ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ


Επιτέλους ήρθε η άνοιξη!!! Μας παίδεψε φέτος, μας ταλαιπώρησε, μας έστησε, μας ψιλοξέχασε αλλά...τελικά ήρθε! Βγήκε όμορφος ήλιος, ζέστανε ο καιρός και αρχίσαμε επιτέλους να κυκλοφορούμε περισσότερο. 
Μετά από τις πολύ όμορφες πασχαλινές μας βόλτες στη Θεσσαλονίκη (ανάρτηση στα προσεχώς γιατί ακόμα δεν έχω αξιωθεί να μεταφέρω τις φωτογραφίες) σας έχω μία πρόταση για το σαββατοκύριακο, είτε έχετε παιδιά, είτε όχι: το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, στην Κηφισιά. 
Βρεθήκαμε εκεί πριν από λίγο καιρό, η Νατάσα κυριολεκτικά ενθουσιάστηκε και έκτοτε έχει ζητήσει πολλές φορές να ξαναπάμε (ελπίζω τώρα να το καταφέρουμε) αλλά κι εγώ το βρήκα ιδιαίτερα ενδιαφέρον και κατατοπιστικό. Το μουσείο βρίσκεται στην Κηφισιά, στο σύνδεσμό αυτό θα βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.


Το μουσείο στεγάζεται σε ένα πολύ όμορφο νεοκλασσικό κτίριο του περασμένου αιώνα που περιτριγυρίζεται από μεγάλο, όμορφο και καταπράσινο κήπο. Εκεί θα βρείτε και ένα πολύ όμορφο καφέ/εστιατόριο, μέσα στα δέντρα, στο οποίο μπορείτε άνετα να κάνετε μία στάση μετά για ξεκούραση, παιχνίδι και ...γλυκό (όπως κάναμε εμείς!).

Η βασική συλλογή του μουσείου περιλαμβάνει τους ζωολογικούς και γεωλογικούς χώρους. Αρχικά επισκεφθήκαμε το χώρο της ζωολογικής συλλογής. Εκεί είδαμε πολλά ταριχευμένα ζώα, που άρεσαν πολύ στα παιδιά και δεν έχουν συχνά την ευκαιρία να δουν στην κανονική τους μορφή.






Είδαμε επίσης και μία μεγάλη συλλογή από...όχι και τόσο αξιαγάπητα έντομα! Το τι κατσαρίδες, σκαραβαίους και λοιπά συμπαθή είδη θαύμασα, δεν λέγεται!!! 

Καθώς και πολλά όμορφα κοχύλια, κοράλλια, αχιβάδες και άλλα θαλάσσια.

Υπάρχει επίσης τμήμα παλαιοντολογίας...


...και γεωλογίας.


Μετά τις συλλογές αυτές, μεγάλο ενδιαφέρον για τα παιδιά παρουσιάζει η μόνιμη έκθεση Γαία που έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει περιβαλλοντικά τα παιδιά. Τα παιδιά χρησιμοποιούν πολλά διαδραστικά μέσα (υπολογιστές, οθόνες αφής, παιχνίδια κλπ.) για να συνειδητοποιήσουν πως λειτουργεί η Γη και τι αντίκτυπο έχουν οι ανθρώπινες παρεμβάσεις στην λειτουργία της. 


Μαθαίνουν πολλά χρήσιμα πράγματα, όπως πχ τις διάφορες μορφές ενέργειας και πως αυτές παράγονται, την πορεία της τροφικής αλυσίδας, την σωστή αξιοποίηση των φυσικών πόρων και του νερού, τις σημαντικές ανθρώπινες εφευρέσεις κλπ. Τα παιδάκια που βρίσκονταν εκεί κυριολεκτικά δεν ξεκολλούσαν από τις δραστηριότητες αυτές! 




Αφού τελικά καταφέραμε και ξεκολλήσαμε από τον εσωτερικό χώρο του μουσείου, ήπιαμε το καφεδάκι μας στο καφέ που σας ανέφερα αρχικά, τα παιδιά έπαιξαν στον όμορφο και ασφαλή κήπο και φάγαμε πεντανόστιμα (κατά κοινή ομολογία!) γλυκά! 


8 σχόλια:

  1. Καλημέρα Αμαλία μου!!!
    Υπέροχη πρόταση το μουσείο Γουλανδρή αλλά κι εκείνο το γλυκάκι στο τέλος πολύ μου άρεσε! Καλή ήρθατε Θεσσαλονίκη και δεν έστειλες ένα μέιλ να βρεθούμε;;; Επειδή μου το είχες πει ...το περίμενα! Οκ! Την άλλη φορά! :)
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχχχ, κρίμα, νόμιζα ότι θα πήγαινες πιο βόρεια για το Πάσχα και δεν το σκέφτηκα!!! Θα ξαναέρθω όμως το καλοκαίρι, οπότε τότε θα τα πούμε σίγουρα! Το γλυκάκι ήταν μία υπέροχη πάστα-φλώρα με μπισκοτένια, βουτυρένια ζύμη και πολύ νόστιμη μαρμελάδα κυδώνι. Αν σε φέρει ο δρόμος στην Αθήνα, θα κανονίσουμε να βρεθούμε εκεί για γλυκό, το υπόσχομαι! Πολλά φιλιά!!!

      Διαγραφή
  2. ααα τι ωραια προταση αμαλια μου,μακαρι να ειχαμε και μεις την δυνατοτητα να επισκεφτουμε το μουσεια αλλα μας πεφτει λιγο μακρια!!!!!αρα αν ποτε κατεβουμε εγκδρομουλα στην πρωτευουσα θα το εχουμε στα υποψιν!!!
    πολλα φιλακιαααα,α και χρονια πολλα ειπαμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε, ποτέ δεν ξέρεις πως τα φέρνει η ζωή και ο...δρόμος! Πολλά φιλιά και Χρόνια Πολλά και από εδώ!

      Διαγραφή
  3. Αααα, έχω πάει.... Παλιά βέβαια, αλλά θυμάμαι ότι με είχε εντυπωσιάσει!
    Άντε, περιμένω το φωταγραφικό οδοιπορικό στην πόλη μου!
    Και την επόμενη φορά να τα πούμε κιόλας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε, δεν είναι και ακριβώς οδοιπορικό, ό,τι μου έκανε εντύπωση φωτογράφιζα καθότι τώρα με τα νέα κινητά που τα κάνουν όλα (πλην καφέ!!!) είναι πιο εύκολο να είσαι σε φωτογραφική ετοιμότητα. Μακάρι να τα πούμε, κάπου τον Ιούλιο λέω να ξαναέρθω!

      Διαγραφή
  4. Κοίτα να δεις πώς μπορείς να παρασυρθείς από μία ανάρτηση...
    Μου έχει προτείνει η μαμά μου πολλές φορές να πάρω τη Δάειρα και να πάω, αλλά δεν έχω αξιωθεί ακόμη. Τώρα που είδα τις φωτογραφίες σου σκέφτομαι ότι είναι πολύ ωραία ιδέα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστό timing δηλαδή!!! Πιστεύω ότι θα της αρέσει!

      Διαγραφή