ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΜΕ...ΜΥΣΤΙΚΟ

Ωραία ανοιξιάτικη μέρα ξημέρωσε σήμερα, με προδιαθέτει θετικά για την επόμενη εβδομάδα, που σκοπεύω να ασχοληθώ πιο εντατικά με τις προετοιμασίες για το Πάσχα. Έχω διαφορα σχέδια στο πρόγραμμά μου, τα οποία περιλαμβάνουν πασχαλινές χειροτεχνίες με τη Νατάσα, βάψιμο και ζωγραφική αυγών,  κουλουράκια και αφράτα σταφιδόψωμα με ζύμη τσουρεκιού. Ουσιαστικά σκοπεύω να μετατρέψω το σπίτι σε πασχαλινό καλλιτεχνικό εργαστήρι δημιουργικής απασχόλησης. Η μαμά μου ανασκουμπώθηκε χθες και έκανε τσουρέκια και κουλούρια, μοσχομύρισε η πολυκατοικία! Όσο για μένα, προς το παρόν οι προετοιμασίες περιορίζονται στα...ψώνια για βαφτιστήρια και εορτάζοντες. Εκεί να δείτε προβληματισμός που με έχει καταλάβει! Πώς θα καταφέρω να τα ψωνίσω όλα αυτά με το εναπομείναν (περικεκομμένο πλέον) εισόδημά μου? Ασκήσεις ευρηματικότητας καλούμαι να εκτελέσω! Δεν μου δίνετε καμία σχετική ιδέα?
Πέραν των πασχαλινών...προβληματισμών, τις προηγούμενες μέρες μου ήρθαν πεσκέσι οι γίγαντες της φωτογραφίας. Η συνάδελφος (και φίλη) που κάθεται στο διπλανό γραφείο, έχει αναλάβει να με τροφοδοτεί με όσπρια κάθε φορά που τα ετοιμάζει για εκείνη. Και αυτό γιατί εγώ πλέον, εκτός από τις φακές που τις ετοιμάζω συχνά, δεν μαγειρεύω όσπρια στο σπίτι. Ο λόγος είναι απλός και πεζός: αν και μου αρέσουν πολύ καταλήγω να τα τρώω μόνο εγώ! Πόσα ρεβύθια πια να φάει ένας άνθρωπος!!! Έτσι, η φιλενάδα μου έχει αναλάβει το...θεάρεστο έργο της τροφοδοσίας όποτε ετοιμάσει ρεβύθια και φασόλια. Όλα νόστιμα τα κάνει αλλά η σπεσιαλιτέ της είναι οι γίγαντες, στους οποίους προσθέτει ένα συστατικό που κάνει όλη τη διαφορά: το πράσο! Τέτοιους νόστιμους γίγαντες δεν έχω ξαναφάει!
Και να η συνταγή:
500 γρ. γίγαντες
2 πράσα κομμένα σε ροδέλες
2 κρεμμύδια κομμένα σε λεπτά φετάκια
2 καρότα σε κυβάκια
3 ώριμες ντομάτες τριμμένες ή μία κονσέρβα ντοματάκια
Αλάτι, πιπέρι, μία πρέζα ζάχαρη
Ελαιόλαδο
Από το προηγούμενο βράδυ μουσκεύουμε τους γίγαντες σε μπόλικο νερό με 1 κουταλιά σόδα. Την επόμενη ημέρα τους ξεπλένουμε καλά και τους βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν (ξαφρίζοντάς τους) για περίπου 40΄. Τους στραγγίζουμε και τους βάζουμε μέσα σε ένα ταψί.

Ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και μαραίνουμε τα πράσα, το κρεμμύδι και τα καρότα. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη και το αλατοπίπερο. Βράζουμε τη σύβραση για 10΄ και περιχύνουμε με αυτήν τους γίγαντες. Προσθέτουμε λίγο νερό (περίπου 1,5 φλιτζάνι). Ψήνουμε σε αντιστάσεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C περίπου για 45΄,  μέχρι να μείνουν με το ζουμάκι τους.

6 σχόλια:

  1. ήρθα η περίεργη γάτα να δω το μυστικό, οι γίγαντες μου αρέσουν ιδιαίτερα! Στείλε και ένα πιατάκι τώρα..η μάλλον δύο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καταρχήν, αυτή η ιδέα του πασχαλινού εργαστηριού πολύ μου άρεσε και λέω να την υιοθετήσω!
    Σχετικά με τα πασχαλινά δώρα, μπορείς πάντα να προσφέρεις κάτι που έφτιαξες μόνη σου. Και λιγότερο κοστίζει και, για μένα τουλάχιστον, έχει μεγαλύτερη αξία. Ποιος δεν θα χαιρόταν με ένα πασχαλινό καλάθι γεμάτο κουλουράκια και μοσχομυριστά ατομικά τσουρεκάκια;
    Τώρα σε σχέση με τους γίγαντες, συμφωνώ απόλυτα με τη συνάδελφο! Το πράσο δίνει φοβερή γλύκα και γεύση!
    Και μια ερώτηση: Μα πώς την έπεισες και σου κάνει catering; Πες μου το μυστικό να το κάνω κι εγώ!!! ;-)
    Πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Bonjour Αχτίδα! Λες να ζητάω παραπάνω πιατάκια από τη συνάδελφο για να έχουμε...άνεση να φάμε και κάτι παραπάνω???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Dear Αναστασία, τη λύση των χειροποίητων δώρων την έχω καθιερώσει πλέον σε αρκετές περιπτώσεις. Φτιάχνω συνθέσεις σε καλάθια ή κoυτιά που περιλαμβάνουν κουλουράκια, γλυκά, βαζάκια με μαρμελάδες και κάποια μικρά διακοσμητικά. Το πρόβλημα εντοπίζεται στα δώρα για παιδάκια, εκεί οι απαιτήσεις δυστυχώς περιορίζονται σε όποια αηδία διαφημίζεται στην τηλεόραση! Η καλή μαγείρισσα οσπρίων-συνάδελφος συμπάσχει με μένα καθότι κι εκείνη τα μαγειρεύει μόνο για τον εαυτό της, οπότε αναγκαστικά βρίσκει ως πρόσχημα ότι θα τα φάμε δύο τουλάχιστον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μοιράζω κι εγώ ταπεράκια να σε έχω υπόψιν μου!!
    Τα δώρα σχεδόν τα έχω καταργήσει ιδιαίτερα αυτά τα διαφημιζόμενα με εκνευρίζουν.
    Περιορίζομαι μόνο σε βιβλία και δικά μου καλούδια από την κουζίνα μου.
    Καλό Πάσχα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θεϊκό φαγάκι!
    Οι γίγαντες είναι από τα πλέον αγαπημένα μου πιάτα, πόσο μάλλον η εκδοχή της συναδέλφου που είναι φουρνιστή αλλά και που έχει πράσο!
    Πάρα πολύ καλή ιδέα η προσθήκη του, θα την υιοθετήσω νομίζω!
    Φιλιά πολλά και καλές προετοιμασίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή