ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΙΤΑ ΜΕ ΚΙΜΑ

Όπως ξέρουμε πολύ καλά όσοι μαγειρεύουμε και όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές στις αναρτήσεις μας, πολλές φορές οι μαγειρικές επιτυχίες (και οι αποτυχίες) οφείλονται στην τύχη. Πόσες φορές δεν ξεκινήσαμε έχοντας στο μυαλό ένα μεγαλεπήβολο μαγειρικό σχέδιο, συγκεντρώσαμε τα υλικά, μαγειρέψαμε με φαντασία και φροντίδα και με την πρώτη μπουκιά... λυπηθήκαμε τον κόπο και τα υλικά μας? 
Αυτό το "παρασκεύασμα" κατατάσσεται εξ ανάγκης στις αποτυχίες, συνήθως στη συνέχεια καταναλώνουμε μετά βίας το αποτέλεσμα των προσπαθειών μας και το προσπερνάμε καταδικάζοντάς το στην αιώνια λήθη.
Ευτυχώς όμως δεν υπάρχουν μόνο οι αποτυχίες. Υπάρχουν συχνά και οι -απρόσμενες- επιτυχίες, αυτές που αναπτερώνουν το ηθικό, φέρνουν στο πρόσωπο το χαμόγελο της ικανοποίησης και καταγράφονται για πολλές, μελλοντικές επαναλήψεις. 
Μία τέτοια αναπάντεχη επιτυχία ήταν η πίτα με κιμά που επιχείρησα πρόσφατα. Βρέθηκα με μεγάλο περίσσευμα μαγειρεμένου κιμά (η Νατάσα βαρέθηκε να τον τρώει με μακαρόνια), ξέθαψα στην κατάψυξη ένα φύλλο ζύμης κουρού που οσονούπω θα γινόταν απολίθωμα και έφτιαξα μία πιτούλα τόσο νόστιμη που καταβροχθίστηκε κυριολεκτικά εν μία νυκτί!
Για ένα μέτρι πυρέξ χρησιμοποίησα:
1 φύλλο ζύμης κουρού
3 φλιτζάνια τσαγιού (περίπου) μαγειρεμένο κιμά για μακαρόνια (όσο γίνεται πιο στεγνό, χωρίς υγρά)
2 φλιτζάνια γάλα
6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
6 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι τσαγιού τριμμένα κίτρινα τυριά
Σε πυρέξ μετρίου μεγέθους στρώνω χαρτί ψησίματος (τακτική που ακολουθώ πάντα με τις πίτες για να αποφεύγω τα πολλά λιπαρά) και πάνω στο χαρτί απλώνω τη ζύμη κουρού. 
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνω καλά το γάλα. Σε άλλο, μετρίου μεγέθους κατσαρολάκι ζεσταίνω το ελαιόλαδο μέχρι να κάψει και σωτάρω καλά το αλεύρι. Μόλις πάρει ξανθό χρώμα (και αφού το γάλα έχει γίνει καυτό) ρίχνω το γάλα πάνω στο μείγμα λαδιού-αλευριού και ανακατεύω ζωηρά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ μου.   Κατεβάζω την κρέμα από τη φωτιά και προσθέτω πιπέρι και λίγο αλάτι (υπολογίζοντας ανάλογα πόσο αλμυρά είναι τα τυριά που θα χρησιμοποιήσω). Προσθέτω στην κρέμα τον κιμά και τα τριμμένα τυριά. Αφήνω το μείγμα να κρυώσει ελαφρά και το ρίχνω πάνω από τη ζύμη. Ψήνω την πίτα στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου μέχρι να χρυσίσει η επιφάνειά της.  

4 σχόλια:

  1. Είδες τι καλά; Μου αρέσει πολύ η ιδέα, λατρεύω τις πίτες με κιμά, και έτσι γίνεται και πιο αφράτη η γέμιση, και σίγουρα πολύ λαχταριστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αμαλίτσα μου πολύ λαχταριστή φαίνεται η πίτα σου... άσε που είναι ένα κανονικό γεύμα για μένα!!!!
    Φιλιά και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ομορφη και λαχταριστη!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αμαλία μου η αλήθεια είναι ότι αν είχα να επιλέξω ανάμεσα σε μακαρόνια με κιμά και αυτή την πίτα με μπεσαμέλ και τυράκια, θα διάλεγα το δεύτερο!
    Δείχνει πάρα πολύ νόστιμη και κατανοώ απόλυτα το γεγονός ότι καταναλώθηκε τόσο άμεσα :)
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή