ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ

Νόστιμο, υγιεινό και πρωτότυπο φαγάκι είναι οι γίγαντες μαγειρεμένοι με σπανάκι στο φούρνο. Τους δοκιμάσαμε το Πάσχα στα Γιάννενα και επειδή μου άρεσαν πολύ (να τονίσω όμως εδώ ότι γενικά οι γίγαντες είναι από τα αγαπημένα μου φαγητά) τους έφτιαξα δύο φορές ακόμα. Η Νατάσα τους τρώει με δυσκολία, οι μεγάλοι ενθουσιαστήκαμε και τους εξαφανίζουμε! Πάντως για τους οπαδούς των οσπρίων αυτό το φαγητό είναι μία διαφορετική πρόταση, εξίσου νόστιμη.
Τα υλικά για ένα κανονικό ταψί είναι:
1 πακέτο φασόλια γίγαντες (500 γραμμάρια)
1 κιλό σπανάκι 
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 πράσο ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένο
1 κουταλιά πελτές ντομάτας
1 φλιτζάνι νερό
1/2 λεμόνι (ο χυμός)
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι

Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε τους γίγαντες σε νερό να μουλιάσουν. Την επόμενη μέρα τους βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν (δεν θέλουμε όμως να γίνουν πολύ μαλακοί). Πλένουμε καλά το σπανάκι και το στραγγίζουμε. Σε ένα πυρέξ στρώνουμε τους γίγαντες και από πάνω το σπανάκι, τα κρεμμυδάκια το πράσο και τον άνηθο. Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με το λάδι, το νερό (μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει τον πελτέ) και το λεμονάκι. 
Ψήνουμε στο φούρνο (στο σύνολο θέλει περίπου μιάμιση ώρα) ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Στο τέλος το φαγητό μας μένει με το λαδάκι του.

3 σχόλια:

  1. Καλησπέρα Αμαλία μου! Το πιάτο σου το λατρεύω και το έκανες τέλειο!! Δεν στέλνεις κανένα προς τα δω;;;; :)
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πωωωωω λατρευω!!! και λιγη φετα κ κρατσανο ψωμι για βουτια στη σαλτσα!! υπεροχο πιατο και δενει ωραια το σπανακι μετα φασολια

    ΑπάντησηΔιαγραφή