ΠΕΠΟΝΙ, ΤΟ ΩΦΕΛΙΜΟ



Εκτός από νόστιμες συνταγές (που όμως συνήθως επιβεβαιώνουν το σοφό ρητό που πρεσβεύει πως: Όλα τα ωραία πράγματα στη ζωή είναι παράνομα, πανάκριβα ή παχυντικά!!!) νομίζω πως θα πρέπει να αναφερθούμε και σε κάποιες τροφές που συμπληρώνουν το καθημερινό μας διαιτολόγιο και συνεισφέρουν στην καλή μας υγεία. Οι κύριες κατηγορίες αυτών των (ωφέλιμων) τροφών είναι τα λαχανικά και τα φρούτα. Σήμερα θα σας δώσω μερικές χρήσιμες πληροφορίες για ένα κατ' εξοχήν καλοκαιρινό φρούτο: το πεπόνι!

Το πεπόνι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, Β6 και C, φώσφορο, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, θειαμίνη, νιασίνη και φολικό οξύ. Η μεγάλη του περιεκτικότητα σε νερό το καθιστά ένα από τα πιο δροσιστικά φρούτα ενάντια στη ζέστη του καλοκαιριού ενώ η χαμηλή θερμιδική του αξία (μόνο 34 θερμίδες στα 100 γραμμάρια), το χρήζει ως ιδανική τροφή για όσους προσέχουν τη διατροφή τους. Η διουρητική του δράση ενισχύει την απώλεια κιλών αφού βοηθά στην απομάκρυνση του περιττού λίπους από τον οργανισμό. Εκτός όμως από διουρητική και λιποδιαλυτική δράση το πεπόνι έχει και ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες με αποτέλεσμα να προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου. Επιπλέον, έχει αποδειχτεί πως η κατανάλωση πεπονιού μειώνει την πίεση του αίματος και τα επίπεδα της χοληστερόλης. Οι αντιπηκτικές και αντιθρομβωτικές του ιδιότητες οδηγούν στην αραίωση της πυκνότητας του αίματος και στην αποφυγή προσβολής από εγκεφαλικά και καρδιαγγειακές παθήσεις.
Μήπως θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας κάποια συνταγή με πεπόνι???

1 σχόλιο:

  1. Πετρος13/6/09 22:50

    το πεπόνι είναι εξαιρετικό φρούτο. κιτρινο, λαμπερό, γεμάτο χυμούς, γλυκό,αφήνει την πιο ευχάριστη γεύση φρούτου στη γλώσσα, συνδιάζεται με παγωτό βανίλια, γίνεται ενας εξαίρετος χυμός μαζί με μάνγκο καιγάλα,είναι μια ολοκληρωμένη γευστική πανδαισία .Είναι το αγαπημένο μου .

    ΑπάντησηΔιαγραφή