ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΜΗΛΟ


Τα γλυκά του κουταλιού στην Ελλάδα τα γνωρίζουμε όλοι.
Πρόκειται για γλυκά φτιαγμένα από φρούτα με την προσθήκη ζάχαρης κυρίως, και διάφορων μυρωδικών κατά περίπτωση. Τρώγονται με κουταλάκι και ενίοτε με...κουτάλι της σούπας, όπως στην περίπτωση της αδερφής μου!!! Σε άλλους αρέσουν φανατικά και σε άλλους όχι ενώ, εκτός από τα δικά μας μέρη, τα συναντάει κανείς και στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, ακόμα και στη Ρωσία. 
Γλυκά του κουταλιού γίνονται όλα τα φρούτα, ακόμα και λαχανικά (όπως το μελιτζανάκι, το καρότο, το ντοματάκι), ξηροί καρποί (καρυδάκι, φυστίκι) και λουλούδια (τριαντάφυλλο). 
Σε άλλους αρέσουν τα γλυκά του κουταλιού ως συνοδευτικό πάνω στο γιαούρτι (εδώ ταιριάζω εγώ!), άλλοι τα προτιμούν με παγωτό, άλλοι παρέα με ένα μερακλίδικο καφεδάκι, άλλοι σκέτα με κρύο νεράκι και άλλοι...καθόλου!  
Η ενασχόλησή μου με τα γλυκά του κουταλιού δεν είναι μεγάλη. Δεν κατέχω τις πιο εξειδικευμένες τεχνικές και έτσι οι προσπάθειές μου περιορίζονται στα πιο απλά από αυτά, που δεν απαιτούν πολύ κόπο. 
Αυτό που κάνω συχνά είναι το κυδώνι , το κλασσικό βύσσινο (ειδικά αν βοηθήσει λίγο η μαμά με το καθάρισμα των κουκουτσιών!), η φράουλα (που αρέσει στη Νατάσα καθώς δεν διαφέρει πολύ από την αντίστοιχη μαρμελάδα) και το μήλο. 
Σε εμένα το μήλο αρέσει σε κομμάτια, όχι ολόκληρο γιατί όπως σας προείπα συνηθίζω να το ανακατεύω με το γιαουρτάκι μου και έτσι με βολεύει καλύτερα. Η συνταγή που με έχει σώσει είναι της Κικής από το Tantekiki.blogspot.gr (από το οποίο αντλώ πάρα, μα πάρα πολλές συνταγές, πάντα οι οδηγίες είναι πολύ κατατοπιστικές και συνοδεύονται από φωτογραφίες που βοηθούν ιδιαίτερα!). 
Ακολουθώ τις οδηγίες της Κικής κατά γράμμα, εκτός από την γλυκόζη που δεν χρησιμοποιώ γιατί προσωπικά δεν μου αρέσει η επίγευση που αφήνει.
Tip: Ένα απλό γλυκό του κουταλιού προσφέρεται και σαν χειροποίητο (extra bonus: και οικονομικό) δωράκι αν το συσκευάσουμε σε ένα γυάλινο βάζο με ωραία ετικέτα τυπωμένη στον υπολογιστή και δεμένο με καρό κορδελίτσα! 

 

8 σχόλια:

  1. Έχουμε το ίδιο πιατάκι!!
    Καλοφάγωτο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κλασσικό το πιατάκι!!! Ευχαριστούμε!

      Διαγραφή
  2. συμφωνω για ολα οσα ειπες για την κικη και επαυξανω!!!!
    το γλυκο σου υπεροχο και η ιδεα σου για δωρακι σε βαζακι τελεια!!!!!!!!
    φιλακιααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Κική είναι εγγύηση, μάλλον και λόγω...ονόματος!!! Φιλιά!

      Διαγραφή
  3. λατρευω γλυκα κοουταλιου! το πιατακι το εχω κ εγω χαχα! καλοφαγωτο απ τη φωτο φαινεται πενταανοστιμο το γλυκο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πιατάκι τελικά υπάρχει σε πολλά σπίτια!!!

      Διαγραφή
  4. Γλυκό του κουταλιού μαζί με γιαουρτάκι είναι νομίζω ο καλύτερος τρόπος για να κλείσει ένα γεύμα.
    Το λαχτάρισα το μηλαράκι έτσι όπως το είδα στις φώτο σου Αμαλία μου!
    Η Κική είναι εγγύηση πράγματι!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχαριστώ πολύ για την αναφορά Αμαλία μου αλλά την ξεπέρασες τη συνταγή μου... το γλυκό σου έγινε τέλειο!!!!!!!!!!! Και μέσα σ' αυτό το πανέμορφο πιατάκι είναι ένα υπέροχο κέρασμα!!! Γεια στα χέρια σου και καλοφάγωτο!!! Ειδικά τώρα τη Σαρακοστή τα γλυκά του κουταλιού είναι ό,τι καλύτερο!!!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή