ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΒΟΥΤΥΡΑΤΟΙ
Χρόνια Πολλά και Καλά σε όλους! Να έχουμε όλοι πρωτίστως υγεία! Όλα τα υπόλοιπα σας τα εύχομαι επίσης, καλή διάθεση, προσωπική και επαγγελματική ικανοποίηση, οικονομική (εδώ γελάμε!) ευμάρεια! Ελπίζω να περάσατε όμορφα τις ημέρες των Χριστουγέννων και εύχομαι να περάσετε ακόμα καλύτερα τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων που έρχονται! Στη δική μου περίπτωση, το εορταστικό μενού τα περιελάμβανε όλα: κούραση, ξεκούραση, πολλά φαγητά και γλυκά! Επειδή λοιπόν, λόγω πολλών υποχρεώσεων των προηγούμενων ημερών, δεν κατάφερα να αναρτήσω τη δική μου συνταγή για κουραμπιέδες, θα το κάνω σήμερα έστω και καθυστερημένα (μη με πείτε και ανεπρόκοπη!). Πρόκειται για παλιά οικογενειακή συνταγή με εγγυημένη επιτυχία και απίθανο, μοσχομυριστό άρωμα! Για μία δόση θα χρειαστείτε:
1/2 κιλό φρέσκο βούτυρο λυωμένο
6 κουταλιές σούπας ζάχαρη άχνη
1 κρόκος αυγού
1 ποτηράκι του κρασιού κονιάκ
1 βανίλια
1 κουταλάκι μπέκιν πάουντερ
1 κιλό αλεύρι (παρά 1 φλυτζάνι)
300 γρ. αμύγδαλα
Επιπλέον ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Κόβουμε τα αμύγδαλα στη μέση και τα καβουρδίζουμε ελαφρά σε αντικολλητικό τηγάνι. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο (για αρκετή ώρα) μέχρι να φουσκώσει και να απρίσει. Προσθέτουμε την άχνη, τον κρόκο, τη βανίλια και το κονιάκ. Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε (ανακατεύοντας με το χέρι) τα αμύγδαλα και λίγο-λίγο το αλεύρι στο οποίο έχουμε ήδη προσθέσει και το μπέκιν. Η ζύμη μας πρέπει να είναι εύπλαστη. Πλάθουμε μικρά μπαλάκια (σε μέγεθος καρυδιού), τα τοποθετούμε σε χαρτί ψησίματος και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 περίπου λεπτά (οι κουραμπιέδες είναι έτοιμοι μόλις σκάσουν λίγο στην επιφάνεια). Τους βάζουμε σε πιατέλα που έχουμε στρώσει με χαρτί ψησίματος και τους πασπαλίζουμε με άχνη όσο είναι ακόμα ζεστοί.  

4 σχόλια:

  1. Και του Χρόνου να τους ξαναφτιάξεις Αμαλία μου... όσο για την κούραση και την ξεκούραση, γλυκειά μου θα είναι πάντα εμπρός μας για να μας κρατάνε σε φόρμα και κίνηση :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και του χρόνου! Αυτές τις ημέρες όλοι στην ίδια κατάσταση είμαστε!
    Καλή πρωτοχρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλή μου Αμαλία
    Χρόνια πολλά
    Νάσαι πάντα καλά κια με τα υπέροχα γλυκά σου να σκορπίζεις τη χαρά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σας ευχαριστώ πολύ και εύχομαι να έχουμε όλοι μία καλή καινούρια χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή