ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΡΥΖΙ ΜΠΑΣΜΑΤΙ ΣΕ ΚΡΕΜΩΔΗ ΣΑΛΤΣΑ



Σήμερα γράφω για ένα φαγάκι που μου προέκυψε...κατά τύχη νόστιμο και είπα να το μοιραστώ μαζί σας. Δεν πρόκειται για κάτι επαναστατικό σε γεύση και σύλληψη αλλά έγινε γρήγορα (κατ΄ανάγκη) και το αποτέλεσμα ήταν πολύ αξιοπρεπές. Στη γεύση και στην υφή θυμίζει ένα χυλωμένο ριζότο!
Για να σας βάλω όμως στο πνεύμα της συνταγής πρέπει να κάνω μία μικρή εισαγωγή: τα τελευταία χρόνια, επειδή η Νατάσα παίρνει κάθε μέρα μαζί της στο σχολείο το μεσημεριανό της φαγητό, είναι καθημερινός ο προβληματισμός για την εύρεση ανάλογης συνταγής φαγητού που θα καλύπτει τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Θα πρέπει να μεταφέρεται εύκολα (άρα αποκλείονται σούπες, όσπρια, πολύ ζουμερά φαγητά καθώς και στεγνά, ψητά κρέατα)
  • Θα πρέπει να παραμένει κάπως ζουμερό, ακόμα και μετά από αρκετές ώρες (και όχι να μετατρέπεται σε μία στεγνή...ενιαία μάζα, όπως γίνεται με τα ζυμαρικά και το ρύζι όταν κρυώνουν)
  • Θα πρέπει να τρώγεται εύκολα, χωρίς πολλή προσπάθεια  (πχ. να μην απαιτείται κόψιμο με μαχαίρι)
  • Θα πρέπει να περιλαμβάνει, όσο αυτό είναι δυνατό, εκτός από τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες και κάποια λαχανικά 
  • Θα πρέπει να ετοιμάζεται γρήγορα (αυτή είναι απαίτηση της μαμάς!)
Με βάση τις παραπάνω ανάγκες, έχω καταλήξει σε κάποιες συνταγές που τις ετοιμάζω πλέον με ...κλειστά μάτια. Η μεγαλύτερη εφεύρεση που έχει προκύψει από αυτούς τους πειραματισμούς είναι τα φαγητά όπου όλα ανακατεύονται μαζί. Τι εννοώ; Ότι το κοκκινιστό μοσχαράκι ετοιμάζεται κανονικά όπως όλοι ξέρουμε (απλώς με περισσότερη σάλτσα) και 10 λεπτά πριν το αποσύρω από τη φωτιά προσθέτω μέσα στην ίδια κατσαρόλα τα μακαρόνια ή το ρύζι. Το ίδιο κάνω πλέον σε όλα τα φαγητά μου, τα ετοιμάζω δηλαδή με περισσότερη σάλτσα και στο τέλος τους προσθέτω ζυμαρικά ή ρυζάκι, Το αποτέλεσμα είναι πεντανόστιμο, καθώς τα ζυμαρικά παίρνουν όλη τη γεύση της σάλτσας και είναι πραγματικά ζουμερά και πολύ γευστικά!
Πλέον έχω καθιερώσει αυτό τον τρόπο και στα κανονικά μας φαγητά και όχι μόνο σε αυτά που προορίζονται για σχολική χρήση.



Η τελευταία μου λοιπόν παρόμοια απόπειρα ήταν ένα κοτόπουλο με λαχανικά, ρύζι μπασμάτι και κρεμώδη σάλτσα που μας ενθουσίασε! Τα υλικά έχουν ως εξής (κατά προσέγγιση):

3 φιλέτα κοτόπουλο κομμένο σε μπουκιές
3 χρωματιστές πιπεριές κομμένες σε μεγαλούτσικα κομμάτια
1 κολοκυθάκι σε φέτες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2-3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 νεροπότηρο χλιαρό νερό
1 κουταλιά σούπας μουστάρδα
Αλάτι, πιπέρι, καπνιστή πάπρικα
Ρύζι μπασμάτι (ανάλογα με την ποσότητα που το θέλετε, εγώ έβαλα περίπου 1 φλιτζανάκι του καφέ)
1 πακέτο τυρί κρέμα με λίγα λιπαρά

Στο ελαιόλαδο και σε ευρύχωρη κατσαρόλα, τσιγαρίζουμε το κοτόπουλο μέχρι να ασπρίσει. Προσθέτουμε και το κρεμμύδι και συνεχίζουμε για λίγο ακόμα (μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι). Σβήνουμε με το χλιαρό νεράκι στο οποίο έχουμε διαλύσει μέσα τη μουστάρδα.  Βάζουμε και τα λαχανικά στην κατσαρόλα, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε την πάπρικα. Σκεπάζουμε και αφήνουμε το φαγητό μας να μαγειρευτεί σε χαμηλή φωτιά. 
Αφού τσεκάρουμε (θέλει περίπου ένα μισάωρο), ότι το κοτόπουλο έχει μαλακώσει, προσθέτουμε ακόμα λίγο χλιαρό νερό και ρίχνουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε συχνά και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμα. Το ρύζι χρειάζεται 10 λεπτά μέχρι να είναι έτοιμο.
Αφού μαλακώσει και το ρύζι, κατεβάζουμε το φαγητό από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το τυρί κρέμα. Ανακατεύουμε να πάει παντού και απολαμβάνουμε!
Το φαγητό γίνεται πολύ νόστιμο καθώς το τυρί κρέμα δημιουργεί μία υφή τύπου ριζότο, χωρίς τον κόπο ενός αυθεντικού ριζότο! 


6 σχόλια:

  1. Καλησπέρα Αμαλίτσα μου!
    Ελπίζω να φτάσατε καλά!! Χαίρομαι πολύ που γνώρισα εσένα και τη Νατάσα και τα είπαμε! Ελπίζω ότι θα τα ξαναπούμε σύντομα από κοντά!!
    Τί να πω για το πιάτο σου;;; Μια νοστιμιά φοβερή είναι!!! Όνειρο!!!!
    Πολλά φιλάκια και στις δύο!!! <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια χαρά φτάσαμε, ήδη ονειρευόμαστε πότε θα μπορέσουμε να ξανάρθουμε!
      Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Αυτά τα φαγητά "one pot" είναι πραγματικά σωτήρια. Όχι μόνο για τις καθημερινές αλλά για οποιαδήποτε πολυάσχολη ημέρα.
    Και είναι και πάρα πολύ νόστιμα για το λόγο που ανέφερες.
    Το φαγητό σου σίγουρα θα αρέσει πολύ στις μικρές κυρίες. Αλλά και σε μένα όχι μόνο γευστικά αλλά και λόγω της ευκολίας του!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, είναι μεγάλη ευκολία Ερμιόνη μου και οικονομία χρόνου αλλά και κόπου!

      Διαγραφή
  3. Αχ, μανούλα!!! Τι τραβάς κι' εσύ :-))
    Εμείς το ολοήμερο το έχουμε γλυτώσει, αλλά φυσικά το ταπεράκι παραμένει ταπεράκι και πρέπει να έχει όλα όσα θα ονομάζαμε "σωστή διατροφή"!
    Ατυχώς όχι πάντα :-(( μιας και υπάρχει και ο "αντίλογος του επαναστάτη" ...

    Όμως το συγκεκριμένο πιάτο, με σχεδόν τα ίδια υλικά και το τυράκι κρέμα, έχει και εδώ στα μέρη μας, γίνει άκρως αποδεκτό!!

    Καλό σας απόγευμα Κυριακής και καλή εβδομάδα από αύριο Αμαλία μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννοείται Πηνελόπη πως επαναστάσεις βιώνουμε κι εμείς συχνά! Αλλά με κάποιους συμβιβασμούς (αναγκαίο κακό) συνεχίζουμε τον αγώνα!
      Καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή