. Το έφαγε πάντως με όρεξη, άρα πέρασε το τεστ!
Η σόγια είναι μία καλή πηγή πρωτεϊνών, όταν θέλουμε να αποφύγουμε το κρέας και αποτελεί για αιώνες καθημερινή τροφή των ασιατικών λαών. Οι πρωτεϊνες της σόγιας συνιστούν καλό υποκατάστατο των ζωϊκών προϊόντων αν και κάπως χαμηλότερης βιολογικής αξίας από τις πρωτεϊνες ζωϊκής προέλευσης. Σύμφωνα με πολλές μελέτες, η τακτική κατανάλωση σόγιας μπορεί να προστατεύσει τον οργανισμό από κάποιες μορφές καρκίνου, λόγω κάποιων φυτικών χημικών που περιέχει. Ομοίως προστατεύουν από καρδιοπάθειες καθώς μειώνουν τα επίπεδα χοληστερίνης και την πίεση. Είναι επίσης θρεπτική, γιατί αποτελεί καλή πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, σιδήρου ψευδάργυρου και σεληνίου. Για να κρατάμε όμως και τις ισορροπίες, να πούμε ότι έχουν αναφερθεί πολλές περιπτώσεις αλλεργιών και δυσανεξιών στη σόγια. Επίσης, καλό είναι η σόγια που επιλέγουμε να είναι βιολογική και όχι μεταλλαγμένη. Αυτά τα λίγα από επιστημονικής πλευράς!
Στο πρακτικό του ζητήματος τώρα, για να ετοιμάσουμε τη σόγια σε κοκκινιστή μορφή χρειαζόμαστε τα ακόλουθα υλικά:
- 1 νεροπότηρο σόγια κεμπάπ
- Ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 2 χρωματιστές πιπεριές σε λωρίδες
- 1 καρότο σε κυβάκια
- Λίγη μαυροδάφνη για το σβήσιμο των λαχανικών
- 1 νεροπότηρο τριμμένη ντομάτα
- Αλάτι, πιπέρι
- Κανέλλα, μοσχοκάρυδο
- 2-3 κόκκους μπαχάρι
Βάζουμε τη σόγια να πάρει μία βράση σε μπόλικο νερό, την κατεβάζουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε στο ζεστό νερό για 10 λεπτά. Τη σουρώνουμε, την ξεπλένουμε με κρύο νερό και τη στύβουμε πολύ καλά στα χέρια μας. Από εδώ και πέρα τη μαγειρεύουμε όπως το κρέας (με την υπενθύμιση να χρησιμοποιήσουμε περισσότερο αλάτι και γενναιόδωρη δόση μπαχαρικών): Σε ελαιόλαδο σωτάρουμε το κρεμμύδι, όταν γυαλίσει προσθέτουμε το σκόρδο, τις πιπεριές και το καρότο. Σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε τη ντομάτα και τα μπαχαρικά. Προσθέτουμε μπόλικο νερό και αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα, μέχρι να δέσει η σάλτσα και να σκουρήνει λίγο το χρώμα της σόγιας.
 

11 σχόλια:

  1. Καλησπέρα, σε μένα δυστυχώς δεν πέρασε το test πριν χρόνια και έκτοτε δεν πειραματίστηκα πάλι.
    Ξέρω πολλούς φίλους που είναι χορτοφάγοι και τρώνε μόνο σόγια σε όλες τις μορφές της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ¨Ετσι είναι Ξανθή, περί ορέξεως...! Αν δεν σου αρέσει δεν γίνεται προκοπή.

      Διαγραφή
    2. ΞΑΝΑΔΟΚΙΜΑΣΕ ΞΑΝΘΗ...ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΚΑΝΕΣ ΛΑΘΟΣ ΣΥΝΤΑΓΗ.
      ΑΜΑ ΔΕ ΒΑΛΕΙΣ ΑΡΚΕΤΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΣΤΙΜΗ Η ΣΟΓΙΑ...ΕΙΝΑΙ ΟΣΠΡΙΟ.

      ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΑΝ ΔΕ ΒΑΛΕΙΣ ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΣΤΗ ΣΑΡΚΑ ΕΝΟΣ ΝΕΚΡΟΥ ΖΩΟΥ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΣΤΙΜΟ.

      Διαγραφή
  2. Η μαμά μου που νηστεύει τακτικά είναι φανατική της σόγιας και έτσι τη μαγειρεύει συχνά.
    Φτιάχνει μια συνταγή πολύ παρόμοια με τη δική σου Αμαλία μου.
    Την έχω δοκιμάσει και είναι πραγματικά εξαιρετική, τρώγεται πάρα πολύ ευχάριστα!
    Φιλιά, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν η μαμά σου έχει και κάποια άλλη πρόταση να μας κάνει, ευχαρίστως να την τιμήσουμε! Σε μορφή κιμά βρήκα πολλές συνταγές αλλά στη μορφή του κεμπάπ τα πράγματα είναι σαφώς πιο περιορισμένα.

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα Αμαλία μου ...κάποτε έτρωγα σόγια και σαν κρεατόπιτα αλλά και σαν κοκκινιστή... τώρα όμως έτσι κι αλλιώς μείωσα και το κρέας οπότε... έχω χρόνια να φάω!!!
    Πρέπει να σου έγινε νοστιμότατη!!!
    Καλή εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κρεατόπιτα ε? Ωραία ιδέα μου έδωσες, δεν το είχα σκεφτεί, θα την δοκιμάσω και έτσι! Κρέας κόκκινο κι εγώ δεν τρώω ιδιαίτερα, το πολύ 1-2 φορές το μήνα αλλά η σόγια μου άρεσε τελικά, θα προχωρήσω και στον κιμά για περαιτέρω πειραματισμούς.

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος20/3/14 12:33

    Καλημέρα Amelie,

    Συγχαρητήρια για το blog σου! Οι γαστρονομικές σου προτάσεις μας ανοίγουν την όρεξη!

    Βλέπουμε οτι έχεις πολλές και ενδιαφέρουσες συνταγές και θα θέλαμε να σου παρουσιάσουμε το http://www.psaksesintages.gr, μία ιστοσελίδα στη οποία οι χρήστες μας έχουν τη δυνατότητα να ψάχνουν ανάμεσα σε περισσότερες από 35.000 συνταγές από τα πιο δημοφιλή ελληνικά blogs και sites.

    Στο Psaksesintages.gr έχουμε επίσης δημιουργήσει το τμήμα TOP BLOGS ΣΥΝΤΑΓΩΝ, μία λίστα με τα πιο δημοφιλή blogs στην οποία μπορείς κι εσύ να προσθέσεις το δικό σου.

    Οι επισκέπτες μας θα μπορούν να ψάχνουν συνταγές στη σελίδα μας δημιουργώντας υψηλά επίπεδα επισκεψιμότητας για τα blogs που είναι εγγεγραμμένα.

    Το Psaksesintages.gr ανήκει σε μία μεγάλη οικογένεια με σελίδες συνταγών από 47 χώρες!

    Εσύ θα ήθελες να γίνεις μέλος αυτής της μεγάλης οικογένειας;

    Ρίξε μια ματιά στη σελίδα μας, θα χαρώ να πάρω την απάντησή σου!

    Φιλικά
    Απόστολος Ζέρβας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η φωτογραφία της συνταγής πάντως μόνο ένα πράγμα μου φέρνει στο μυαλό: Τηγανιά χοιρινό!
    Ενώ τη σόγια σε κομματάκια (το κεμπάπ που λέμε) τη βλέπω χρόοονια στο σ/μ, δεν την έχω μαγειρέψει ακόμα! Πρέπει να δοκιμάσω, είμαι περίεργη -τώρα πιο πολύ!
    Φαντάζομαι πως το πιάτο το συνοδεύουμε με ρύζι ή ζυμαρικά, ε?
    Καλημέρα και καλή βδομάδα εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειναι αλήθεια ότι στη φωτογραφία ´οντως μοιάζει πολύ με τηγανιά, στη γεύση πάλι όχι, είναι ιδιαίτερη η γεύση της σόγιας! Κανονικά θα ταίριαζε ωραία με ρυζάκι ή ζυμαρικό, εγώ λόγω δίαιτας την έφαγα με μαρουλοσαλάτα με την οποία έκανε καλό συνδυασμό γιατί ως υφή είναι ζουμερή και αντιστάθμιζε την στεγνή γεύση του μαρουλιού.

      Διαγραφή
    2. δΕ θα ελεγα πως εχει γευση η σογια....τα μπαχαρικα ειναι που της δινουν γευση.
      το φτιαχνω τωρα θα το συνοδεψω με ρυζι.

      Διαγραφή