Η ΤΑΡΤΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΥΡΙΩΝ
Λίγο ο καιρός που δεν λέει να στρώσει, λίγο οι ιώσεις που βρίσκονται σε έξαρση και συνεχίζουν να ταλαιπωρούν αρκετό κόσμο, λίγο η άνοιξη που όλο λέει να έρθει και όλο δεν έρχεται, λίγο ο ανάδρομος Ερμής, τα νεύρα έρχονται και τεντώνονται με απρόβλεπτες συνέπειες! Πολλά προβλήματα στην επικοινωνία, εντάσεις, παρεξηγήσεις και το Πάσχα προ των πυλών. Η γενικευμένη αυτή υπερένταση με οδήγησε χθες το βράδυ (πολύ βράδυ για την ακρίβεια!) να ετοιμάσω μία τάρτα τύπου quiche (που λένε και οι φίλοι γάλλοι), περισσότερο για εκτόνωση, αλλά και για ένα γρήγορο και ελαφρύ γεύμα για σήμερα που θα επιστρέψω στο σπίτι με μία φίλη από το γραφείο(ιδιαιτέρως όμορφη, έξυπνη και ταλαντούχα, άρα υπέρ το δέον άξια να γευτεί και να κρίνει μία ταπεινή τάρτα, παρόλο που είναι οπαδός πιο... ψαγμένων γεύσεων-βλ. σούσι!). Πρόκειται για μία γρήγορη τάρτα δύο (ή και περισσότερων φυσικά) τυριών με εύκολα υλικά. Αν έχετε χρόνο και διάθεση να φτιάξετε μόνοι σας τη βάση, παραθέτω πιο κάτω τη συνταγή, αλλιώς, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα έτοιμο φύλλο κουρού.
Για τη βάση (pate brisee) θα χρειαστούμε:
200 γρ. αλεύρι
100 γρ. κρύο βούτυρο (από το ψυγείο)
1 πρέζα αλάτι
1 κρόκος αυγού
1-2 κ.σούπας παγωμένο νερό
Με τα χέρια μας ανακατεύουμε το βούτυρο με το αυγό και μετά προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά. Ομογενοποιούμε σε ζύμη αλλά δεν ζυμώνουμε πολύ για να γίνει η βάση τριφτή όταν ψηθεί και όχι σκληρή. Τη στρώνουμε σε ταρτιέρα, την τρυπάμε σε πολλά σημεία με πηρούνι και τη βάζουμε μισή ώρα στο ψυγείο να ξεκουραστεί. Σε περίπτωση που χρησιμοποιούμε έτοιμο φύλλο απλώς το στρώνουμε σε βουτυρωμένη ταρτιέρα. Πάνω από τη ζύμη κόβουμε σε κύβους 150 γρ. κίτρινο τυρί (καλύτερα αποδίδει η γραβιέρα αλλά βάλτε ό,τι έχετε ευχαρίστηση) και 100 γρ. φέτα ή ροκφόρ (ανάλογα τα γούστα μας). Χτυπάμε με αυγοδάρτη 4 αυγά και 250 γρ. εβαπορέ αδιάλυτο ή κρέμα γάλακτος ελαφριά, μαζί με μία πρέζα γλυκιά πάπρικα, λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Με αυτό το μίγμα περιχύνουμε την τάρτα και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στο αέρα, στη μεσαία θέση για περίπου 40 λεπτά. Ιδανικά τρώγεται χλιαρή με συνοδεία δροσερής πράσινης σαλατούλας!
Λίγο ο καιρός που δεν λέει να στρώσει, λίγο οι ιώσεις που βρίσκονται σε έξαρση και συνεχίζουν να ταλαιπωρούν αρκετό κόσμο, λίγο η άνοιξη που όλο λέει να έρθει και όλο δεν έρχεται, λίγο ο ανάδρομος Ερμής, τα νεύρα έρχονται και τεντώνονται με απρόβλεπτες συνέπειες! Πολλά προβλήματα στην επικοινωνία, εντάσεις, παρεξηγήσεις και το Πάσχα προ των πυλών. Η γενικευμένη αυτή υπερένταση με οδήγησε χθες το βράδυ (πολύ βράδυ για την ακρίβεια!) να ετοιμάσω μία τάρτα τύπου quiche (που λένε και οι φίλοι γάλλοι), περισσότερο για εκτόνωση, αλλά και για ένα γρήγορο και ελαφρύ γεύμα για σήμερα που θα επιστρέψω στο σπίτι με μία φίλη από το γραφείο(ιδιαιτέρως όμορφη, έξυπνη και ταλαντούχα, άρα υπέρ το δέον άξια να γευτεί και να κρίνει μία ταπεινή τάρτα, παρόλο που είναι οπαδός πιο... ψαγμένων γεύσεων-βλ. σούσι!). Πρόκειται για μία γρήγορη τάρτα δύο (ή και περισσότερων φυσικά) τυριών με εύκολα υλικά. Αν έχετε χρόνο και διάθεση να φτιάξετε μόνοι σας τη βάση, παραθέτω πιο κάτω τη συνταγή, αλλιώς, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα έτοιμο φύλλο κουρού.
Για τη βάση (pate brisee) θα χρειαστούμε:
200 γρ. αλεύρι
100 γρ. κρύο βούτυρο (από το ψυγείο)
1 πρέζα αλάτι
1 κρόκος αυγού
1-2 κ.σούπας παγωμένο νερό
Με τα χέρια μας ανακατεύουμε το βούτυρο με το αυγό και μετά προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά. Ομογενοποιούμε σε ζύμη αλλά δεν ζυμώνουμε πολύ για να γίνει η βάση τριφτή όταν ψηθεί και όχι σκληρή. Τη στρώνουμε σε ταρτιέρα, την τρυπάμε σε πολλά σημεία με πηρούνι και τη βάζουμε μισή ώρα στο ψυγείο να ξεκουραστεί. Σε περίπτωση που χρησιμοποιούμε έτοιμο φύλλο απλώς το στρώνουμε σε βουτυρωμένη ταρτιέρα. Πάνω από τη ζύμη κόβουμε σε κύβους 150 γρ. κίτρινο τυρί (καλύτερα αποδίδει η γραβιέρα αλλά βάλτε ό,τι έχετε ευχαρίστηση) και 100 γρ. φέτα ή ροκφόρ (ανάλογα τα γούστα μας). Χτυπάμε με αυγοδάρτη 4 αυγά και 250 γρ. εβαπορέ αδιάλυτο ή κρέμα γάλακτος ελαφριά, μαζί με μία πρέζα γλυκιά πάπρικα, λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Με αυτό το μίγμα περιχύνουμε την τάρτα και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στο αέρα, στη μεσαία θέση για περίπου 40 λεπτά. Ιδανικά τρώγεται χλιαρή με συνοδεία δροσερής πράσινης σαλατούλας!
Πεντανόστιμη και γρήγορη! Και με πολλές δυνατότητες για εμπλουτισμό αν θέλουμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μεσημέρι!
Πράγματι πεντανόστιμη φαίνεται. Θα δοκιμαστεί. Καλό Σ/Κ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύκολο, γρήγορο και νόστιμο! Να είχα λίγο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία φαίνεται...Θα μ'αρέσει με φρέσκια πράσινη σαλατούλα αλλά θα προτιμήσω φέτα αντί ροκφόρ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό την πιο πάνω πια εβδομάδα (μετά την Ανάσταση δηλαδή) τυράκια πάλι στο πιάτο μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά όπως την διάβασα πρωί-πρωί αιστάνθηκα είναι η αλήθεια ένα φτερούγισμα στο στομάχι.
Καλημέρες πολλές και με το καλό στην Ανάσταση Αμαλία μου.