ΓΛΥΚΟ ΜΕ ΜΗΛΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΓΑ

"Μαμά, σου΄φερα μήλα!!"
Προχθές η Νατάσα, επιστρέφοντας από το σχολείο, εμφανίστηκε με μία σακούλα γεμάτη...μήλα! Στην (εύλογη) ερώτησή μου για την προέλευση των μήλων, μου απάντησε ότι τους τα μοίρασαν στο σχολείο για να μάθουν να τρώνε υγιεινά όπως ανέφερε με σοβαρότητα. Το γεγονός ότι ένας από τους μόνιμους καβγάδες μας είναι ότι με το ζόρι τρώει φρούτα δεν την πτόησε καθόλου και άρχισε να μου αναλύει με παρρησία τα οφέλη της κατανάλωσης φρέσκων φρούτων! Σε αυτό το σημείο κρίνω σημαντικό να διευκρινήσω ότι εγώ προσωπικά καταναλώνω απαραίτητα 2-3 φρούτα ημερησίως, οπότε η διδασκαλία εκ μέρους της κόρης μου δεν είναι καθόλου απαραίτητη στην περίπτωσή μου, αντίθετα με εκείνην!
Αυτό που έμαθα τελικά για το θέμα των μήλων είναι ότι βρίσκεται σε ισχύ ένα πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την προώθηση κατανάλωσης φρούτων στα παιδιά, σύμφωνα με το οποίο θα διανεμηθούν μήλα, πορτοκάλια και φρουτοσαλάτες σε σχολεία. Αυτά για το τυπικό κομμάτι, αυτό της ενημέρωσης για το θέμα!
Στο ουσιαστικό κομμάτι όμως, όταν άνοιξα τη σακούλα με τα μήλα διαπίστωσα ότι το καμάρι μου, μέχρι να φέρει τα μήλα στο σπίτι, προφανώς τα θεώρησε ως εναλλακτικό παιχνίδι και τα χτυπολογούσε όπου έβρισκε καθόλη τη διάρκεια της διαδρομής από το σχολείο. Το αποτέλεσμα ήταν ότι τα έρμα τα μήλα είχαν χτυπηθεί ολούθε και δύσκολα θα μπουρούσαν να επιτελέσουν το στόχο τους, δηλαδή να καταναλωθούν έτσι όπως ήταν. Η λύση...ένα γλυκό! Αποφάσισα να μείνω πιστή στον υγιεινό προσανατολισμό της διανομής των φρούτων κι έτσι έψαξα και βρήκα μία πολύ εύκολη και ελαφριά εναλλακτική συνταγή σε ένα γαλλικό site, ώστε να μην επιβαρυνθούν πολύ θερμιδικά. Το γλυκό αυτό δεν έχει αυγά, έχει ελάχιστο βούτυρο, αρκετά μήλα και μία ζουμερή υφή που το κάνει λαχταριστό. 
 
Υλικά (για ένα μικρό ταψάκι 20X20)
250 ml γάλα
15 γρ βούτυρο ή μαργαρίνη
150 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μαγιά
Λίγη υγρή βανίλια
5 γεμάτες κουταλιές σούπας ζάχαρη
4-5 μήλα
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε μία μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα με το βούτυρο μέχρι να λυώσει το βούτυρο. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει λίγο το γάλα. Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε το ταψάκι μας και στρώνουμε μέσα τα κομμάτια του μήλου. Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε τα στερεά υλικά (αλεύρι, μαγιά και ζάχαρη) και μετά προσθέτουμε το γάλα με το λυωμένο βούτυρο ανακατεύοντας ζωηρά με το σύρμα μέχρι να ενοποιηθούν. Προσθέτουμε και τη βανίλια. Ρίχνουμε το μίγμα πάνω από τα μήλα και φουρνίζουμε για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα.



16 σχόλια:

  1. Ενδιαφέρουσα η πρωτοβουλία του υπουργείου, δεν μπορώ να πω ότι δεν εντυπωσιάστηκα :)
    Σε φαντάζομαι όταν είδες τα χτυπημένα μήλα :)
    Ωραία τα αξιοποίησες πάντως. Σαν light κεκάκι είναι το γλυκό;
    Φιλιά πολλά, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι αρκέτά θετική πρωτοβουλία, ειδικά για όποια παιδιά δεν είναι πολύ ένθερμοι καταναλωτές φρούτων! Το γλυκό δεν είναι τόσο αφράτο σαν κέικ, είναι κάπως συμπαγές αλλά ζουμερό και επειδή περιέχει μεγάλα κομμάτια μήλου είναι πολύ νόστιμο.

      Διαγραφή
  2. Ο άνδρας μου λατρεύει τα μήλα και γενικά τις μηλόπιτες.Είναι όμορφη συνταγή και εύκολη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύκολη, γρήγορη και με έντονη γεύση μήλου γιατί τα κομμάτια μήλου κόβονται μεγάλα!

      Διαγραφή
  3. Πολύ εύκολη συνταγή. Και ελαφριά και νοστιμότατη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω πως αυτά τα χαρακτηριστικά οφείλονται στο ότι είναι γαλλικής προέλευσης η συνταγή! Σκαρώνουν συχνά κάτι τέτοια απλά γλυκάκια οι γαλλίδες.

      Διαγραφή
  4. Ωραία εκδοχή, τα αυγά δεν μου πολυαρέσουν γενικώς, μήλα έχω πάντα σπίτι..........θα δοκιμαστεί πάραυτα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα μήλα στα γλυκά μου αρέσουν πάρα πολύ και το γλυκάκι σου φαίνεται τέλειο! Θυμάμαι όταν ήμουν μικρή στος δημοτικό (δεν θα πω πόσα χρόνια πριν αλλα πολλά, πάρα πολλά) μας μοιράζαν πορτοκάλια και συμπυκνωμένους χυμούς βερίκοκο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία, τα χρόνια μας πρέπει να είναι κοινά γιατί τους χυμούς βερίκοκο τους θυμάμαι κιεγώ! Επειδή τότε οι χυμοί δεν ήταν τόσο διαδεδομένοι και η μαμά μου δεν μας έπαιρνε στο σπίτι, μου φαίνονταν κάτι τρομερά νόστιμο!

      Διαγραφή
  6. τώρα φανταστείτε ένα υπουργείο παιδείας να μοιράζει μήλα(σε ψυγεία συντηρημένα από τον χειμώνα),την εποχή που θα έπρεπε να μοιράζει φράουλες....το ότι ήταν χτυπημένα δεν οφείλεται στο βλαστάρι σου κατά πάσα πιθανότητα,μα στο ό,τι ήταν ήδη ταλαιπωρημένα όταν τα παρέδωσαν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ζώντας εκ των έσω τη γραφειοκρατία του δημοσίου υποθέτω ότι το πρόγραμμα αυτό θα πήρε μήνες μέχρι να υλοποιηθεί, γι αυτό και άργησε τόσο εξάλλου. Τώρα ξεκίνησε η διανομή τωνφρούτων ενώ τα σχολεία ετοιμάζονται να κλείσουν!

      Διαγραφή
  7. Εσείς μήλα...Εμείς πορτοκάλια...και κομπόστες!
    Άντε και σήμερα θα την κάνω την πρόβα με πορτοκαλόπιτα σιμιγδαλένια, για να τα καταναλώσω Αμαλία μου.
    Καλό μεσημέρι εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κομπόστες πήραμε κι εμείς, λίγες μέρες μετά, ωραίες ήταν!

      Διαγραφή
  8. Στο 'χω ξαναπεί: Είσαι ο άνθρωπός μου !!! Μηλόπιτα πατ-κιουτ θα το ονομάσω και θα το τιμήσω δεόντως :-)

    Και για το "Ευχαριστώ", τσάκω κι ένα βραβειάκι :-) http://skepseis.co.uk/wp/archives/1478

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώωωωω! Εκπέμπουμε στο ίδιο μήκος κύματος όσον αφορά στο δίδυμο ευκολία-ταχύτητα παρασκευής!!

      Διαγραφή