ΣΟΚΟΛΑΤΟΜΠΟΥΚΙΤΣΕΣ ΜΕ SUPER-FOODS


Έρχεται κάποια στιγμή στη ζωή του ανθρώπου ...(νταν, νταν, νταν, ακολουθεί βαρύγδουπη δήλωση) που η συνειδητοποίηση της ηλικίας του χτυπάει την πόρτα.
Ξαφνικά, ακούς το νούμερο που αντικατοπτρίζει την ηλικία σου και σου φαίνεται...υπερβολικά μεγάλο! Μα πότε έφτασες εσύ σε αυτή την ηλικία? Κάποιο λάθος θα έγινε, κάτι δεν υπολόγισες σωστά στην αφαίρεση, για να τα ξαναβάλεις κάτω. Μπας και τα βγάζεις περισσότερα από όσα είναι? Μπα, σωστά είναι, καλά την έμαθες την αφαίρεση στο δημοτικό. Η εικόνα που βλέπεις στον καθρέφτη δεν είναι και πολύ ανησυχητική αλλά το νούμερο της ηλικίας σου είναι πλέον τέτοιο που όταν το άκουγες πιο μικρή σου θύμιζε μεσήλικα! Μα μοιάζεις εσύ με μεσήλικα? Βρε λες???
Με αυτά και με εκείνα, πριν μερικούς μήνες και σε μία κρίση ηλικίας σαν αυτή που περιγράφω παραπάνω, άρχισα να διαβάζω και να ενημερώνομαι για τη νέα μόδα που εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς, αυτή των super foods. 
Για την ιστορία και για όσους δεν το γνωρίζουν, λέγοντας super foods, εννοούμε κάποιες τροφές που περιέχουν μεγάλη συγκέντρωση από ωφέλιμα συστατικά και που υποτίθεται πως βοηθούν πολύ τον οργανισμό μας. 
Όπως κάθε μόδα που ξεσπάει κατά καιρούς, έτσι και αυτή των υπερτροφών λογικά θα περιέχει δόσεις υπερβολής. Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως αυτές οι τροφές είναι τόσο θαυματουργές όσο λέγεται, αλλά μία λογική κατανάλωσή τους δε νομίζω να είναι αρνητική. Εξάλλου πρόκειται για τροφές που καταναλώνονται εδώ και αιώνες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιουνται από την αρχαιότητα και για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες.
Οι τροφές αυτές είναι πολλές, ελληνικές αλλά και εισαγόμενες, γευστικές αλλά και άνοστες (κάποιες ακόμα και δυσάρεστες στη γεύση). Ελληνικές υπερτροφές είναι το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το ρόδι, ο κρόκος Κοζάνης, η μαστίχα Χίου, τα κράνα, κάποιοι ξηροί καρποί, δηλαδή τροφές που τις ξέρουμε και τις καταναλώνουμε όλοι. Άλλες πάλι είναι πιο ξενόφερτες και καινούριες σε εμάς, όπως η κινόα, τα goji berries, η σπιρουλίνα, το ιπποφαές, οι σπόροι chia, ο φαγόπυρος, η αλόη κλπ. 

Μετά λοιπόν από μελέτη και προβληματισμό, που ξεκίνησε όπως σας είπα μερικούς μήνες πριν, κατέληξα σε ένα...διαιτολογικό πλάνο κατανάλωσης κάποιων τροφών από αυτές σε πιο τακτική βάση και το έθεσα σε εφαρμογή. Τα οφέλη δεν μπορώ να σας τα αναφέρω, δεν ξέρω καν αν υπάρχουν ή είναι αμελητέα. Επειδή όμως διανύω την περίοδο των υγιεινών σνακ και σε συνδυασμό με τις υπερτροφές, ανακάλυψα μία συνταγή για υπέροχα μπισκότα με απίστευτη γεύση σοκολάτας που δεν περιέχουν ΚΑΘΟΛΟΥ βούτυρο, αυγά, ζάχαρη και αλεύρι!!! 
Όταν πρωτοείδα τη συνταγή ήμουνα επιφυλακτική, τη θεώρησα πρόκληση με αμφίβολα αποτελέσματα. Όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες το οπτικό αποτέλεσμα δεν είναι και τόσο φωτογενές καθώς τα μπισκότα που προκύπτουν μοιάζουν με...ξεροτηγανισμένα κεφτεδάκια!. 
Με την πρώτη μπουκιά όμως τα μάτια μου άνοιξαν διάπλατα! Όσοι τα δοκίμασαν ενθουσιάστηκαν, η Νατάσα τα καταβρόχθισε με μανία και οι φίλες μου που τα έφτιαξαν με τη σειρά τους έχουν να λένε τα καλύτερα. Έχουν πολύ πλούσια γεύση σοκολάτας, είναι πολύ ζουμερά, ενώ όπως θα δείτε, τα υλικά τους είναι πολύ υγιεινά. Σας συνιστώ με επιμονή να τους δώσετε μία ευκαιρία! 
Τη συνταγή τη βρήκα εδώ.


ΥΛΙΚΑ
2 φλιτζάνια τσαγιού καρυδόψιχα
1 φλιτζάνι τσαγιού χουρμάδες (χωρίς κουκούτσια)
1 φλιτζάνι τσαγιού ξανθές σταφίδες 
1/2 φλιτζάνι τσαγιού σταγόνες σοκολάτας
Μία πρέζα αλάτι
1 καψουλάκι σκόνη βανίλια
1 κ.γλυκού σόδα σκόνη
2 κουταλιές σούπας σπόρους chia μουλιασμένους για μισή ώρα σε 1/2 φλιτζάνι τσαγιού νερό

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Αρχικά μουλιάζουμε σε μισό φλιτζάνι νερό 2 κουταλιές σούπας σπόρους chia για μισή ώρα περίπου. Από αυτή τη διαδικασία θα προκύψει ένα μείγμα σαν ζελέ που θα χρησιμοποιήσουμε αντί για αυγό στα μπισκότα. 
Μόλις δούμε ότι το ζελέ είναι έτοιμο αλέθουμε στο multi τα καρύδια, τους χουρμάδες και τις σταφίδες. Βάζουμε το μείγμα σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτας, το αλάτι, τη βανίλια, τη σόδα και το ζελέ. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Βρέχουμε λίγο τα χέρια μας (πλάθεται άνετα το μείγμα, μην ανησυχήσετε) και σχηματίζουμε μπαλάκια σε μέγεθος καρυδιού. Τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο σε χαρτί ψησίματος (γίνονται περίπου 18-20 μπαλάκια) και ψήνουμε στους 170 βαθμούς ΜΟΝΟ για 15 λεπτά.  

11 σχόλια:

  1. Φετος πρωτη φορα επαθα "κριση ηλικιας".Νομιζα οτι τηνειχα παθει και παλιοτερα αλλα τελικα την επαθα φετος.Ολα αυτα ταερωτηματα και οι σκεψεις τριγυριζαν/ζουν στο μυαλο μου(32 ετων....η επιδερμαδα μου εχει αλλαξει φαντασου πως θα μαι σε δεκα χρονια,μια κοπελα 20 χρονων με βλεπει μεσηλικα,τα 40 ειναι κοντα,τι σε 6 μηνες 33 μπα δεν βγαινει...)...θα ξεκινησω τα σουπερ φουντς μπας και γινω σουπερ γουμαν για να μη σκεφτομαι βλακειες,αχαχαχα!!!!!
    οι σοκολατομπουκιτσες σου ειναι ακρως δελεαστηκες και μπαινουν και αυτες στα προσεχως φυσικα!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραίες όλες αυτές οι υπερ τροφές αρκεί να μπορεί κάποιος να τις βρει και εύκολα, δεν μου αρέσει το ψάξιμο και κατεβαίνω στο κέντρο σπάνια πια για κάποια μεγάλη ανάγκη. Παν μέτρον άριστον νομίζω όπως λες πολλά από αυτά ήταν στη διατροφή μας πάντα.
    Καλό μεσημέρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξανθή μου πλέον τις βρίσκεις εύκολα, οι περισσότερες από αυτές πωλούνται και στα σούπερ-μάρκετ πια! Δίκιο έχεις, οι περισσότερες ελληνικές υπερ τροφές είναι αυτές που καταναλώνουμε ήδη ως Έλληνες, ευτυχώς!

      Διαγραφή
  3. Κική, εκτιμώ το γεγονός ότι συμμερίζεσαι τους προβληματισμούς μου αλλά...στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί! Δηλαδή αν παθαίνεις κρίση ηλικίας εσύ που είσαι στα 32...καλύτερα να κλειστώ σε μία σπηλιά και να ζητήσω να σφραγίσουν την είσοδο!! Anyway, δοκίμασε κανένα σουπερ τρόφιμο μπας και σταματήσει να σε απασχολεί το θέμα (που δεν θα έπρεπε εξάλλου)!.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δηλαδή να με πιάσει κι' εμένα τώρα ένας "πανικός" ηλικίας (;)
    καθώς τα δικά μου τα χρονάκια είναι σαφώς περισσότερα, Αμαλία μου!!

    Η αλήθεια πάντως είναι ότι όλα τα υλικά που έχεις χρησιμοποιήσει είναι άκρως γευστικά, οπότε θεωρώ δεδομένο το γεγονός ότι εμένα θα μου αρέσουν.
    Τους χουρμάδες ειδικά τους λατρεύω, όπως και τις σταφίδες, άρα είμαι σχεδόν σίγουρη για το αποτέλεσμα.

    Χαιρετισμούς πολλούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πηνελόπη κοντά είμαστε, μη λες ότι έχεις περισσότερα χρόνια! Οι χουρμάδες και οι σταφίδες δίνουν τη γλύκα τους, γι αυτό και δεν χρειάζεται ζάχαρη, να τα δοκιμάσεις τα σοκολατομπαλάκια είναι ωραία και για το σχολικό καλαθάκι!

      Διαγραφή
  5. Αμαλία, πλάκα μας κάνεις; Εσύ μεσήλικας; Σε έχω δει από κοντά και δηλώνω ευθαρσώς ότι και κούκλα είσαι, και πολύ στιλάτη, και ουδεμία σχέση έχεις με μεσήλικα. Άρα οι κρίσεις ηλικίας δεν πρέπει να σε αφορούν. Η συνταγή ωστόσο καταγράφεται γιατί φαίνεται ωραιότατη και πολύ δυναμωτική!
    Σε φιλώ! Και καλό μήνα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναστασία μου ευχαριστώ για τα (πολύ) κολακευτικά σου λόγια! Δυστυχώς η ταυτότητα...είναι αδιάψευστος μάρτυρας! Τα μπισκοτάκια είναι πολύ δυναμωτικά για όλες τις ηλικίες πάντως!!!

      Διαγραφή
  6. Ααααχχχχχ κι εγώ στην ίδια φάση είμαι Αμαλία ...της συνειδητοποίησης και των super foods αλλά σιγά μη στερηθώ τα γλυκά ...αδύνατον! Τα μπισκότα σου είναι ΣΟΥΠΕΡ και θα τα δοκιμάσω οπωσδήποτε!!!!!
    Καλό μήνα και καλή εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ασε Κική μου, τα γλυκά δεν κόβονται με τίποτα, ασχέτως ηλικίας! Εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα, δεν μπορούμε να τους αντισταθούμε και (τουλάχιστον εγώ) τα καταναλώνω συχνά και σε αρκετά μεγάλες ποσότητες, αθεράπευτα γλυκομανής! Αν τα φτιάξεις γράψε μου εντυπώσεις, εμείς τα καθιερώσαμε πάντως.

      Διαγραφή
  7. Πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση και ένα γλυκάκι που μας δίνει δύναμη και ενέργεια! Παρόμοιες συνταγές θα βρεις και στο blog μου www.neanikon.gr. Αν θέλεις ρίξε μια ματιά. Άρης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή