ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ

Καλή Χρονιά και χρόνια πολλά σε όλους! Να έχετε όλοι υγεία, αισιοδοξία και καλή διάθεση! Ελπίζω να περάσατε όμορφα τις ημέρες αυτές συντροφιά με αγαπημένα πρόσωπα. Εγώ έκανα μία ωραιότατη εξόρμηση τις ημέρες των Χριστουγέννων στην περιοχή της Καλαμπάκας και των Μετεώρων που ήταν χιονισμένη και άκρως συμβατή με το πνεύμα των ημερών. Με αφορμή τον αρραβώνα μιας πολύ αγαπημένης φίλης, της Αγγελικής (να ζήσετε!!!) και παρακινούμενη από την κόρη μου που τρέφει λατρεία για την συγκεκριμένη κοπέλα και δεν θα διανοείτο να χάσει το κοινωνικό αυτό γεγονός, αποφάσισα το ταξιδάκι αυτό. Θυμήθηκα τα παιδικά μου χρόνια καθώς πήγαμε με το τραίνο (το οποίο αποτέλεσε μία ευχάριστη έκπληξη για μένα καθώς απεδείχθη ιδιαίτερα ακριβές, άνετο και φθηνό!) προς αποφυγή των ολισθηρών χιονισμένων οδοστρωμάτων και η επιλογή μας δικαίωσε! Αν και σύντομη λοιπόν, η απόδραση μου άφησε τις καλύτερες αναμνήσεις. Και του χρόνου!
Αυτές τις μέρες οι βασιλόπιτες έχουν την τιμητική τους. Ήδη στο σπίτι κόψαμε τρεις (!) και προβλέπεται συνέχεια! Να γράψω λοιπόν μία από τις συνταγές που έκανα φέτος και είναι αρκετά νόστιμη αλλά και απλή, νομίζω πως είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου (αν και δεν είμαι απολύτως σίγουρη γιατί έχω γεμίσει συνταγές βασιλόπιτας και δεν θυμάμαι με ακρίβεια ποια ανήκει σε ποιόν!). 
Θα χρειαστούμε:
•5 Αυγά
•2 φλιτζάνια Ζάχαρη
•½ φλιτζάνι φρέσκο Γάλα
•½ φλιτζάνι φρέσκο Χυμό Πορτοκαλιού
•1 φλιτζάνι Βούτυρο Γάλακτος
•½ κουτ. του γλυκού σκόνη Κανέλας
•½ κουτ. του γλυκού Γαρύφαλλο
•1 κουτ. του γλυκού Baking Powder
•½ κουτ. του γλυκού μαγειρική Σόδα
•½ φλιτζάνι Κονιάκ
•1 ½ φλιτζάνι χονδροκομμένα Καρύδια
•Ξύσμα από ένα Πορτοκάλι
•1 Βανίλια
•1 πρέζα Αλάτι
•500 γρ. Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο με το Baking Power
Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια και χτυπάμε τα ασπράδια, μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Σε διαφορετικό κάδο χτυπάμε καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη για 6-7 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει. Τότε, προσθέτουμε τους κρόκους, έναν - έναν μέχρι να απορροφηθούν καλά από το μείγμα. Προσθέτουμε το ξύσμα, την κανέλα και το γαρύφαλλο. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού -προσέξτε όμως αυτό να το κάνετε πάνω από τον κάδο του μίξερ, γιατί φουσκώνει και μπορεί να χυθεί- τον προσθέτουμε στο μείγμα μαζί με το αλάτι και τη βανίλια, συνεχίζοντας να χτυπάμε. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε στο μείγμα εναλλάξ το αλεύρι και το baking powder, το κονιάκ και το γάλα.
Στο τέλος, σβήνουμε το μίξερ και ρίχνουμε τα καρύδια και τη μαρέγκα, ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί. Αδειάζουμε το μείγμα της βασιλόπιτας και στρώνουμε την επιφάνεια της απαλά, με σπάτουλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC για 45-50 λεπτά. Για να διαπιστώσουμε αν είναι έτοιμη, κάνουμε το κόλπο με το μαχαίρι, όπως σε όλα τα κέϊκ. Αφού κρυώσει, ξεφορμάρουμε. Μπήγουμε ένα νόμισμα από κάτω και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη!

7 σχόλια:

  1. Καλή χρονια, με υγεία, αγάπη και ευτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ όμορφη! Καλή χρονιά Αμαλία, με υγεία και ευτυχία. Πάντα να περνάτε όμορφα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εύχομαι στο 2012 τα αποθέματα Δυναμής σου να είναι ανεξάντλητα καλή μου Αμαλία.
    Καλή Χρονιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλή Χρονιά με υγεία και πολλές χαρούμενες, δημιουργικές και νόστιμες στιγμές!
    Και φυσικά πάντα με όμορφες αποδράσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχαριστώ όλους για τις ευχές, να είσαστε καλά, υγιείς και δημιουργικοί πάντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή