ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


Θεσσαλονίκη είσαι μία
στον κόσμο δεν είν' άλλη
Θεσσαλονίκη μου γλυκιά
πού να 'χει τέτοια ομορφιά
και τα δικά σου κάλλη

Θεσσαλονίκη μάγισσα
τραβάς σαν το μαγνήτη
Θεσσαλονίκη μάνα μου
γλυκιά Θεσσαλονίκη.

Όπως ήδη σας ενημέρωσα, το Πάσχα το περάσαμε στη Θεσσαλονίκη. Είχα χρόνια να βρεθώ εκεί και αυτή τη φορά, λίγο η παρέα που ήταν εξαιρετική, λίγο ο καιρός που ήταν συνεχώς ηλιόλουστος και ανοιξιάτικος, όλα συνέβαλλαν στο να την ξαναγνωρίσω, να την περπατήσω έως τελικής πτώσης και να την αγαπήσω εκ νέου! Θα επανέλθω σύντομα για περισσότερες βόλτες στην παραλία της τώρα που η καλή μου φίλη μετακόμισε εκεί. Με αυτήν ως αφορμή θα επωφεληθώ κι εγώ από τις ομορφιές της πόλης! 
Όλα μου άρεσαν τις μέρες που βρέθηκα εκεί, ο εύκολος προσανατολισμός, η θάλασσα, οι κομψοί εμπορικοί δρόμοι, τα αναρίθμητα καφέ, τα μεζεδοπωλεία, τα γραφικά κτίρια, οι βυζαντινές εκκλησίες, τα ζαχαροπλαστεία με τις σκανδαλιστικές μυρωδιές και άλλα πολλά.  Στους δρόμους γινόταν κυριολεκτικά χαμός, τόσο κόσμο μαζεμένο δεν βλέπεις πια εύκολα στην Αθήνα, εκεί όμως ευχαριστήθηκα σεργιάνι! Με το κινητό ανά χείρας (οι θετικές πλευρές της τεχνολογίας!) φωτογράφιζα ό,τι μου έκανε εντύπωση. Και να μερικές σκόρπιες φωτογραφίες:


Η πλατεία Αριστοτέλους φωτογραφημένη από το καφέ του ξενοδοχείου Electra Palace. Ευχαριστηθήκαμε ήλιο και ανοιχτωσιά απο εκεί πάνω και γλυτώσαμε το συνωστισμό της πλατείας. 

Όπως βλέπετε στην φωτογραφία, η Νατάσα ρεμβάζει απολαμβάνοντας το χυμό της και έχοντας επιφορτίσει την μητέρα της (εγώ είμαι αυτή!) με το δύσκολο έργο της συμπλήρωσης του ερωτηματολογίου στο...λεύκωμά της!!! Διότι στη Θεσσαλονίκη, ο θαλασσινός αέρας της έδωσε μία μεγαλοφυή έμπνευση: εκτός από το λεύκωμα που είχε ήδη και στο οποίο έγραφαν όλες οι φίλες της, να αγοράσει και άλλο ένα, στο οποίο θα γράφουν οι ενήλικοι φίλοι της. Πρώτη καλεσμένη: η μαμά της! Με το που συνέλαβε λοιπόν αυτό το σχέδιο, έπρεπε (όπως καταλαβαίνετε όσοι έχετε μικρά παιδιά) να το θέσουμε άμεσα σε εφαρμογή. Ψάξαμε στα καταστήματα, βρήκαμε το λεύκωμα και στρωθήκαμε όλοι στη δουλειά! 

Μία πολυκατοικία που μου έκανε εντύπωση λόγω ασυνήθιστου αρχιτεκτονικού σχεδίου 

Τα ερείπια της αρχαίας αγοράς, τα οποία βρίσκονται στο κέντρο (πιο κέντρο δεν γίνεται) της πόλης και δίπλα στο ξενοδοχείο που μέναμε.

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν ανήκουν σε εκθέματα του Αρχαιολογικού μουσείου, το οποίο επισκεφθήκαμε καθώς η Νατάσα επέμενε (ναι, ξέρω, κάτι δεν πάει καλά...) και δεν το μετανιώσαμε! Πολύ ενδιαφέρον μουσείο, να πάτε!!!





Υποθέτω ότι δεν χρειάζεται διευκρίνηση για το συγκεκριμένο αξιοθέατο!

Εξίσου σημαντικά αξιοθέατα αποτελούν και τα...μεζεδοπωλεία της Θεσσαλονίκης., Κατανάλωσα αξιόλογες ποσότητες τσίπουρου, για πρώτη φορά στη ζωή μου, με τη συνοδεία πολλών (πάρα πολλών) μεζέδων. 

Τέλεια σαλάτα με ψητά λαχανικά, ντομάτα, παξιμάδι και ένα ωραίο υπόξινο τυράκι που το λένε γκερεμέζι και μοιάζει με την ξινομυζήθρα.

Γεμιστό, ψητό θράψαλο (λόγω νηστείας). Να τρως και να ξανατρως!

Δεν είναι πολύ-πολύ χαριτωμένες οι τούρτες-λαγουδάκια???

Οι βάφλες που δημιούργησαν απωθημένο στη Νατάσα καθώς ήθελε διακαώς να τις δοκιμάσει, εγώ δεν την άφησα (είχε ήδη φάει το καταπέτασμα!) και με έβαλε να της υποσχεθώ ότι θα ξαναπάμε στη Θεσσαλονίκη μόνο και μόνο για αυτό! Για την ιστορία: έχει βάλει στο μάτι αυτές που είναι βουτηγμένες σε λευκή σοκολάτα και από πάνω έχουν τριμμένο μπισκότο Oreo. 

Αν μεγαλώσετε λίγο αυτή τη φωτογραφία, θα διαπιστώσετε ότι πάνω στο σύρμα που διασχίζει εναέρια το δρόμο, είναι κρεμασμένο ένα...ζευγάρι τσαρούχια! Εγώ δεν κατάλαβα το συμβολισμό. Αν κάποιος φίλος μπορεί να με πληροφορήσει για αυτό το ασυνήθιστο θέαμα, παρακαλώ ας το κάνει!


Νατη και η Θεσσαλονικιά (πλέον!) φίλη, η Χρυσουλίτσα μας η γλυκειά και αγαπημένη! Ζορίζεται λιγάκι μακριά μας (διότι είναι γνωστό ότι εμείς όλοι οι φίλοι της εδώ είμαστε αξέχαστα άτομα, με σπάνιες και δυσεύρετες αρετές!) αλλά με τον καιρό θα τα καταφέρει μια χαρά!

Και μία βορειοελλαδίτισσα γάτα που άρεσε στη Νατάσα και την φωτογράφισε.




14 σχόλια:

  1. Αχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχ !!!!!! Ααααααααααααααααααααααααααααααααχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχ !!!!!

    Την επόμενη φορά που θα ξαναπάς να με πεις να σε πω πού αλλού να πάτε, τι άλλο να φάτε και τι άλλο να δείτε !!!

    (Ξανά-μανά) Αααααααααααααααααααααααααχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλέ άσε τα αχ και τα βαχ, με πούντιασες με τόσους αναστεναγμούς!!! Να με πεις οπωσδήποτε διότι θα ξαναπάμε τον Ιούλιο και πρέπει να έχω λίστα! Ετοίμασε προτάσεις (τώρα αυτό το να μου ρθουν προτάσεις εξ Αγγλίας για Θεσσαλονίκη είναι πολύ trendy ε? Yes, indeed!!!).

      Διαγραφή
  2. Υπέροχη πόλη όσες φορές κι αν πάω δεν τη χορταίνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλοπεράσατε στην πόλη μας βλέπω! Την επόμενη φορά θα σε πάω κι εγώ κάπου όμως, καλά;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βρε παιδί μου να μη σε βάλω σε κόπο...ΟΚ πείστηκα!!!! Χαχαχαχα! Πολύ θα χαρώ να με ξεναγήσετε στα ωραία σας μέρη και φυσικά να ανταποδώσω την ξενάγηση να αποφασίσετε να κατηφορίσετε προς τα δικά μας!

      Διαγραφή
  4. καλημερα!!! λατρευουμε θεσσαλονικη!! και γω οποτε παω ανοιγει η ψυχη μου!!! υπεροχες φωτογραφιες!! αν παω τωρα θα ψαξω να βρω τα τσαρουχια!! χαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλέ είδες τι ωραίες φωτογραφίες βγάζει το smartphone? Ήταν να μην εξοικειωθώ με την τεχνολογία! Μέχρι πριν ένα μήνα κυκλοφορούσα με το αρχαίο μου κινητό με τα πλήκτρα, άλλαξα, εκσυγχρονίστηκα και κατάλαβα πόσο προάγει το...blogging η τεχνολογία των smartphones!!!

      Διαγραφή
  5. την λατρευω την σαλονικη "σε λεω"!!!!!!!
    καλα η ιδεα μετο λευκωμα φοβερη,αν θελει η νατασα γραφω κι γω αχαχαχαχ!!!
    τελειες οι φωτο σου να ταν κι αλλες!!!!!
    πολλα φιλια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ασε, έχω μπλέξει με το λεύκωμα, πονεμένη ιστορία!!! Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  6. Η Θεσσαλονίκη είναι μοναδική. Όσα χρόνια κι' αν κάνεις να την επισκευθείς...θα σε περιμένει με ανοικτή αγκαλιά πάντα!
    Και στην επόμενη όμορφη λοιπόν εκεί επίσκεψή σας Αμαλία μου, σύντομα εύχομαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε Πηνελόπη, εσύ συμμερίζεσαι σίγουρα την ταξιδιάρικη διάθεσή μας!!!

      Διαγραφή
  7. Επιτέλους σε βλέπουμε και σένα σε φωτογραφία!
    Από ότι φαίνεται, περάσατε άψογα. Όσες φορές έχω πάει στη Θεσσαλονίκη έχω κάνει γρήγορα περάσματα μόνο, δεν την έχω γνωρίσει σε βάθος :)
    Η σαλάτα με τα ψητά λαχανικά και οι βάφλες με συγκλόνισαν!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ίδιο συνέβαινε και με εμένα Ερμιόνη μου, μόνο περαστική ήμουνα έως τώρα αλλά τελικά έκανα λάθος! Η Θεσσαλονίκη είναι όμορφος προορισμός τελικά από μόνη της. Όπως έγραψα, οι βάφλες ειδικά αποτελούν λόγο επιστροφής, το έχω υποσχεθεί άλλωστε! Φιλιά

      Διαγραφή