ΛΑΧΑΝΙΚΑ AU GRATIN ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

Θεωρητικά μιλώντας, μέσα προς τέλος Οκτώβρη θα έπρεπε να είμαστε κάπως κοντά στο χειμώνα. Μην κοιτάτε που ο καιρός έχει κολλήσει στο καλοκαίρι και τα έχει μπερδέψει λίγο τα πράγματα κι εμάς μαζί! Οι παραδοσιακές οικιακές εργασίες της εποχής είναι το καθάρισμα των ντουλαπών και των ντουλαπιών, το στρώσιμο των χαλιών και η γενική προετοιμασία του σπιτιού προς το πιο "χουχουλιάρικο" αφού οι επερχόμενοι μήνες ευνοούν περισσότερο τις σπιτικές συναθροίσεις. Εντάξει, είπαμε...θεωρητικά...
Βάσει λοιπόν της εποχής και όχι της πραγματικότητας, έκανα κι εγώ τα προαναφερθέντα! Και μέσα σε όλα τα υπόλοιπα, η...προκοπή μου επεκτάθηκε και στην κατάψυξη που έπρεπε να αδειάσει και να καθαριστεί. Εκεί λοιπόν βρέθηκα τετ-α-τετ με πολλές μισοανοιγμένες συσκευασίες κατεψυγμένων λαχανικών που είχαν περισσέψει από άλλες παρασκευές. Όλα αυτά τα λαχανικά αξιοποιήθηκαν σε ένα νόστιμο αυτοσχέδιο gratin που γίνεται πανεύκολα και που τελικά μας άρεσε τόσο ώστε να το καθιερώσουμε σαν συνοδευτικό. Σίγουρα δεν ανακάλυψα τη...φιλοσοφική λίθο με αυτή την συνταγή αλλά την παραθέτω σε περίπτωση που κάποιος τη βρει χρήσιμη καθώς έτσι αξιοποιούμε και τα κατεψυγμένα αλλά και τα φρέσκα λαχανικά που ίσως έχουμε σε μικρή ποσότητα (και έτσι δεν επαρκούν για κάποιο ολοκληρωμένο φαγητό από μόνα τους)
Φυσικά η παρασκευή του είναι πολύ απλή και δεν απαιτεί κάποιες συγκεκριμένες ποσότητες. Έβρασα τα λαχανικά που βρήκα (στην περίπτωσή μου ήταν λίγα από τα ακόλουθα: φασολάκια, καλαμπόκι, λαχανάκια Βρυξελλών και αγκινάρες). Στο βράσιμο, μαζί με τα κατεψυγμένα έβαλα να βράσουν και λίγες baby πατάτες (με τη φλούδα αλλά φυσικά μπορείτε και χωρίς αυτή) κομμένες σε κομμάτια. Αφού λοιπόν τα έβρασα όλα μαζί για λίγο μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά (όχι πολύ όμως), τα στράγγισα και έκοψα μέσα και μία μεγάλη κόκκινη πιπεριά σε λωρίδες. Αλατοπιπέρωσα (ελαφρά) το σύνολο των λαχανικών και τα άφησα για λίγο στην άκρη. 
Έφτιαξα μία ψευτομπεσαμέλ : σε ένα λίτρο κρύο γάλα διέλυσα 6 γεμάτες κουταλιές της σούπας κορν-φλαουρ. Έβαλα το μίγμα σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας. Όταν ζεστάθηκε καλά άρχισε να πήζει.  Αφού το κατέβασα από τη φωτιά αλατοπιπέρωσα (επίσης ελαφρά) πρόσθεσα μέσα λίγο μοσχοκάρυδο και κουρκουμά (που μας αρέσουν) και μία αρκετά γενναιόδωρη χούφτα τριμμένα τυριά. Λάδωσα ένα πυρέξ, έστρωσα μέσα το μίγμα των λαχανικών, περιέχυσα με τη μπεσαμέλ και φούρνισα. Σε περίπου 40 λεπτά είχαμε έτοιμο ένα νοστιμότατο φαγητό με ωραία ξεροψημένη κρούστα, που δεν θύμιζε σε τίποτα τα ξεχασμένα σακουλάκια στην κατάψυξη!  

2 σχόλια:

  1. Πολύ σωστή σε βρίσκω Αμαλία μου!!
    Και σ' εμάς κάπως έτσι αξιοποιούνται τα διάφορα λαχανικά που μπαίνουν στην κατάψυξη και έχουμε αγοράσει σε μεγαλύτερες ποσότητες όταν είναι και στην εποχή τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραια συνταγή!

    https://dinamighty.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή