ΡΩΜΗ ΦΑΓΗΤΟ

Το τελευταίο μέρος της φωτογραφικής μας επίσκεψης στη Ρώμη περιλαμβάνει μερικές φωτογραφίες γαστρονομικού ενδιαφέροντος. Επειδή είμαι από τους ενθερμότερους οπαδούς της ιταλικής πίτσας σε...παγκόσμιο επίπεδο (νομίζω πως θα μπορούσα άνετα να ζω καθημερινά τρεφόμενη με πίτσα για το υπόλοιπο του βίου μου), δοκίμασα πολλούς και απίθανους συνδυασμούς. Μακάρι να έμενα περισσότερες μέρες μόνο και μόνο με αυτό το σκοπό: δοκιμαστής πίτσας- το επάγγελμα των ονείρων μου! Οι Ιταλοί είναι πολύ τολμηροί στους συνδυασμούς υλικών στις πίτσες τους, ετερόκλητων σε πρώτη ανάγνωση, αλλά τόσο ταιριαστών τελικά. 
Η απαραίτητη χειροποίητη ζύμη ψημένη σε ξυλόφουρνο, η ελάχιστη ποσότητα ντομάτας (σε αντίθεση με την ελληνική εκδοχή που συνήθως η πίτσα "κολυμπάει" στη σάλτσα), τα φρέσκα υλικά και η μικρή ποσότητα τυριού (πάλι σε αντίθεση με τις χούφτες τυριού στην ελληνική εκδοχή που σκεπάζει όλες τις άλλες γεύσεις) κάνουν την ιταλική πίτσα ένα νόστιμο και (ναι,ναι, μην απορείτε) ελαφρύ πιάτο. 
Αρχικά η ιταλική πίτσα δεν περιελάμβανε ντομάτα (αφού αυτό το λαχανικό αποτελεί μεταγενέστερο "λάφυρο" του Κολόμβου που το ανακάλυψε στην Αμερική και το έφερε στην Ευρώπη).
Η πιο χαρακτηριστική ιταλική πίτσα, η "Μαργαρίτα" δημιουργήθηκε το 1889 στη Νάπολη, όταν φτιάχτηκε μία πίτσα προς τιμήν της Βασίλισσας Μαργαρίτας στα χρώματα της ιταλικής σημαίας: πράσινο (βασιλικός, λευκό (μοτσαρέλα) και κόκκινο (ντομάτα).

Πίτσα με κολοκυθάκια και πικάντικα μανιτάρια (από τις καλύτερες που δοκίμασα!)

Πίτσα με ψητά λαχανικά

Πίτσα με λουκάνικο και ...ραδίκια

Με πέστο και πεπερόνι

Με τέσσερα τυριά

Όπως και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο, παντού υπάρχουν νοστιμότατα σάντουιτς που είναι και ιδιαίτερα χορταστικά:



Γουρουνάκι σούβλας

Μους λεμόνι

Καταπληκτικό παγωτό με φρέσκο γάλα, για όποιον πρόκειται να επισκεφτεί τη Ρώμη συνιστώ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ μία (και δυο και τρεις) επισκέψεις! Must γεύσεις, η βελούδινη σε υφή σοκολάτα, το θεϊκό κάστανο, το μυρωδάτο λεμόνι με κομματάκια ζαχαρωμένης φλούδας λεμονιού και το άπαιχτο τιραμισού! 


Και λίγα παραδοσιακά μπισκοτάκια

Τελείωσαν οι ιταλικές φωτογραφίες μου, να είμαστε όλοι καλά να κάνουμε ωραία ταξίδια, πραγματικά και φανταστικά, ακόμα και τα δεύτερα έχουν τη χάρη τους! 

Καλή εβδομάδα να έχετε όλοι, με...ψυχραιμία είτε ανήκετε στους κερδισμένους, είτε στους λιγότερο κερδισμένους της χθεσινής μέρας. Καινούρια ξεκινήματα έρχονται, είτε έτσι, είτε αλλιώς οι αλλαγές είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής...

16 σχόλια:

  1. Πω πω πίτσα και κακό και μετά ενα παγωτάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην περίπτωσή μου η πίτσα έπαιζε το ρόλο του πρωινού, του μεσημεριανού, του βραδινού και του σνακ!!! Το παγωτάκι πάντα απαραίτητο!

      Διαγραφή
    2. πολύ σωστή σε βρίσκω me ta 3 πιτσο-γευματα ;)

      Διαγραφή
  2. Από όλες τις πίτσες κλικ μου έκανε αυτή με τα ραδίκια μη σου πω ότι θα δοκιμάσω να φτιάξω.
    Καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήταν λίγο ασυνήθιστη γεύση για πίτσα Ξανθή, αλλά ταίριαζε ωραία με το λουκάνικο! Καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  3. Εντάξει... πείνασα!
    Με τις πίτσες, τα σάντουιτς και τα γλυκά!
    Πολύ πρωτότυποι συνδυασμοί υλικών πάντως!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είναι Ερμιόνη μου ότι διάλεγα και τους πιο πρωτότυπος συνδυασμούς, έτσι ώστε να δοκιμάσω κάτι πιο διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  4. εγώ που είμαι του παγωτού τύπος θα κατασκηνώσω στο παγωτατζίδικο και θα σας περιμένω να έρθετε από τις πίτσες!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχχχχ, σου υπόσχομαι πως αν κατασκηνώσεις στο παγωτατζίδικο δεν θα...βαρεθείς καθόλου!

      Διαγραφή
  5. Α, έχω πάει και Ρώμη και στις πιο γνωστές ιταλικές πόλεις. Την καλύτερη πίτσα έτυχε να τη δοκιμάσω στη Φλωρεντία, σε πολύ μικρό ας πούμε -no name- μαγαζάκι. Στη Ρώμη όμως δοκίμασα φανταστική γρανίτα εσπρέσο σε ποτήρι και όχι σε μπάλα παγωτού ή σαν smoothie όπως τη σερβίρουν εδώ αλλά σε κρυσταλλάκια παγωμένου εσπρέσο με κρέμα από πάνω και ήταν πράγματι το κάτι άλλο! Επίσης η καρμπονάρα (όπου τη σιχαίνομαι όταν τη δοκιμάζω εδώ σε πιτσαρίες και ιταλικά εστιατόρια) ήταν εξαιρετική, όπως επίσης και το ριζότο που δοκίμασα στο Μιλάνο. Και σταματάω εδώ γιατί θα γράψω σεντόνι :)
    Να είσαι καλά να ξαναπάς εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα μικρά μαγαζάκια είναι συνήθως πολύ καλύτερα, την πίτσα με τα ραδίκια την φάγαμε σε μία πιτσαρία που απέξω έδινε την εικόνα διάλυσης, τελικά όμως ήταν πολύ ψαγμένη και στέκι ντόπιων. Όσο για τα υπόλοιπα που αναφέρεις...πολύ τα λιμπίζομαι! Μακάρι να είμαστε όλοι καλά και να έχουμε τη δυνατότητα να ταξιδεύουμε!

      Διαγραφή
  6. Αμάν Αμαλία μου!!! Με τρέλλανες, με έκανες να πεινάσω και να λιμπιστώ. Μου θύμισες εμένα που όταν είμαι στην Ιταλία μπορώ να ζήσω μόνον με ζυμαρικά (άντε και πίτσα!!) χαχαχα. Σ' ευχαριστώ πολύ για τη γαστρονομική βόλτα στη Ρώμη, να εισαι καλά!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύχομαι και σε νέες γαστρονομικές βόλτες Κική μου!!!

      Διαγραφή
  7. Ενδιαφέρον tour Αμαλία με εξαιρετική προβολη της ιταλοκής κουζίνας με καταπληκτικές φώτο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευτυχώς η ιταλική κουζίνα είναι από μόνη της πολύ ενδιαφέρουσα και διευκολύνει τις...δοκιμές!

      Διαγραφή
  8. η βολτα που μας εκανες ολοκληρωθηκε με τον πιο ωραιο και νοστιμο τροπο!!!!!!
    Ηρθε η ωρα λοιπον amelie με εκτιμηση και χαρα να σου δωσω με τη σειραμου αυτο το βραβειο

    http://kikitchenandthechef.blogspot.gr/2015/01/blog-post_30.html#more

    καλο σουκου φιλια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή